Övervikt och viktnedgång – sluta häckla!

Jag har skrivit två artiklar som finns på Livskick. Den ena handlar om att överviktiga har lägre dödlighet än normalviktiga, och den andra handlar om att göra små förändringar om man vill gå ner i vikt.

Det är en väldigt svår balansgång att gå, det här med hälsohets kontra hälsa, övervikt kontra viktnedgång. Det som ovan nämnda artikel handlar om är att det inte alls är farligt att ha en övervikt (om man inte samtidigt har diabetes). Det är när det går över i ”fetma grad 2” – alltså ett BMI över 35, som det kan vara skadligt.

Det ska vara okej att inte vilja eller kunna se ut som idealet. Den attityden måste förändras i samhället. Men om man nu behöver och vill gå ner i vikt så kanske man inte behöver sätta målet så väldigt lågt på BMI-skalan? Om man nu ska gå efter BMI.

Man behöver heller aldrig vända sig till extrema metoder (typ lågkaloridieter eller konstiga påhitt). Är du en sådan som behöver en modell att följa, hitta en vettig som funkar för dig då. Har man tidigare levt på ett sätt som skapat en övervikt är det inget konstigt att resultaten kommer – vilken modell man än väljer som förändrar kostvanorna. Att LCHF fungerar för en viktminskning är det ingen som argumenterar emot. Kör på det om du mår bra av det. Men se till att vara väl införstådd med vad du gör, slarva inte, och tänk över om du verkligen behöver vara utan alla kolhydrater för resten av livet när du väl gått i mål med vikten.

Eftersom jag har en övervikt just nu så kommer jag att försöka ändra på det. Jag har varit frisk från min ätstörning en kort tid, om man jämför med hur länge jag var sjuk, och det är faktiskt inte förrän nu som jag är redo att ta itu med min vikt. Inte för att jag egentligen mår dåligt av den, utan för att jag känner att det är dags att ta kontroll. This time around på ett hälsosamt sätt, med små förändringar.

Det som jag har så svårt att förstå är varför en del människor har ett så stort behov av att hävda sig mot andra. Älskar du att träna, lever hälsosamt, kanske bloggar eller twittrar om det  – good for you. Men varför kasta skit på dem som inte lever som du? Är du överviktig, inaktiv ELLER aktiv och mår bra – good for you. Men varför häcklar du dem som vill något annat?

Jag vet att drömmer om en utopi. Men snälla. Vi är vuxna människor.

Övervikt och viktnedgång - sluta häckla

10 Comments

  1. Det är något fundamentalt i människans natur att få sätta dit, tillrättavisa eller lägga sig i andra buissness.

    Vad mycket lättare livet skulle vara om vi tog mer ansvar för oss själva och vårt eget liv

  2. Förstår inte själv heller varför vi måste döma människor efter deras utseende/vikt. Är man en bättre människa för att man väger 5 kg mindre? Visst det finns hälsoaspekter till att vara kraftig överviktig och till att vara underviktig. Viktigast är att hitta och trivas med sig själv, lättare sagt än gjort (iallafall för min del). Många klocka ord i ditt inlägg – gav mig iallafall en funderare 🙂
    Kramar

  3. Pingback: Miss Skinnys budskap finns på riktigt | Johanna Arogén

  4. Pingback: Viktdiskriminering är inte motiverande | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *