Filmer om ätstörningar – informerande, skrämmande eller triggande?

Det finns en hel del filmer om ätstörningar på Youtube. ”My Anorexia Story” typer av filmer som berättar en historia om en tjej som blev sjuk, med bilder, och kanske hur hon blev frisk. En del filmer om tjejer som blivit sjuka och dött. Eller anti-anorexia-filmer som kanske ska verka avskrämmande. Huruvida alla historier är sanna vet jag inte (men gissar att långtifrån alla är det). Och om man är normalt funtad (ursäkta begreppet) kanske det är en bra insikt att kolla på dessa filmer. Men jag undrar om de inte får motsatt effekt hos många. Att det triggar istället för skrämmer (eller vad nu syftet är).

Här är en film, en ”anti-anorexia”-film. Jag lägger ut den men vill varna för att den kan vara triggande om du har problem. Det ÄR svårt att diskutera ämnet utan att visa det visuella också. Don’t die for a diet, heter den. Jag kan inte titta utan att gråta, det gör så ont i mig så det går inte att beskriva.

Att döma av kommentarerna (1317 st – ett helt community i sig med folk som söker stöd, skriker på hjälp, hånar varandra eller letar efter pro-ana-tips) till filmen så gör den mycket skada också…

You could never be too thin I’ve been doing this and since I started my boyfriend loves my body better

This is really fucking triggering. You should put a trigger warning in the description box.

This sounds like a pro ana commercial

tell me they did NOT put this on tv

It’s been said a few times in the comments already, but this ad really has huge potential to trigger. It’s likely accomplishing the exact opposite of what it set out to do. Very poor judgement on the part of whoever designed this ad.

This video is good only for awareness, but it can actually do more damage than good to the affected people.

Så jag undrar vad syftet med filmen är, förutom ett PR-trick för en webbsida som inte finns längre. Jag kan inte sluta fascineras av fenomenet. Att något som har en bra avsikt, en hälsosam start, i slutändan alltid kan användas till att göra skada. Vad säger det om oss människor egentligen?

Hur känner du när du ser filmen?

9 Comments

 1. Pingback: Vad triggar ditt beteende? | Johanna Arogén

 2. Jag tycker tyvärr också att det är en trigger :/ De berättar ju rakt ut hur man kan fortsätta med detta sjuka beteende. Dessutom, det som alltid gör mig mest arg, de använder ett barn som berättare! Även fast det bara är skådespeleri så påverkar det barnet, det är jag stensäker på!
  Näe, jag är INTE för såna här filmer. Det är fruktansvärt, och det är knappast några drabbade som tittar på denna och känner sig uppmuntrade till att må bättre.

 3. Tilly

  Det är den sorgliga sanningen tyvärr.
  Kanske det är för många som väljer att kolla bort?
  Det där är stort sätt min vardag, och i min familj är det aldrig
  någon som pratar om min ätstörning .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *