Föräldrar: skäms inte!

En faktor som man måste ha i åtanke när det gäller både överviktiga barn och barn med ätstörningar, är att många föräldrar skäms eller tar det hårt att deras barn på ett eller annat sätt inte är hälsosamma. Det kan vara svårt och jobbigt för en förälder att förstå varför det blivit som det blivit.

Vad gäller övervikt hos barn är det såklart komplicerat. För mig handlade det om en livskris där maten blev en tröst, för det fanns ingen annan. I många fall är det så – det är jobbigt i familjen eller i barnets liv på något sätt, och då fungerar maten som en temporär lycka. I andra fall handlar det dock om att även föräldrarna behöver göra en livsstilsförändring. Att då skuldbelägga barnet blir ju hur tokigt som helst.

Det är på inget sätt barnets fel att det är överviktigt.

Varför ett barn får ätstörningar är svårt att svara generellt på – men det viktigaste är att förstå att det inte är någons fel. Det är mycket komplicerat, och därför är ett tillfrisknande också mycket komplicerat.

Att föräldrarna tar åt sig och på olika sätt skyller ifrån sig är förståeligt. Dock hjälper det inte. Det är ju trots allt ingens fel. Skolan behöver ta ansvar; sjukvården behöver också ta ansvar. Men det är först och främst föräldrarna som behöver göra det, för att barnet ska kunna bli hälsosamt och friskt.

En del föräldrar förminskar problemet, både när det gäller övervikt och ätstörningar. En del låtsas till och med som att problemet inte existerar – mest troligt för att föräldrarna själva skäms. Barnet behöver ju stödet från sina föräldrar, men om de inte inser eller vill förstå att det är ”på riktigt” så finns det ju heller inte så mycket stöd.

Att komma över sin egen känsla av skam är prio ett för en förälder till ett barn med ohälsa. Precis som det inte är något att skämmas för att drabbas, är det heller inget att skämmas för att vara närstående. Släpp det bara och stötta! Det är det bästa du kan göra.

2 Comments

  1. Pingback: Svar på fråga om barn och övervikt/ätstörningar | Johanna Arogén

  2. Pingback: Kommentera inte barnets vikt! Så hjälper vi barnen att vara hälsosamma – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *