Kändisar och vikthets efter graviditet

Även om fenomenet verkar vara lite mer dämpat i Sverige jämfört med i USA, så ser vi det även här. I amerikanska kändisbloggar och på nyhetssajter regnar det sådana här artiklar. Så fort en kändis fått barn ska hon ut i bikini och se ut precis som innan, annars börjar diskussionen om hur hon ska komma i form – eller varför hon inte lyckats tidigare. Visar hon upp sig innan diskussionen börjar så ska hon helst även avslöja sin metod. Det kan vara en kändistränare som piskat henne i form, hon kan ha ätit bara sjögräs eller så kör hon på den populära ” jag har inte gjort något alls – bara varit lycklig”. Eller hur…

Här är några exempel på artiklar senaste tiden (jag vet inte ens vilka hälften av dessa är men det gör inget):

Kändiskroppar efter barnafödsel” (MSN)
Ett helt galleri med bilder på kändisar före och efter graviditet.

”Those abs don’t lie! Shakira reveals her toned tummy on the cover of SELF magazine SEVEN MONTHS after giving birth to son Milan” (DailyMail)
De har till och med fått Shakira att lyfta upp tröjan för att visa sina magmuskler, endast sju månader efter förlossning.

”Jenna Dewan-Tatum Reveals Post-Baby Body on Set” (People)
Två månader efter förlossning var hon tillbaka och filmade och ”det fanns inga tecken på graviditetsvikt”. I tidigare intervjuer har man till och med diskuterat hennes kropp med maken.

”Anna Chlumsky Debuts Skinny Post-Baby Body on Watch What Happens Live” (Us Magazine)
Mindre än en månad efter förlossning visar hon upp en smal kropp. Hon ”hade utsläppt, vågigt hår, och visade upp sin smala figur och vältränade armar i en ärmlös klänning….” Varför måste man ens prata om andras kroppar?

”Kate’s post baby body talk ignites anger days after labour” (CBC News)
Jättebra inlägg om hetsen kring Kates ”graviditetskilon” som verkligen visar hur stört det är.

”When Will Kim Kardashian Reveal Post Baby Body Pictures?” (International Business Times) ← av alla ställen!
Direkt efter att Kim födde började diskussionen – eller den började ju faktiskt sekunden hon gick ut med att hon var gravid. Hennes kropp är väl en av de mest omdiskuterade i kändisvärlden så intresseklubben fick eld på sin kvarn när hon blev gravid. Och som jag förstår det kommer hon tjäna pengar på stunden hon väljer att ”avslöja sin kropp”.

”Jessica Simpson shows off post-baby body after dropping 60 pounds since giving birth in May” (NY Daily News)
Även Jessica Simpson har varit enormt jagad över sin vikt, långt innan hon ens blev gravid. Artikeln ovan är från hennes första graviditet och nu har hon fött igen.

Medias jakt är osmaklig.

Varför jagas de? Inte för att tidningarna tycker det är så kul, utan för att det säljer. Det är ju vi läsare som köper det, på ett eller annat sätt. En del bloggar nämner ofta hur hemskt det är att kändisarna jagas av paparazzi – och ändå är det ju dessa bloggar som sen köper bilderna.

I Sverige är det mindre fokus på hur kändisarnas kroppar ser ut, men hetsen kring hur man ska se ut och vara är minst lika uttalad. Vi ser alla olika ut och har olika förutsättningar och det finns ingen generell regel för vad man behöver göra för att hålla formen under en graviditet eller få tillbaka den efteråt. Det verkar dock som att många tror det. Expertbloggar inom träning som säger att det inte finns ursäkter för att gå upp mer än 15 kilo under en graviditet. Kvällstidningar som varje vecka har nya mirakelmetoder för en snabb viktnedgång. Barnmorskor som fokuserar mer på mammans vikt än på blodvärden och psykiskt välbefinnande.

Jag säger inte att vi inte ska ta hand om oss, eller att det är fel att träna och äta bra.

Självklart inte. Men hetsen mot gravida är inte hälsosam på ett enda hörn. Faktum ÄR att kvinnans kropp förändras under en graviditet, ofta permanent. Med det inte sagt att den måste bära på extrakilon, men höfterna kanske blir bredare och rumpan större.  Mamman kanske aldrig får tillbaka riktig kontroll över urinblåsan, för evigt måste kämpa med håravfall, svettas som en gris vid minsta ansträngning, förlora spänsten i brösten, få större fötter eller för alltid ha finnar eller torr hud.

Att man inte samlar på sig vatten om man håller sig aktiv under graviditeten är bara skitsnack. Alla är vi olika. Det kan inte sägas nog många gånger, för många är trögtänkta här. Det är också oinformerat skitsnack att säga att alla kan göra något för att hålla sig aktiv. Hur då aktiv? I vems mått mätt? För en som tränar mycket och redan är vältränad vid starten av graviditeten är det väl ingen större match. Men för den som inte är det då? Jag äcklas av detta jämförande. Att det ständigt insinueras att man är dålig som människa bara för att man inte är vältränad eller ”aktiv”. Det finns faktiskt olika nivåer av aktivitet, och måste anpassas utifrån hur man är som person.

”Det är ingen ursäkt att ha fött tre barn.” Ordet URSÄKT används på ett spännande sätt i träningssammanhang. Det finns inga ursäkter.

Ursäkt för vad?

För att inte hålla sig i form?

För att inte gå ner i vikt?

För att inte vara vältränad?

För att inte nå upp till idealet?

Är det verkligen det som är viktigt? Som om alla som inte är vältränade (= deffade) hittar på ursäkter för att slippa bli det? Så om jag väger lite för mycket men äter bra och håller mig aktiv – använder jag mig då av ursäkter? Eller gör jag det bästa av det jag har och kan?

Vem är du att döma?

Varför ska vi förväntas se ut som att vi aldrig fött barn? Med allt annat jobbigt som kommer med en graviditet, med alla risker, all oro och alla svårigheter som kan drabba mamman och barnet – måste vi fokusera på vikten? Varför ska vi förstöra allt det underbara med att få barn genom att hetsa om vikten, som om det var det absolut viktigaste efter en förlossning?

Så här skulle verkligheten låta:

”Jag blev av med extrakilona men det var tufft att träna åtta timmar i veckan på lika mycket sömn. Brösten läckte konstant så mina träningskläder var genomsura av både svett och bröstmjölk. Jag var konstant sugen på energirik mat eftersom jag aldrig fick sova men jag höll mig från att äta, trots att jag visste att jag behövde det. För vikten var min prioritet. Hellre smal än utvilad.”

kändis, kändisar, graviditet, vikt, vikthets, träning, komma i form, hets, jenna dewan-tatum, kim kardashian, jessica simpson, kropp, bikini, bikinikropp, kändiskroppar, shakira, anna chlumsky, media, gravid, aktiv, ursäkt, ursäkter

Svullna fötter = lat och dum?

19 Comments

 1. uj uj uj… stod precis idag, bakom min gymreception och fick hälsa på en liten bebis som varit i sin mammas mage, fötts och nu hunnit bli ett halvår. Jag sa preeeeeecis till henne att det måste ha varit ren och skär njutning att bara fokusera på det lilla nya och låta kroppen läka.

  Träning ÄR bra men den ska passa dig, din kropp och din vardag.

 2. Håller med om att det är sjukt och har potentialen att vara skadligt att hetsa ner sig i vikt. Kändisarnas ursäkter tycker jag alltid låter roliga: ”åh jag gick ner i vikt av att springa efter mitt barn!” Nu är inte jag mamma, men springa…efter ett nyfött barn? Vart då? Fattar inte ens hur man ska orka träna sådär direkt efter en förlossning.

 3. Cristina

  Jag har undrat över de där super lyckosamma mammor med barn som knappt ammar eller kräver närhet och de supereffektiva bröst som bildar mjölk trots svält. Själv får man tänka på barnet och knappt sova för att hon vill tutta. Bantning och stress kommer inte på frågan om mjölken ska räcka…

 4. Pingback: Hur ser ditt ansikte ut när du tränar? | Licette Arogén

 5. Pingback: ”Kolla fötterna!” | Johanna Arogén

 6. Pingback: Får man inte ha en vit t-shirt på sig om man inte är pinnsmal? | Johanna Arogén

 7. Pingback: Miss Skinnys budskap finns på riktigt | Johanna Arogén

 8. Pingback: Det är VI som har makten i media | Johanna Arogén

 9. Pingback: ”Baby Bump Watch” – när det blir ett problem för den blivande mamman | Livskick

 10. Pingback: … och så ett inlägg om Jante | Johanna Arogén

 11. Pingback: Mamma-magar, knipövningar och Livskicks-tips! | Johanna Ahlsten

 12. Pingback: Mammakroppens hysteri: stop bouncing back and start living | Johanna Arogén

 13. Pingback: Skenheliga kändisar och deras (obefintliga?) mat | Johanna Arogén

 14. Pingback: Nej, jag ”borde” inte bli smal! – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *