Jag vet! Vi injicerar gift i magsäcken och ser om vi går ner i vikt!

Läste just en rapport om att forskare studerat om botox hjälper feta patienter att gå ner i vikt. Man ville se om detta gift skulle fördröja tömningen av magsäcken, öka mättnadskänslan och minska kroppsvikten.

Av alla quick fixes måste väl detta ta priset.

Botulinum toxin är ett protein och neurotoxin (nervgift) som produceras av bakterien Clostridium botulinum och minskar muskelns aktivitet. Att injicera det i huden för att se yngre ut har jag alltid tyckt verkar som galenskap. Men att skjuta in det i magsäcken? I ett organ inuti kroppen? Jag vet inte kemin bakom denna hopmox men bakterien i fråga är ju en av de farligare varianterna man kan drabbas av vid matförgiftning. Enligt Wikipedia världens farligaste toxin. För mig går det inte ihop.

Om vi bortser från de bakteriella riskerna här – varför kommer man ens på tanken att göra en sån här sak? Jo, för vi människor är så fruktansvärt lata. Vi vill inte tro att vi måste jobba hårt för nånting. Även jag drömmer i svaga stunder om det där pillret som förvandlar mig från Pomperipossa till Marilyn Monroe. Många tror till och med att man inte är en framgångsrik företagare om man inte lever på inkomsterna inom ett par månader, och kan anställa 20 pers inom ett år. Förstår du vart jag vill komma?

Tusentals svenskar opereras varje år för att minska magsäcken och gå ner i vikt. En smärtsam, riskfylld quick fix, som egentligen inte alls är en quick fix utan en rejäl omväg. En del behöver verkligen operationen, självklart. Många lyckas och mår jättebra, men många blir kroniskt sjuka efter sviterna av operationen. Väldigt många går upp i vikt igen, för att de inte lagt om sin livsstil. För det måste man göra i vilket fall. Utkomsten beror till stor del på vilket sjukhus operationen genomförs och vilket stöd som erbjuds före och efter.

Det handlar många gånger inte ens om individens önskan utan läkarnas inställning. Varför är inte ens läkarna inställda på att ge det lite tid och hjälpa till med en riktig livsstilsförändring istället? Jag har träffat personer vars läkare sagt till dem att ”de aldrig kommer kunna gå ner i vikt själva utan måste opereras”. Då pratar vi inte USA-fetma med orörlighet, utan vanliga, tjocka personer. Vad är det för idioti?

Resultaten av botox-studien var i alla fall att det inte gav någon effekt för kroppsvikten (jämfört med placebogruppen) och vad gällde mättnadskänsla, kaloriintag, symtom från magsäcken eller psykologiska aspekter på ätbeteendet så var det heller ingen relevant skillnad. Den enda skillnaden var att botox fördröjde magsäckstömningen. Författarna till studien lägger till att högre doser skulle kunna ge ytterligare fördröjning vilket kan leda till viktnedgång – MEN också att man ska utbilda de feta patienterna i hur mycket som är normalt att äta (att man inte ska fylla hela magsäcken utan lära sig veta vad som är vettigt att äta i volym), så att de kan förbättra sin förmåga att kontrollera hur mycket de äter. Det var väl det vettigaste jag läst på länge!

Men nej, det är inte lätt. Och vill man inte se det som en livsstilsförändring utan en metod att nå sitt mål, så kanske man behöver jobba lite på attityden. Orkar man inte hålla ”dieten” eller ”livsstilsförändringen” längre än en vecka kanske man har valt fel ”metod”? Det är klart att det blir tråkigt och jobbigt då. Det är precis därför man ska tänka livsstil. Kan jag leva så här resten av livet?

vinterpromenad

6 Comments

  1. precis som du skriver är problemet att vi inte vill/orkar anstränga oss, det ska komma gratis och fort och utan möda.
    ren och skär lathet vill jag inte heller säga att det är, okunskap blandat med misär och viss del lathet tänker jag mer..

  2. Pingback: Det här med botox i magen, igen | Johanna Arogén

  3. Pingback: Nej, jag ”borde” inte bli smal! – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *