Vad triggar ditt beteende?

Eftersom jag ändå var inne på ämnet så funderade jag lite på det här med triggers. Det handlar alltså om vad som åter sätter igång ett beteende som man jobbat bort. För en del är det sidor som förespråkar anorexia eller bulimi. I mitt jobb måste jag besöka sidor som skulle kunna vara triggande för mig. En stor del av min tid på jobbet handlar om att fundera kring de här ämnena. Egentligen är det inte så konstigt att det känns tungt ibland, och att jag skulle kunna påverkas negativt.

Men det är nog så att jag ändå inte triggas av just detta. Det som sätter igång mitt monster är snarare saker som sägs till mig som person. Nu är det så att jag faktiskt inte tar åt mig särskilt mycket, det mesta rinner av mig. Men ibland sätter sig ord som en stor fet tagg rakt i hjärtat, och då kan jag ta det ganska hårt. Det är helt upp till mig att hantera det, vilket jag också lärt mig göra.

Men när jag pratade med en vän härom dagen kom jag på något som överraskade mig. Det som verkligen triggar mig är helt vanliga tränings-/hälso-/viktminskningsbloggar. Jag undviker att följa sådana bloggar för att jag inte är intresserad – åtminstone har jag trott det. Men jag inser ju att jag undviker dem för att de får mig att känna mig dålig, vilket i sin tur faktiskt sätter igång tankar om att jag borde gå ner i vikt, borde träna, längtar efter att vara smal och vältränad… Och dessa tankar, om de får bygga bo i mitt huvud, leder till slut till att min självbild förändras negativt och jag börjar anpassa mitt beteende efter det – på ett ohälsosamt sätt. Det kanske kallas motivation för de flesta. Men för mig blir det inspiration till osunt beteende.

Jag säger såklart inte att det är fel med sådana bloggar, och om det kan ge inspiration till någon som behöver göra en livsstilsförändring så är det ju toppen! Det finns många fina exempel på framgångsrika livsstilsförändringar relaterade till bloggar. Bara själva bloggandet hjälper ju ofta även personen som skriver.

Jag tror dock att det är bra att försöka ta reda på hur just Du blir påverkad av olika saker. Vi funkar olika och det är ju inte helt uppenbart att en hälsoblogg kan trigga igång ett nedbrytande beteende.

Tillägg: OM DU ÄR FRISK – Prova att kolla hashtagen #triggering om du orkar. Varning för starka bilder och jobbig läsning.

triggers, trigger, trigga, triggande, anorexia, bulimi, ätstörning, bulimi, monster, blogg, bloggar, viktminskning, hälsa, träningsblogg, hälsoblogg, beteende,

8 Comments

 1. Jessika

  Som vanligt väldigt intressant läsning av dig. En stor trigger för mig är stress….Omedvetet förändrar det mina matvanor så för mig är det superviktigt att varje dag ha en tid bara för mig själv då jag kan varva ner. Hoppas du får en fin dag

 2. Precis som föregående är en faktor/trigger för mig stress. När jag blir stressad (oftast på jobbet) så vill jag kontrollera allting annat i mitt liv. Jag tar ut mitt kontrollbehov på träning och kost. Det kan jag åtminstone kontrollera 🙂
  Att i såna lägen läsa massa ”hälsobloggar” där man har en liten för sund inställning triggar igång mig. Om de inte behöver äta ”onyttigt”, om de tränar överdrivet mycket och inte väger upp med mat, varför måste jag det?? Jag hittar argument i deras bloggar för att rättfärdiga mitt sjuka liv… Dumt men så är det

  1. Jag förstår. Det är egentligen inte så konstigt att man triggas när vi människor gärna jämför oss med varandra. Och det är så mycket lättare att jämföra sig med en miljon med samma intresse finns ett par klick bort bara.

 3. Anna

  Jag känner igen mig så mycket i det du skriver. Jag triggas också av såna bloggar. Jag läste många förut men nu undviker jag dem då de får mig att må dåligt. Det är skrämmande på nåt vis för det finns ju så många och jag tror inte du och jag är ensmamma om att känna att man triggas av dem. Gillar verkligen din blogg. Hittade den idag och känner på mig att jag kommer hitta mycket som kan hjälpa mig i min kamp mot ätstörningarna. Tack

  1. Hej och stort tack för det du skriver! Det gör mig så glad!!!

   Angående hälsobloggarna så tror jag precis som du, att vi inte är ensamma om att triggas av dem. Tror tyvärr också att det är ytterst få som fattar att de triggas negativt. Det är ju ”hälsosamt”…

 4. Pingback: Skadliga effekter av bilder i sociala medier – detta kan vi göra | Johanna Arogén

 5. Pingback: Att bemöta någon som känner sig tjock | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *