Mer om pro-ana, thinspiration och ätstörningar

Jag sprang på ett videoklipp från HuffPost Live, där man diskuterar en hel del av det jag tidigare tagit upp. Se det längst ner i inlägget, men här är en liten sammanfattning. (Tillagt 2014-02-21: Klippet är inte längre tillgängligt).

Gäster var:

Pro-ana

Angående pro-ana sades det att de som är sjuka vänder sig till sådana här sajter för att få stöd, för att de inte känner sig förstådda av närstående. Vänskaper bildas och man stöttar varandra i sjukdomen, men inte ut ur den. Man normaliserar beteendet (sjukdomen).

Man uppmuntras till att bara äta 400-500 kcal (ibland bara 200-300) om dagen, och det som händer då är att hjärnfunktionen stängs av. Efter en lång tid av detta krymper hjärnan och växer inte tillbaka.

Det finns män som besöker dessa sajter och även om idealet inte behöver vara smalt är 10 % av alla ätstörda män.

Thinspiration

Inspiration för viktnedgång finns överallt. Men var går gränsen mellan hälsosamt dietande/tränande och när det blir ohälsosamt? Sådana här bilder finns i vanliga tidningar (t ex Vogue) och i andra medier och används av personer med ätstörningar som något att nå upp till. Bilder på kändisar som photoshoppas för att personen ska bli ännu smalare. Unga tjejer laddar upp bilder på sig själva avklädda för att visa hur smala de blivit. Och så nämndes ett för mig nytt begrepp – Skinny porn

Alla dessa sociala medier! Många sociala nätverk har uttalade regler emot pro-ana men eftersom det finns så många är det rent av omöjligt att hålla koll.

Carrie Arnold säger (min fria översättning):

”Trots alla regler tycker jag det är ironiskt. Man bannar pro-ana, men samtidigt finns det så många andra som postar bilder man kallar fitspiration, man postar före- och efterbilder för viktnedgång, man skriver om helt galna dieter och använder sig av uttryck som ”Inget smakar så gott som hur bra det känns att vara smal”. Det är hyckleri att exempelvis Pinterest och Tumblr säger att pro-ana är jättedåligt, men egentligen är det samma sak.”

Exklusiv klubb

Det handlar heller inte bara om att titta på bilder av smala personer, utan även om att ladda upp bilder på kvinnor som inte ser ut så – och slita dem i stycken. Kate Upton togs faktiskt upp som ett sådant exempel! Kvinnor beskriver henne och hennes kropp som vulgär.

Man vill inte bara vara vacker och accepterad. Det blir en ”elitgrupp”, det är vi och dem, det är en exklusiv klubb där ”Vi har kontroll över våra kroppar, men det har inte de andra”.

Vad gör vi med barnen?

Dr. Jantz ger rådet att vi måste vara villiga att prata om det! I hans stat har 2/3 av alla sjätteklassare provat en återhållsam diet. Han ser det som ett problem att sexualisering av tjejer är så tidig – mellan 10-13 år! Han pratar om att man inom familjen måste sätta gränser för användandet av media och internet, men att det allra viktigaste är att prata om det. Det värsta man kan göra är att undvika ämnet. Och sedan handlar det om att tänka på vad vi för över till barnen. Om vi klagar på våra egna kroppar, vilket budskap för vi då över till barnen?

Hur pratar man med en vän?

Hur gör man om man misstänker att en vän lider av en ätstörning? Carrie Arnold säger att du ska komma ihåg att personen i fråga förmodligen inte är öppen för din omtanke, men att du inte ska låta det stoppa dig. Anklaga inte, men förklara tydligt vad det är du ser, och fråga ”Är det någonting du vill prata om?” Ju tidigare personen får hjälp, desto bättre blir tillfrisknandet.

Lägger till: Jag tweetade detta och taggade #proana som jag sen klickade på själv. Och det som kommer upp då… Egentligen vill jag inte länka, men gör det ändå för man fattar inte hur allvarligt det är genom att bara fantisera.

Jag orkade inte ens fortsätta bläddra, tårarna tog över och jag blev så uppgiven. Alla de här stackars människorna! Vad gör man? Vad gör vi?

23 Comments

 1. Jag tror att jag tycker som Carrie — det hycklas så galet mycket, speciellt i modevärlden där jag under en längre tid har jobbat och fortfarande jobbar en del. Pro-ana är dåligt och hemskt och skadligt men varifrån kommer en stor del av all ”thinspiration”? Jo, från modetidningar och reklamkampanjer. Har bloggat om det här: http://www.coffee-and-heels.com/2012/05/wake-up-vogue-italia-pro-ana-blogs-are.html

  En annan superläskig grej jag stött på är ”wannarexic” – alltså tjejer som INTE har anorexia men skulle vilja ha det. Riktigt skrämmande.

  1. Bra inlägg! Oj, hade inte sett det uttrycket förut men stötte på det nu när jag kollade lite mer. Såg bland annat att någon skrivit ”No wanas” – man tillåts inte i klubben om man inte är ana på riktigt…

 2. Svaret på din sista fråga: Vi jobbar varje hårdare. Varenda som blir friskare av vårt jobb med förebygga sånt här och jobba mot sjuka ideal är en mer än tidigare. Så vi ska ta en bit av världen och rädda den. Tänk postivit, vi är starka och klarar det här 🙂

 3. Nu kanske jag får med text i min kommentar också…
  Jag tycker att det är så viktigt att du lyfter dessa frågor Johanna!
  Jag blir innerligt ledsen när jag ser hur de hetsar varandra till lägre vikt och lägre kcalintag. Sedan se hur vuxenvärlden inte fattar varför de mår såhär dåligt…

 4. Pingback: Skäms, Expressen! | Johanna Arogén

 5. Pingback: Jul, ångest och monster | Johanna Arogén

 6. Pingback: Livskick omnämnd i DN Söndag | Johanna Arogén

 7. Pingback: Vad triggar ditt beteende? | Johanna Arogén

 8. Det här är så viktiga saker att lyfta! Jag avslutade min föreläsning i veckan med lite kort info om sådant här, med inspiration från dig. Hemska saker och försäkrade föräldrarna om att jag inte vill skrämmas, men informera för att de ska veta vad som gömmer sig därute. Hemska hashtags ungdomarna kan söka på och se hur många hemskheter som helst.

 9. Pingback: Livet är mer än träning | Johanna Arogén

 10. Pingback: Miss Skinny – webbshoppen med det lilla proana-extra | Johanna Arogén

 11. Pingback: Bikini Bridge – det nya Thigh Gap? (VARNING – triggande!) | Johanna Arogén

 12. Pingback: Fitspo & fitspiration – när det blir skadligt istället för inspirerande | Johanna Arogén

 13. Pingback: Skadliga effekter av bilder i sociala medier – detta kan vi göra | Johanna Arogén

 14. Pingback: Fitspo – vad säger forskarna? | Johanna Arogén

 15. Pingback: ”Kostexperterna” om hur man dämpar hunger (VARNING för triggers) | Johanna Arogén

 16. Pingback: Vikt, hälsa och utseende – en enda röra – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *