Gluten, naturlig mat och kolhydrater

Lotta skrev en artikel om gluten, som finns att läsa här. En sådan här fluga som ska rädda världen och få oss att gå ner i vikt och bli friska från sjukdom handlar nämligen om att man utesluter gluten och/eller mjölk från kosten. Huruvida det stämmer tror jag är väldigt individuellt och det finns inte så mycket forskning som stödjer det ena eller andra, mig vetandes.

Det mesta av det som påstås baseras på pseudovetenskap, vilket sväljs med hull och hår av några fackelbärande individer och körs ut i media för att skapa rubriker och besökarsiffror. Jag tror absolut att en del mår bättre av att utesluta gluten, eller mjölk, eller kolhydrater, eller bli vegan.

Bra för dig!

Själv tog jag för snart två år sedan beslutet att helt utesluta alla produkter av gris, vilket lett till att alla mina magproblem försvunnit, och jag har endast varit förkyld ett par snabbt övergående gånger (till skillnad från svåra förkylningar varannan månad i flera år). Jag tror inte det finns forskning som stödjer mitt val, och jag tror inte heller att det är något alla måste göra. Det är individuellt.

Det är så mycket okunskap och oinformerade antaganden kring kost. Jag har läst kost på universitet i flera år, och kan långtifrån tillräckligt för att kalla mig kostexpert. Ändå är det ett begrepp det slängs med överallt i media (inklusive sociala). Ju mer jag lär mig, desto mer ödmjuk blir jag inför faktumet att det är väldigt komplicerat.

gluten, utesluta, vikt, viktnedgång, viktminskning, kost, pseudovetenskap, media, rubriker, mjölk, kolhydrater, vegan, gris, magproblem, förkylning, kostexpert, livsmedelsverket, råd, kostråd, rekommendationer, naturlig, ren, riktig, mat, kolhydrater, LCHF, kokbok, barn, föräldrar, missvisande, onaturlig, vitt mjöl, socker, protein, vete, kvalitet, individuellt, diet

Många människor (fast inte så många man kan tro) misstror de råd som ges av ”staten”. Jo, det kanske upplevs som att det tar lång tid att uppdatera enligt den forskning som kommer, men det är väl bättre det än att råden ändras var tredje månad? Och visst finns det saker jag inte heller håller med om – men oavsett så tycker jag att råden förvrängs väldigt mycket. Ett sådant exempel är ju att Livsmedelsverkets rekommendationer handlar om att man ska häva i sig socker eller fylla tallriken med snabba kolhydrater. Eller att man ska undvika fett. Jag undrar faktiskt lite varifrån dessa påståenden kommer. Att se till att vara påläst innan man tar ställning är ju en bra tumregel…

Jag tycker inte att ”naturlig”, ”ren” eller ”riktig” mat automatiskt behöver handla om att utesluta alla kolhydrater. Det finns många kolhydrater som är helt naturliga. Dängan ”Riktig mat ger nöjda barn” med hänvisning till en LCHF-kokbok är vansinne för mig. Varför måste man äta LCHF för att det ska vara naturligt? Det är så missvisande att jag ser rött – det är ett hot mot folkhälsan. Alla föräldrar som inte vet ut eller in och vill det bästa för sina barn. Klart man vill äta naturligt! Och så blir det så fel.

Det går att äta onaturligt på LCHF också. Korv, skinka, köpe-bea, köpe-majonnäs… Mjölkprodukter är också onaturligt framställda, om vi nu ska vara såna. Jag menar inte att det är fel att äta LCHF, om man vet vad man gör. Men jag gillar inte påståenden som inte är sanna (oavsett vad det gäller).

Vad gäller gluten så ska jag säga något som det verkar råda förvirring om: Gluten är inte samma sak som vitt mjöl. Gluten är ett protein. Det finns däremot i dessa produkter. Men gluten finns också i alla sädesslag, inte bara vete.

Alltså är gluten inte heller samma sak som socker. De har faktiskt ingenting med varandra att göra. Att utesluta socker ur sin kost tror jag kan leda till många hälsofördelar, och det har jag svårt att tro att någon bestrider – inte heller Livsmedelsverket. Med det inte sagt att alla måste utesluta socker för att må bra eller gå ner i vikt.

Däremot är det inte givet att när man utesluter socker, så ska man äta enligt LCHF. Det går ju att ta bort sockret (och även det vita mjölet om man vill) och behålla kolhydrater med hög kvalitet.

Jag är varken för eller emot någonting egentligen, annat än vissa extrema konstigheter som Barbiedieter, slangdieter och sånt. Men ska man utesluta något eller följa någon särskild modell så gäller det faktiskt att förstå vad det innebär, och välja det som DIN kropp funkar bra av.

7 Comments

  1. Det är en bra slutsats. Hörde om en doktor som kallade det ”intuitiv diet”. Att använda de metoder som man mår bra av (fast inte ”jag blir glad av att äta godis”-bra kanske). Eskimåer ska ju helst inte vara veganer och en polynes kanske mår bäst av mycket kokosprodukter.

    1. Det var ju ett riktigt bra ord för det! Ja precis, våra kroppar är olika. Har läst i rapporter om att det finns skillnader i vad vi är känsliga mot, behöver osv, inte bara individer utan även folkgrupper.

  2. madde

    Haha jag älskar när folk säger ”gluten jaha det är vetemjöl han inte tål då?” om min glutenintoleranta son. Då brukar jag tänka……ja och korn, råg, orenad havre, alla produkter som industri är tillverkad av typ skinka, korv, leverpastej, godis ja typ allt. Inte bara vetemjöl. Man får läsa läsa läsa på alla förpackningar på allt från kryddor till chips. Så bara för att man inte äter bröd och kakor så är man sannerligen inte glutenfri i sin kost.

    1. Precis Madde, mycket klokt skrivit. Det råden en hel del missförstånd om vad gluten är och finns och därför är det tråkigt att många väljer att uttrycka sig så, att det lever glutenfritt när de i kanske endast utesluter bröd, pasta etc.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *