Om porr. Varning för äckligt inlägg.

Jag har alltid tyckt att det är hemskt ointressant med porr. Och jag har alltid trott att det endast är en liten klick av befolkningen som ser på porr. Men jag har förstått att det inte är så. Jag pratar inte om porrfilmer som man går och hyr på närmaste videobutik, från den hemliga sektionen bakom skynket. Som de vuxna gjorde när vi var små. Hade vi ”tur” kunde vi komma över den där videon. Nej, jag pratar om bilder och videosnuttar som helt öppet finns tillgängligt på forum och andra sajter som ungdomar hänger på.

Det här kommer låta helt stört, men håll ut, jag ska förklara. Under de senaste veckorna har jag utsatt mig själv för det som i ungdomsvärlden är normalt. Jag har sett porr. Vi som jobbar med det här har tillsammans gått igenom material som vi har fått av ungdomar. De har visat oss vad de ser, dagligen. Ensamma eller i grupp. Och tro inte att det bara gäller andras barn. Det är nog snarare en liten klick av våra ungdomar som inte sett det. Det finns forum, liknande flashback, som går ut på att man delar med sig av exempelvis bilder och videor. Det kan handla om allt från döda bebisar, avskjutna huvuden, självmord live – till våldsamma sexhandlingar.

Det börjar i låga åldrar. Det börjar kanske harmlöst. Men det sker en upptrappning där både grupptryck och den egna hjärnan (dopamin) gör att man vill ha mer. Värre. Hemskare. Man vill ha kicken, precis som vid vilket beroende som helst. Det är därför de sedan i övre tonåren eller till och med i vuxen ålder kan säga att de mår bra. För att det är så normalt för dem att ha sett det här. De är avtrubbade.

Jag kan inte ens beskriva med ord vad det är jag sett de här dagarna. Den värld som öppnats för mig är horrifying, i brist på ett bra svenskt ord. Fasansfullt. Jag skäms och jag önskar jag kunde o-se det jag har på näthinnan. Sex är inte sex längre, det är våld och äckel. Det som ungdomarna tittar på, eller faktiskt blir utsatta för i reklambanners och liknande, är inget annat än förnedring och våld. Vem förnedras? Ja, inte är det killarna. Det handlar egentligen inte längre om tjejen i videon, utan om vilka värderingar som sätter sina klor i de unga killar och tjejer som matas med det. Att man ska våldföra sig på tjejen. Att man ska strypa henne samtidigt som man sätter på henne (för att uttrycka mig fint). Stora monsterlikande mansgestalter som våldför sig på en liten, späd tjej. Allt handlar om våld. Och hon gillar det såklart.

Samtidigt ökar våldtäkterna och hela Sverige förfäras över kvinnohatet. Ser ingen kopplingen eller?

kattunge

Den gulliga bilden man kan vila själen på efter det här inlägget kommer från SXC.hu.

9 Comments

 1. Tyvärr ser alldeles för få kopplingen. Porrbranchen ”tillfredsställer ju bara efterfrågan” och jag tycker att om man som vuxen vill se det eller om två vuxna samtycker om att göra det är det helt okej

  Men problemet är som du skriver att ungdomar och barn ser det här, tror att det är mellanmjölk och att man som tjej ska gilla det och stå ut med det och att man som kille måste göra det för att vra ball och amnlig

  Det är förjävla vidrigt och sorgligt att barnen känner så, men ännu värre när vuxna blundar!

 2. Linda

  Vidrigt är vad det är! Har man dessutom en dotter känns det ännu värre. Min är visserligen bara tre, men om det ser ut så här idag, hur kommer det vara om tio år? Vill inte ens tänka tanken. Snacka om skyddad värld vi växte upp i, när kontakten med internet var nån timme på rasten i datasalen. Det är betydligt tuffare för dagens tonårsföräldrar. Informationen finns där och kommer vara omöjlig att skydda barnen ifrån. Tror att det snarare handlar om att tidigt jobba med att få barnen att förstå vad som är rätt och fel. Men det är en stor utmaning vi går till mötes.

  1. Exakt den inställningen har jag/vi också. Vi kommer inte med råd om hur man ska lösa problemet tekniskt, eller med förbud eller leka hönsmamma. Det handlar om att prata med barnen, lyssna på dem, finnas där, lära dem rättigheter och skyldigheter, medmänsklighet… Inte förknippa internet med skuld och skam. Det andra kommer automatiskt då!

 3. Det som verkligen är sjukt enligt mig är att det faktiskt finns TJEJER som tänder på det (vuxna tjejer då, förhoppningsvis, men det kan man ju inte veta). När jag gjort research för mina artiklar har jag läst galna saker på Flashback och Familjeliv, tjejer som gillar att bli slagna, örfilade, gillar smärta och skräck..allt för den där ”kicken”. De gångerna som någon påpekat att det kanske inte är så friskt och sunt att vilja se en film där en tjej blir våldtagen, kissad på och strypt av flera män har helvetet brutit loss med kommentarer som ”vem är du att säga vad som är okej”, ”alla tänder väl på olika saker”, mm mm. Jag har aldrig kommenterat, men jag har alltid mått lite illa när jag läst sånt. Bör kanske tilläggas i detta sammanhang att jag tycker PRECIS samma sak om extremt våldsamma skräckfilmer: att det är vidrigt och nu kan jag inte tala för alla, men om man gillar sånt så mår man kanske inte jättebra psykiskt. Speciellt skrämmande är det om man tänker på hur lätt barn och ungdomar kan komma åt dessa filmer.

  1. Det har jag också reagerat på, att man får inte yttra en avvikande åsikt om sånt här. Det såg jag på många ställen där vi har surfat runt. Om någon VÅGAR säga nåt annat så blir denne totalt nedbruten av alla andra. Sjukt beteende bara där. Och ja, det som egentligen är mitt bekymmer är att det normaliseras för barn och unga. Tack för din kommentar!

 4. Pingback: ”Idag är verkliga, nakna kvinnor bara dålig porr” | Johanna Arogén

 5. Pingback: Om porr i tidningen SOLO | Johanna Arogén

 6. Pingback: Allt fler tjejer söker vård för skador efter sex som efterliknar nätporr – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *