Hatmail om 5:2-dieten

Jag har inte orkat kommentera 5:2-dravlet men vill gärna tipsa om intervjun som Hanna Kihlander (Pressansvarig, Frisk & Fri) gjorde med P4 Sjuhärad. Och efter att hon uttalade sig i Expressen om det fick hon hatmail. Mer om det längre ner.

5:2-dieten är alltså en ”kosthållning” där man äter ”normalt” i fem dagar, men fastar (typ – här finns två läger och de bråkar med varann har jag förstått) två dagar, i veckan alltså. Alltså ingen kosthållning utan ett beteendemönster. Jag kliar mig lite i huvudet över hur de kan lyckas sälja receptböcker utifrån denna ”diet”.

Och huruvida det är normalt, det får du själv svara på. Att de tre böcker som finns, av tre olika författare, äger topplistan (1, 2, 3) av bokförsäljningen är ganska tragiskt. Är vi så desperata? Efter vad? Att gå ner i vikt? Kanske. Att känna tillhörighet och haka på senaste trenden? Ja, mer troligt. Det blir som en ny frälsning. En ny lösning på alla problem. Och hakar man inte på så förstår man helt enkelt inte. Det blir vi och dom, återigen.

Så här säger Hanna Kihlander i intervjun (lyssna på den här):

– Jag jobbar med personer som har ätstörningar och de reagerar väldigt kraftigt på det här, det är mycket löpsedlar om den här dieten just nu, säger Hanna Kihlander som är pressansvarig på Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar.

Hon är kritisk till alla sorters dieter och säger att det finns risk att det triggar igång ätstörningar men att 5:2-dieten sticker ut eftersom den delvis uppmanar till självsvält.

– Att man ska fasta två dagar i veckan känns inte helt bra, och sen äta helt som vanligt de andra dagarna tycker vi inte är bra. Det kickar lätt igång ett kompensationsbeteende som man ofta ser hos personer med bulimi där man äter väldigt mycket en period, och sen kompenserar man bort det genom att svälta några dagar. Det gör att man mixtrar med kroppen, maten och ämnesomsättningen vilket kan göra att man inte mår helt bra, säger hon.

Hur mycket påverkar tankarna när man utvecklar en ätstörning?

– Det vi vet enligt forskning är att de flesta ätstörningarna börjar med en bantning, alltså när man laborerar med mat och kropp för när du inte får i dig det du behöver så händer det en massa saker i kroppen bland annat får du en väldig kick i början, du blir piggare och får mer energi om du klarar av att stå emot din hunger. Men när du har näringsbrist så påverkar det hjärnan som bland annat gör det lättare att känna ångest och få en skev kroppsuppfattning, säger hon.

Som jag nämnde ovan så fick Hanna en hel del reaktioner på sina uttalanden. Så här skrev hon på facebook, och jag har fått tillåtelse att citera:

Herrejösses. Att tala negativt om en diet är tydligen som att svära i kyrkan. Efter att jag uttalade mig om 5:2-dieten i tre meningar i Expressen igår har telefonen gått varm. Journalister ringer, anhöriga ringer, mail strömmar in. Mycket är positivt men det kommer också in mail som inte går att beskriva som annat än ”hatmail”.

Sammanfattning: Det enda vi i Riksföreningen mot ätstörningar vill göra är att få vårt ord också med i debatten. Dieten kanske passar utmärkt för vissa, vad vet jag. Däremot vet jag enligt forskning att den vanligaste orsaken till att en allvarlig ätstörning bryter ut är en bantning som gått över styr. Våra ord behövs som en balans i debatten.

Varför hatmail? Vad är det för fel på folk? Vad är det de känner sig hotade av? Varför bråkar man om DIETER?! Kan vi inte engagera oss i något annat? Barnprostitution, till exempel?

Jag kan representera en sådan typ av person som hon nämner. Hade jag kommit över den här informationen, om dieten, för fem år sedan, så hade jag ÄGT den. Jag hade LEVT den. Tänk att få äta som jag ville fem dagar i veckan och sedan bara kompenserat två dagar! Underbart! Jag hade dessutom kunnat säga till alla att jag var trendig och att forskning minsann visar att det är hälsosamt att leva så här. Jag hade kunnat dölja min ätstörning ännu mer.

Samma fråga gäller än. Är en viktnedgång verkligen ett kvitto på att livsstilen är hälsosam? Kan man verkligen säga att den är bra bara för att man gått ner 10 kg på 10 veckor? Jag kan lova att man går ner genom självsvält av alla slag. Klart man går ner. Men inte är det hälsosamt.

Tur jag hittade till 7:0-dieten. Det enda vettiga alternativet där jag får äta normal sju dagar i veckan. (Läs gärna min artikel om detta på Livskick).

5 2 dieten hanna kihlander expressen

Bild: Frisk & Fri på Facebook

18 Comments

 1. Haha jaa du… intressant det där att en inte ens får kasta ljus på en möjlig nackdel. Folk blir så galet defensiva…tråkigt faktiskt. Förstå vilka givande samtal vi skulle kunna haft i världen annars, hur många briljanta lösningar vi hade kunna komma fram till.
  Men det är viktigt att tjafsa om, barnprostitution behöver inte alls vår uppmärksamhet, jag menar vem skulle tjäna pengar på den diskussionen?

 2. Maja

  5:2 är ju långtifrån en viktnedgångsgrej egentligen. Enligt vetenskapen (såklart finns det väl skillnad där också) så ger det mycket bra effekter på sjukdomar. Att provresultaten visar förbättring. Och det må ju vara tecken på att det är hälsosamt.

  1. Sophie

   Var hittade du denna informationen? Är inte 5:2 dieten ganska ny? För att visa ett bra och pålitligt resultat på en diet så krävs det att många testpersoner har testat detta i väldigt många år. Så jag har svårt att tro att den är hälsosam på lång sikt. Visa mig hur resultaten ser ut om tio år. Men då har förmodligen flera nya ”as bra” dieter redan kommit till och 5:2 dieten har försvunnit!

   1. Du har verkligen helt rätt, det går inte att uttala sig om folkhälsa så här snabbt. Man kan se individuella resultat men man kan tusan inte snacka om att forskning stödjer dittan och dattan utan rejält underlag. Det finns en anledning till att kostråd från världens institutioner tar lång tid! Och sen spelar det som sagt ingen roll, för man måste ha i åtanke den psykologiska aspekten, vilket ALDRIG kommer med i sån här forskning.

  2. Egentligen spelar det ingen roll vad forskningen säger, för forskningen visar också att ätstörningar ofta börjar med en bantning. Och de som redan lider av ätstörningar lider ännu mer när det kommer nya dieter som dessutom förespråkas av så kallade forskare.

 3. Elina

  Forskning får visa hur bra fördelar som helst med den här dieten i form av förbättrade värden på sikt och bla bla, jag tror ändå att nackdelarna överväger för att många kan trilla ned i ett ätstört beteende – och det kan inte bara leda till dåliga värden som kan mätas fysiskt, utan även till ett levande helvete under tiden det pågår.

  Känner man att man mår hur toppenbra som helst av att svälta sig två dagar i veckan så är det oproblematiskt, men jag tror inte att det är så himla oproblematiskt för många människor att mixtra med maten på det här viset. De dåliga värderna som forskningen visar att man kan minska är jag dessutom säker på att man kan nå genom att ha en hälsosam livsstil med minskad stress, mer fysiskt och psykiskt välbefinnande, äta ren, naturlig mat och göra det med närvaro, i lugn och ro och skita i alla ***** dieter.

  Åker det ned något som innehåller någonting som senaste dieten inte tycker ska ingå i din kosthållning då och då är det inte så himla farligt. De vill få dig att tro att du är en skurk, det är ett förbaskat bra sätt att få människor att konsumera deras religion ännu mer – koster/dieter är en storindustri som säljer som smör i LCHF-tider. Många i dagens stressade samhälle har glömt hur det är att lyssna på sin egen kropp – det är den som vet vad vi bäst behöver, när och hur mycket. Vi fungerar olika, behöver olika kost och olika mängd.

  Problemet är inte att vi människor inte svälter oss två dagar i veckan. Problemet är att vi inte lyssnar på våra kroppar, tar hand om våra själar och att vi stressar sönder våra hjärnor medan våra hjärtan blir svältfödda. Vi kommer aldrig någonsin att kunna balansera den här obalansen genom att gå på en ny diet och tro att vi kommer att helas av att gå ned i vikt. Har vi allergier eller äter på tok fel kan vi må bättre kroppsligt av att ställa om vår kost, men låt läkare avgöra detta och inte Expressens senaste diet som lovar dig ny kropp och dunderenergi på två veckor. Viktigt här är intentionen med att ändra i kosten. Håll fast vid intentionen, var snäll mot dig och vårda alltid det inre samtidigt som du försöker komma tillrätta med en sjukdom eller ett annat kroppsligt besvär.
  /Hon som önskar att hon kunde leva som hon lär men är fast i ett jävla ätstörningsmonster som äter upp mig inifrån.

  1. Att strunta i dieter och äta balanserat är helt klart nyckeln till ALLT. Så enkelt egentligen! Precis just det, att vi inte kan lyssna på våra kroppar utan måste lita på vad andra säger att jag ska göra med min kropp… Det är ohälsosamt om något! Stor kram till dig!!!! Du ska komma ur det! <3

   1. Elina Sundström

    Johanna, du är en förebild! Tack för din omtanke. Kan du kanske jag också kan en dag, bli fri, fri, fri som en fågel flyga dit mina vingar vill bära mig.

 4. Pingback: Livskick skriver om 5:2-dieten samt citerar och kommenterar oss | Frisk&Fri

 5. Angelica Fjellman

  Den dagen fakta kan bevisa att 5:2 dieten kan göra oss fria från cancer o andra sjukdomar, alltså INTE smala, då ska jag ta mig en funderare! Men jag mår rätt bra av att äta 7:0 dieten faktiskt o inte är jag ”tjock” heller!

  Angelica

 6. Hade detta varit för två år sedan hade jag varit precis som du för fem…en diet blir ett sätt att dölja sin ätstörning på och har man det inte, nog fasen får man det av en sådan diet.
  Samtidigt kan jag bli lite arg på att människor reagerar så kraftigt mot att man uttalar sig så om en diet..Jag har stött på liknande när jag skrivit om LCHF. Det blir nästan som en sekt och gud nåde den människa som inte kan se hur bra dieten är!

  Istället för att skicka hatmail, att klanka ner på Hannah, kan man inte då ta ett steg utanför sig själv och se att för vissa kanske det fungerar men långt ifrån för alla. Jag tror hemskt starkt på att det här med ätstörningar, vad det är och innebär behöver diskuteras mer i media, behöver få mer plats för att människor verkligen ska förstå hur destruktiv en ätstörning är och varför Frisk & Fris arbete är så otroligt viktigt!

  1. Precis, det är verkligen en sektkänsla över sånt här. Jättetråkigt! Man tar liksom aldrig in den psykologiska aspekten, vilket är vansinne. Speciellt med tanke på att de som provar såna här dieter mest troligt också behöver psykologisk hjälp.

 7. Pingback: Svårt med maten? Sluta äta! - Om 5:2 i media | Liselotte Melander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *