Något jag vill berätta

När jag var 31 år slog det mig att jag levt med bulimi utan självrensning i större delen av mitt vuxna liv. Jag var på en föreläsning om ätstörningar när diagnoskriterierna fanns på en lista framför mig – och jag förstod att jag var sjuk. Jag hade såklart förstått att mitt ätande inte var normalt, men dolde det lika bra för mig själv som för omgivningen. Du förstår, jag var normalviktig och utbildade mig till kostvetare. Så självklart hade jag inga problem utåt. Det syns inte på utsidan.

Tårarna rann under resten av föreläsningen, och tog mig snabbt därifrån och cyklade hem. Tankarna som gick i mitt huvud hela vägen var att jag skulle bli frisk – måste bli frisk – och att jag sen skulle skriva en bok om det. För jag är inte ensam.

Jag är inte ensam om att dölja ett så stort problem att hela livet kretsar kring maten och kroppen. Jag är inte ensam om att äta okontrollerat och sedan skämmas för det så mycket att jag bantat och tränat sönder mig efteråt. Jag är inte ensam om att hata min kropp till den grad att jag vill skada den, antingen med fysiskt våld eller genom att äta mer som straff för att jag inte har någon självbehärskning.

Idag är jag frisk. Och älskar min kropp, med eller utan extrakilon. Jag kanske inte passar in i idealet om hur man ”ska” se ut. Men jag duger som jag är.

Och det gör du också.

Gammal bild från studietiden när jag också var som mest fixerad vid min kropp och vikt.

23 Comments

 1. Pingback: Jag skyllde på vikten |

 2. hörrudu det finns inget ”ska se ut”!
  du är fin som du är när du mår bra och det är det för alla andra också. men jag vet att du tycker så och det är så starkt att gå ut med det, kunna sätta ord på det och vara till stöd för andra!
  Stort lycka till med boken!

 3. Pingback: Skolsköterskan sa till mig att jag var tjock och skulle banta | Johanna Arogén

 4. Pingback: Hur jag inte fick hjälp med min ätstörning | Johanna Arogén

 5. Pingback: Övervikt och viktnedgång – sluta häckla! | Johanna Arogén

 6. Pingback: Svar på fråga om barn och övervikt/ätstörningar | Johanna Arogén

 7. Pingback: Nyårslöften och nyårskrönika | Johanna Arogén

 8. Pingback: … och så ett inlägg om Jante | Johanna Arogén

 9. Pingback: Livet är mer än träning | Johanna Arogén

 10. Pingback: Normalt ätande – en ny vändpunkt i mitt liv | Johanna Arogén

 11. Pingback: Tankar om framtiden, mitt i sommaren | Johanna Arogén

 12. Pingback: Att bemöta någon som känner sig tjock | Johanna Arogén

 13. Pingback: Vad ligger egentligen bakom fettsnacket? – Johanna Arogén

 14. Pingback: I’m going vegan (för att minska smärta från fibromyalgi) – Johanna Arogén

 15. Pingback: Såna där chokladbollar utan smör och socker som alla gör, fast på mitt sätt – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *