Det digitala nöjesfältet

Jag och mina samarbetspartners har ju ett tag jobbat med något vi kallat ”Skräckslagen”, en föreläsning om ungas mående i relation till internet och sociala medier. Efter en utvärdering av vårt pilotprojekt ville vi dock ta bort referenserna till skräck. Föreläsningen är nämligen inte så skräckinjagande som det lät. Vi ger deltagarna en snabbkurs i de vanligaste medierna och pratar sedan om ungas mående med internet som plattform. Fokus ligger på sexualitet, psykisk hälsa, självmord, kroppsideal och ätande – inte tekniska lösningar.

Vi tänker att ”nätet” kan jämföras med skolgården. Vad som händer på skolgården eller i skolan är ju inte själva skolbyggnadens fel. Det är bara platsen där det sker. Precis så är det med internet. Det är inte nätets fel att unga lider av psykisk ohälsa. Lösningen sitter inte i internet. Internet är dock heller ingen avlägsen plats med en lucka man öppnar då och då – internet är faktiskt idag utgångspunkten för våra ungas liv. De tar med sig ”skolgården” hem. Varje dag, hela tiden. Det som händer där, händer i verkliga livet och det behöver både vi vuxna och de unga få upp ögonen för.

Internet = IRL

Jag generaliserar nu och givetvis när jag säger ”unga” menar jag inte att alla unga drabbas eller ens använder internet. Det finns ingen anledning att oroa sig, men det hjälper heller inte att låtsas som att det regnar. Tyvärr ser jag det om och om igen, att vuxna blundar, lutar sig på vad ”experterna” säger, och hoppas att allt löser sig. Det är ju faktiskt så att exempelvis mobbning inte är okej på en skolgård. Varför ska det vara okej på internet? Det är mycket snack om näthat. Ja, det är hemskt. Men VANLIGA vuxna som mobbar, kränker och hånar andra vuxna helt öppet på nätet utan att det är något konstigt är ett utmärkt exempel på att det är så snett – för det gör man ju inte på en arbetsplats. Fråga mig, jag har blivit utsatt för det själv.

I alla fall. Vi ville som sagt göra om hela konceptet och bilden av en skolgård är inte så spännande att jobba med. Eftersom vi är lite dramatiska av oss och gärna skapar symbolik för att visualisera vårt budskap så kallar vi nu föreläsningen för Det digitala nöjesfältet. Det är ju precis vad internet är. Ett nöjesfält kan vara både lite läskigt och alldeles sagolikt. Det här nöjesfältet är dock som sagt inget vi besöker en gång om året, utan dagligen. På gott och ont.

Oavsett var man befinner sig handlar det om våra ungas mående. Vi behöver se människan, prata om rättigheter och skyldigheter, finnas där och lyssna. Våga vara vuxen helt enkelt.

Klicka på bilden för större version.

säljblad

7 Comments

  1. Pingback: Haters gonna hate | Johanna Arogén

  2. Pingback: Vår inre kritiska röst och inbjudan till ikväll | Johanna Arogén

  3. Pingback: Föreläsning om ungdomar, internet, ideal, ätstörningar, mobbning & självmord | Johanna Arogén

  4. Pingback: ”Idag är verkliga, nakna kvinnor bara dålig porr” | Johanna Arogén

  5. Pingback: Räddning via en URL - om bloggar som terapi | Liselotte Melander

  6. Pingback: Om Bluum | Bluum

  7. Pingback: Föreläsning och fågelbajs | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *