Jag är en förebild!

Igår var jag som sagt på utbildning med ABK. Det handlade om ätstörningar men främst hur man kan tänka och göra för att hjälpa. Mycket intressant och lite nya bekantskaper.

Niclas Christoffer Olsson, som skrivit boken Som Zlatan fast bättre, berättade om sin bakgrund med bulimi och hans föreläsning påminde väldigt mycket om min ”Självbild, kroppsideal och varför vi bryr oss”. Han visade till och med en del av ”mina” bilder! Jag tänkte hela tiden att han är en manlig version av mig, fast roligare. Och mer framgångsrik. 😉

2013-03-21 12.55.11

David Clinton

Hur som helst, så det här med att vara en förebild är ju spännande. Att förstå att jag är en förebild, oavsett om jag vill det eller inte. Det handlar bara om vilken sorts förebild jag är. Så tänker jag i alla fall. En del kändisar uttalar sig och säger ”Jag har inte valt att vara en förebild” och lever rövare. Ja, det är upp till dem, och jag kunde verkligen inte bry mig mindre. Men att de inte förstår att de faktiskt är förebilder, oavsett hur de lever, är viktigt. Jag väljer att försöka vara en bra förebild. Med det menar jag inte att jag måste göra allt bra eller ”rätt”. Jag gör misstag och gör kanske saker andra inte skulle gjort. Men för det kan jag vara en bra förebild.

förebild

Och apropå förebilder så fick jag vara med i en artikel om detta i tidningen Insikt (läs mer på www.abkontakt.se).

insikt_mars2013

insikt_mars2013_3

5 Comments

 1. Liselotte

  Verkar ha varit en toppenutbildning! Synd att inte ALLA kunde vara med (ja, alltså hela Sveriges befolkning) – men bra att ni som gick berättar om det. Tack!

  Och ett litet glatt tack för att du berättar om min artikel också! 🙂 Inte så omfattande text, men när jag läste igenom allt igen insåg jag vilken stor fråga det är: hur föräldrar (med erfarenhet av sjukdom eller ej) pratar kring mat och kropp. Men också andra omkring barnen, även när de är små: förskolepersonal, släktingar etc.
  Jag undrar om man tar upp det på förskoleutbildningen t.ex.? I högre åldrar vet jag att ABK utbildar lärare, idrottsledare mfl. för att upptäcka och förebygga. Men det som kommer innan dess? (Innan det hunnit bildas någon förförståelse kring vad man ska och inte ska göra/vara.)
  För som du skriver: vi är ju alla förebilder, aktivt eller ej!

  1. Ja, alla skulle verkligen behöva det! Din artikel var jättebra! Och precis som du säger så missas det ofta att man faktiskt är en förebild även om man inte är förälder. Alla vuxna som träffar barn är förebilder, och kan vara livsavgörande. Önskar att det kom ut mer till allmänheten! Har mött en hel del ”klantskallar” som droppat kommentarer i närheten av min dotter, tex. För även om jag gör mitt bästa så stjälps ju mycket om ”rätt” person säger ”fel” saker.

 2. Ja, vilken bra förebild du är! Snygg knapp då fått! Inte gör man alltid rätt, men bara medvetenheten och viljan att göra så rätt man bara kan kommer man långt med tänker jag.

  Ja se där, vilka fina tjejer där i tidningen =) Och så snygg den är nya INSIKT!

 3. Pingback: Kickad av livet eller Livs-kickad? | Liselotte Melander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *