Abercrombie & Fitch / H&M: ”Vi skiter fullständigt i hur unga tjejer mår, så länge vi säljer kläder”

Abercrombie and Fitch – ett klädmärke – har fått kritik i media för att de bara vill sälja kläder i små storlekar. Är du inte cool eller smal vill de inte att du ska handla där. VD:n säger:

”I varje skola finns de coola och populära ungdomarna, och så finns de som inte är så coola. Ärligt talat riktar vi in oss till de coola ungdomarna. Vi riktar in oss till de attraktiva ungdomarna som har en härlig attityd och massor med vänner. Många människor hör inte hemma i våra kläder. Är vi exkluderande? Absolut!”

Fast för männen finns de extra stora storlekarna…

Se klippet från ABC för hela storyn.

Hemskt, diskriminerande, omoraliskt, förödande…. Ja.

Men faktum är att svenska H&M inte är bättre.

För några månader sedan berättade en vän till mig att hon skulle gå på H&M i Nyköping men fick vända för att de hade inte storlekar över 42. Hon letade efter leggings och var på undervåningen, men hittade ingenting i sin storlek, 44. Hon frågade expediten som svarade snorkigt: ”Vi för inte storlekar över 42 här nere”.

När jag var ”smal” hade jag fortfarande storlek 44 i byxor. Jag har beviset kvar i garderoben. Det minsta jag nånsin haft är 42 i byxor, hur lite jag än vägt i vuxen ålder. Jag har helt enkelt sådana höfter.

Så därför handlar det ju inte ens om att vara tjock eller inte. Det här handlar om att man ovanpå det ska ha ”rätt” kroppsform. Man ska se ut som en pojke. Har man höfter är man alltså inte välkommen på H&M:s undervåning. Återigen saknas toleransen för att vi ser olika ut, oavsett vikt.

Läs gärna inlägget hos La Linda där hon skrivit brev till H&M angående just detta, samt deras svar som finns länkat längst ner i inlägget.  Samma gamla dravel som vanligt. ”Vi tar ansvar” betyder ”Vi skiter fullständigt i hur unga tjejer mår, så länge vi säljer kläder”.

Läs även: Vad är det som är så speciellt med att H&M har en plus-sizemodell?

9 Comments

  1. Sara Johansson

    Klassiker. H&M i Eskilstuna säljer överhuvudtaget inte större storlekar i sin citybutik utan hänvisar till Tuna Park utanför stan. Men det hänger ju ihop. Tjockisar ska väl ingen behöva se på stan? Suck…

  2. Abercrombie är ju vidriga. Usch. Jag var mobbad i skolan för min klädstil (mina föräldrar hade inte råd med ”coola” kläder och ärligt talat tyckte jag de ”coola” kläderna var rätt fula) men jobbar nu i modebranchen och tycker att det exkluderande tankesättet har potentialen att vara riktigt skadligt.

  3. Pingback: Vad är det som är så speciellt med att H&M har en plus-sizemodell? | Johanna Arogén

  4. Pingback: Börjar butikskedjorna lyssna? | Johanna Arogén

  5. Pingback: Män behöver kläder – kvinnor behöver se sexiga ut | Johanna Arogén

  6. Pingback: Miss Skinnys budskap finns på riktigt | Johanna Arogén

  7. Pingback: Brandy Melville-trenden är farligt exkluderande | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *