Video: Mellanrum mellan låren och andra ideal

Det är ju knappast en ”new” obsession hos unga tjejer, men fenomenet är väldigt intressant. Det handlar ju inte bara om låren utan om utseendet över huvud taget. Lyssna på vad tjejerna säger själva om detta! Har grovt översatt vad de säger nedanför klippet.

Ett ”thigh gap” är när man står upp med fötterna och knäna ihop och det är ett glapp mellan låren. Tjejer vill inte att deras lår nuddar varandra. Ytterligare ett sätt för tonårstjejer att granska sig själva som får dem att känna att de inte duger. Good Morning America pratade med fyra 16-17-åriga tjejer.

Ett mellanrum mellan låren symboliserar den ideala kroppsformen och man visar upp det genom att ha på sig tajta jeans och leggings. Sociala medier som tumlr, facebook och twitter flöder över med bilder på ”snygga lår”, beniga nyckelben och textbudskap som är förödande för självkänslan – maskerade som ”inspiration” för att hålla sig smal:

”Det här mellanrummet (mellan låren) ska bli större”

”Synd att jag är fet”

”Hur feta är de? Skandalöst.”

Tjejerna: De mest populära bilderna på tumblr är bilder på jättesmala ben, eller jättevackra tjejer. Det är en av de sajter där du känner att du måste vara en del av den gruppen – du vill vara en av ”tumblr-tjejerna” – och du måste vara smal och ha vågigt hår. När jag ser bilder på tumblr så tänker jag ”Wow de är så snygga” och sen kommer jag på hur ohälsosamt det är.

Tumblr säger att de försöker hålla borta bloggar som förespråkar eller glorifierar självskadebeteende.

Barbara Greenberg, ungdomspsykolog, säger: Tonåringar är av naturen självmedvetna och de fotograferas konstant av Instagram.

Reportern: Det är nästan så att de sätter mål som är ouppnåeliga för sig själva.

Barbara Greenberg: Exakt så.

Och motivationen för sådana extrema kroppsbilder? Det handlar om popularitet.

En av tjejerna: Jag skulle säga att populära tjejer är snygga, smala och har långt hår.

Reportern: Tror ni att killar tittar på huruvida en tjej har ett mellanrum mellan låren?

Tjejerna: (Skrattar) Nej! De vet inte ens vad det är.

Reportern: Så varför bryr sig tjejer?

En av tjejerna: Det är en tjejgrej.

Reportern: Handlar det om status för tjejer?

En av tjejerna: Jag skulle säga det.

En statusgrej alltså.

Jag ska vara noga med att säga att ideal har alltid funnits och kommer alltid att finnas. Och sociala medier i sig är det inget fel på. Det som fascinerar mig är mer hur dessa används. Det handlar ju heller inte bara om ungdomar, även vuxna använder sociala medier för att få något slags utlopp för uppmärksamhetsbehov och annat. Det är så vi funkar!

Det som oroar mig är egentligen att idealen är ohälsosamma. Det tjatar jag om – men det är viktigt. Och även om vi tror att det håller på att vända så är det många, många som lider av konsekvenserna.

Ikväll ska jag föreläsa för föräldrarna på en skola om detta! Mycket spännande!

6 Comments

 1. Har hört talas om det här fenomenet innan man inte riktigt fattat vitsen.
  Nu gjorde jag testet för skojs skull och insåg ju direkt att jag inte har något mellanrum alls. Och DET är jag stolt över! För under hela min högstadietid/gymnasietid fick jag glåpord om mina smala ben.
  Nu ska jag stolt sträcka på mig och säga att jag har fått både mer muskler och kvinnliga former. Så mellanrummet är ett minne blott – tack och lov säger JAG!

 2. Pingback: ”Går låren ihop är man tjock” | Johanna Arogén

 3. Monica Kruth

  Vad ska det där gapet vara till för? Please the man…gör vi inte det alldeles för mycket redan? Nej, tycker det är så oerhört motbjudande att vi kvinnor ska behöva vara något vi inte är, vi är de vi är! Männen får ta oss som vi är! På samma gång tänker jag….vad är det vi försöker uppnå? En bild av oss själva som i verkligheten inte finns. Nu har flera kvinnor lagt ut bilder på sig själva hur de verkligen ser ut, inte retuscherade. Äntligen!

 4. Pingback: Miss Skinnys budskap finns på riktigt | Johanna Arogén

 5. Pingback: Ljudet mina lår gör | Kampen mot monstret

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *