Ett öppet brev till Katrin Zytomierska

Katrin,

Jag skriver till dig med anledning av blogginlägget du lade ut igår. Tjejen som SATS har på sin reklam är inte överviktig. Din bild av övervikt är skruvad, och alla KAN inte se ut som du. Hur mycket du än försöker mobba folk att tro det.

Visste du att bantning kan leda till ätstörningar? Det kanske du gjorde. Men visste du också att barn och unga läggs in på sjukhus för att deras liv är i fara på grund av att de inte vill äta? Visste du att de inte vill äta för att de vill vara smala?

Du kanske inte förstår sambandet mellan det du skriver i din blogg och det barn och ungdomar gör. Men faktum är att när du skriver att det är fult att vara mullig så leder du barn till att må dåligt över hur de ser ut – oavsett om de är tjocka eller inte. Du kanske inte visste att många barn i tioårsåldern TROR att de är tjocka fast de inte är det?

Antalet unga med ätstörningar ökar hela tiden. Tjejer mellan 10 och 15 år står för den största ökningen. En av tio inlagda är 15-åriga tjejer. Barn mellan 5 och 9 år läggs in. De storstäder du skriver om, där det är fint att vara smal, är också där det finns flest människor som lider av ätstörningar. Ett livshotande psykiskt tillstånd alltså.

Så vad är ditt problem? Varför mobbar du, Katrin? Har du så låg självkänsla att du måste hacka på människor som är rundare än du själv?

Det är DU som ska skämmas. Jag hyllar SATS och fina Josephine. Och jag hoppas att du, Katrin, tappar läsare efter det här.

Ps. Jag antar att du är för fin för att läsa andras bloggar, men jag skriver ändå för jag vet att andra gör det.

Vänligen,

Johanna Arogén
före detta ätstörd och stolt över min kropp

31 Comments

 1. Det är inte direkt första gången hon klankar ner på överviktiga, och ja, man blir irriterad.

  Det jag tror är det typiska beteendet, att man klankar ner på andra för att må bättre i sig själv. Katrin kan uppenbarligen inte vara lycklig utan att få spy galla över andra människors utseende.

  Det jag tror tynger henne, är att hon egentligen vill vara en sån kvinna som kan vara lite mullig och ändå må bra och känna sig älskad. Tyvärr så tror jag att pressen på hennes utseende kommer från hennes karl. Jag tror att hon tänker mycket på vad han faktiskt jobbar med för tjejer och som han har haft förhållanden med, och därmed känner att hon inte får väga tex 70 kg, för då skulle han sticka till nån av sina trådsmala modeller. Inte för att jag tror att Bingo skulle vara otrogen, det är inte det jag menar. Utan att Katrin är rädd för att inte vara älskad om hon inte är trådsmal.

 2. Liz

  Hon är ju dum i huvet på riktigt. Blir bara arg av att läsa hennes blogg.
  För mig är det ju lätt att bara stänga ner och sluta ta in alla idiotier hon håller på med, men det sorgliga är ju att hon har så många unga läsare kvar 🙁 men förhoppningsvis gjorde hon bort sig rejält nu.

 3. Jag läste Ks blogginlägg efter att ha läst ditt. Jag saknar ord! Istället för att slösa energi på K här och nu så väljer jag att hylla dig som ger svar på tal, SATS och sist men inte minst JOSEPHINE!!!

 4. Jag brukar inte läsa Katrins blogg, men gick in då någon hade länkat till hennes inlägg om SATS, det var så jag upptäckte din blogg som jag tycker är toppen! Du har fått en ny läsare!

 5. Katrin-fan

  Men snälla. Jag tror inte på det här med att lägga över så stort ansvar på en enda människa. Alla har rätt till att tycka. Jag läser hennes blogg dagligen och tycker att det är mkt underhållande läsning. Jag håller inte med om allt, men att tycka att människan är dum i huvudet för att hon menar att alla vill vara smala är rent ut sagt befängt. Jag väger själv 5-10 kg för mycket (säkert 15 om du frågar henne) men jag väljer själv vad jag tar åt mig av. Jag måste också kunna stå för mitt eget tyckande.
  Att i princip mena att hon skulle vara ansvarig för huruvida nån tonåring stoppar fingrarna i halsen känns inte helt ok heller. Den tonåringen hade nog stoppat fingrarna i halsen ändå. Katrin är enligt min åsikt inte alls för smal. Det finns fortfarande kvar kött på benen. Jag tror hellre att hon lyckas sporra människor i alla åldrar att ta tag i sig själv, sin kost och sitt VÄLmående.

  1. J

   Det är en sak att uppmuntra till att ta tag i sig själv, sin kost och sitt välmående, en helt annan att hoppa på och trycka ner människor på basis av deras utseende. Det Katrin gör är inte peppande, utan nedtryckande, elakt och tärande på en person som kanske redan känner sig obekväm och osäker i sig själv.

   Håller med om att ansvaret för huruvida en tonåring stoppar fingrarna i halsen inte kan läggas på en specifik person, men inte fan bidrar hon till att motverka det heller.

  2. Johanna

   Tack för din kommentar! Klart man får tycka. Men hon har inte rätt att slå ifrån sig ansvar, oavsett. Jag tar inte åt mig av det hon skriver, men jag vet också hur verkligheten ser ut för andra.

  3. Madde

   Att förespråka ett visst kroppsideal är en sak. Att kalla specifika människor äckliga i sin blogg är fjortisfasoner. Inget annat.
   Hennes inlägg har inget med välmående att göra, utan bara yta. Finns inget positivt och sporrande i det.

 6. Tack Johanna för ett oerhört bra inlägg! Jag håller med dig till 100 %.

  Vill bara påtala en sak som sannolikt fallit i glömska eftersom det är en ganska gammal nyhet, men Katrin lever med hypotyreos och äter Levaxin. Hon har skrivit om det i ett inlägg: http://www.finest.se/userBlog/?uid=28711&beid=1211380

  Utan sitt Levaxin skulle hon med andra ord inte vara lika smal och ”snygg” som hon är idag.

  Som sjuksköterska, men även som privatperson, tycker jag det är hemskt att hon uttrycker sig så här eftersom det inte alls är hur smal och ”snygg” man är som sätter ribban för hur hälsosam man är.

  1. Johanna

   Tack så mycket Emma för din kommentar. Intressant verkligen med Levaxinet! Hälsa har INGET med snygghet att göra och jag skulle tippa på att Josephine är betydligt mer hälsosam än Katrin.

 7. Har aldrig sett henne förr, men det är ganska uppenbart att hon är en dålig människa. Det värsta är att hon anammar det och inte skäms. Kommentatörerna på hennes blogg verkar hålla med också.

  Man stöter alltid på sådana förr eller senare, och kan inte så mycket göra. Själv ignorerar jag negativa inflytanden som sådant för att det påverkar mig negativt undermedvetet, och jag har bestämt att det behöver jag inte.

  Om man har problem med självförtroendet – och nu talar jag av egen erfarenhet – är man för mycket styrd av externa influenser. Jag har kommit fram till att jag inte mer ska vara slav åt andra människor, utan nu är jag kung i mitt eget kungarike här, och ska inte bry mig om vad andra tycker eller vad samhället sätter för normer.

  Jag önskar att jag kunde sammanfatta hur jag tänkt på ett sätt som fler kunnat använda, för att jag tror att det skulle kunna hjälpa många med olika självförtroendeproblem, t.ex. ätstörningar.

  P.S. Din blog har verkligen snyggt typsnitt. Jag känner mig som Hemmingway när jag skriver…

  1. Johanna

   Tack Jocke för dina insikter 🙂 Vi vuxna kan ju oftast tänka rationellt och välja bort det mesta, såvida vi inte har grundläggande problem med självkänslan eller självbilden, vilket iofs också är rätt vanligt. Men om man nu bortser från det. Det stora problemet är ju inte vi vuxna utan yngre. Självklart finns det variationer där också. Men vi måste se och erkänna problemet innan det går att hitta en lösning.

   Hihi vilken fullträff med fonten då! Det ska vara roligt att kommentera 😉

 8. Eva

  Det är tack vare personer som du som gör att Katrin kan håva in pengar & skratta till banken (skulle aldrig ha klampat in på bloggen om jag inte läst ditt inlägg – och där fick hon besökspoäng, vilket hon förstås vill få)

  Bojkotta henne. Skriv inte om henne – gör du det går folk in bloggen & du gör bara folk med tex ätstörningar en björntjänst!

  1. Johanna

   Jag är smärtsamt medveten om att hon får betalt för att tycka. Jag vet hur det funkar. Men hon får gärna ett par klick från mig om det leder till att fler får upp ögonen för hur sjuka idealen är. Pengar är inte allt faktiskt…

 9. Pingback: Vettig läsning! |

 10. Pingback: Mer om pro-ana, thinspiration och ätstörningar | Johanna Arogén

 11. Pingback: Tjejers övervikt och Katrin Zytomierska. | MajaErika – My kind of Perfect

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *