Innebörden av texten: ”Live While We’re Young” med One Direction

Vi köpte den här låten på Sing Star härom veckan, för min dotter gillar den. Det var första gången jag såg texten och reagerade på vad den handlar om. Jag kanske övertolkar – men läs och döm själv.

Let’s go crazy, crazy, crazy till we see the sun
I know we only met but let’s pretend it’s love (De har just träffats men kan låtsas att det är kärlek)
And never, never, never stop for anyone (Inte låta någon hindra)
Tonight let’s get some (Ha sex)
And live while we’re young

Hey girl, it’s now or never, it’s now or never (Det är nu eller aldrig)
Don’t over-think, just let it go (Tänk inte så mycket, släpp bara taget)
And if we get together, yeah, get together
Don’t let the pictures leave your phone (De tar bilder under tiden)

And girl, you and I,
We’re ‘bout to make some memories tonight 

Ungdomar har sex. Det är inte det jag reagerar på. Det jag reagerar på är:

1. Hur gamla är ungdomarna/barnen som lyssnar på One Direction? Nu finns det ju betydligt mer grafiska och olämpliga texter där ute (Rihanna är ett sådant exempel) och jag är inget moralmiffo som tycker att all sån musik ska bannas. Men lite eftertanke kanske man ska ha. Svenska barn, exempelvis i min dotters ålder (8), kanske heller inte förstår innebörden av texten – men det gör man när man blir lite äldre.

2. Jag tolkar texten som att han mer eller mindre tvingar sig på tjejen. Tänk inte så mycket, släpp bara taget. Vet ungdomar om att man har rätt att välja själv om man vill ha sex eller inte? Att det är okej att säga nej? Jag pratade med en skolsköterska härom dagen som berättade för mig att ungdomar hon träffar på allvar tror att alla har analsex. När hon då påtalade att så inte är fallet trodde de henne nästan inte. Att analsex kan vara farligt chockade dem ännu mer.

3. Man ska alltså ta bilder under tiden. Vad ska det vara nödvändigt för? ”Låt inte bilderna lämna din telefon”. Nää just det. För det är ju aldrig så att tjejer (och killar för den delen) hängs ut med bilder på Instagram. (Jag är sarkastisk, ifall någon missade det). Låt oss tänka efter – vad hände i Göteborg? Och vad hände i Kumla?

Jag orkar inte hitta på en bra slutkläm här men jag tror du förstår vad jag vill åt. Kommentera gärna och berätta hur du tänker!

One_Direction_2013

Bilden kommer från Wikimedia Commons.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *