Sanningen i spegeln: Marilyn Monroe eller Pomperipossa?

Självbild. Vad innebär det? Och hur skiljer det sig från självkänsla och självförtroende?

Enligt de källor jag hittat (i avsaknad av en riktig uppslagsbok) är självbild och självkänsla synonymer. Men jag vill hävda att det inte är så.

Självkänsla = upplevelse eller uppfattning om sig själv, om ens egenskaper och färdigheter

Självförtroende = nöjdhet med och tro på sig själv, sina kunskaper och färdigheter

Självbild = den bild du har av dig själv. Självbilden formas av:

 • hur du ser på dig själv
 • hur du tycker att du ser ut
 • hur du ser på din personlighet
 • vilken slags person du tycker att du är
 • hur du tror att andra tycker att du är
 • hur mycket du gillar du själv
 • hur mycket du tror att andra gillar dig

Ser du sanningen i spegeln eller är det som när man går in i Lustiga Huset på Gröna Lund och ens avbild har alla möjliga olika former?

Min spegel har länge skiftat ganska drastiskt från dag till dag och ibland kan man undra om någon faktiskt på riktigt har bytt ut spegeln under natten.

Ena dagen ser jag kanonbra ut. Håret är perfekt, jag har inga rynkor och inga skavanker. I min hjärna finns bara positiva tankar.

Nästa dag är bilden en helt annan. Jag är så fet att jag inte ens får plats i spegeln, håret är antingen fnastorrt eller äckelfett, ansiktet är smockfyllt av rynkor och kring huvudet flyger negativa tankar.

Självbilden är inget som är konstant utan det förändras – och det bästa av allt är att du kan välja att förändra den! Tänk på självbilden som en färskvara. Den måste hela tiden uppdateras och man måste hela tiden arbeta med den. På mina föreläsningar brukar jag jämföra självbilden med kärlek och kondition:

I ett förhållande – bibehålls eller förstärks kärleken genom att man bara står och tittar på varandra? Nej, det krävs såklart ömhet, respekt, fina ord och närhet (bland annat).

För att få bra kondition – räcker det med att stå framför spegeln för att bli vältränad? Nej, man måste ut i spåret och jobba på den. Det spelar ingen roll hur vältränad man varit innan, slutar man träna förfaller konditionen.

Precis så är det med självbilden. Det räcker inte att stå och glo i spegeln och tro att självbilden ska förändras. Man måste göra något aktivt för att den ska bli bättre. Mer om det en annan gång!

Bilder: SXC respektive www.freedigitalphotos.net

8 Comments

 1. Sara

  Jag tyckte den biten var jobbigast när jag inte mådde bra, att inte veta hur man ser ut ”på riktigt”. När jag sen förstod att 1) även friska människor tänker så, fast gör inte en så stor sak av det. 2) Jag tycker inte mina kompisa är vackra alla dagar heller, men de är alltid lika underbara ändå. 3) jag ser ”på riktigt” inte lika dan ut hela tiden, ibland samlar kroppen vattnen och blir plufsig. först fick jag en utgångspunkt att gå vidare från. Självbilden är så himla viktig! Hur ska man kunna tycka om ig själv om man inte vet vem man är?

  Tack för ett bra inlägg!

 2. Pingback: Jag vet! Vi injicerar gift i magsäcken och ser om vi går ner i vikt! | Johanna Arogén

 3. Pingback: Du är snyggare än du tror | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *