Kändisar med skev självbild

Har Jessica Alba kärlekshandtag (muffin top)? Nja. Men hon själv tror det! Det här med självbild är alltså inte så lätt, inte ens för kändisar som är så där jättesnygga och smala.

Så här säger Jessica Alba:

“I don’t have the body of a 14-year-old anymore. I have cellulite and stretch marks, and I have a muffin top! I think the more we try not to have that unrealistic ideal, the happier we’ll be.”

Hon har ju lite bra saker att säga, det här med att om man slutar sträva efter orealistiska ideal så blir man lyckligare. Men en muffin top? Nja. Det är sådana uttalanden som gör att unga tjejer, eller vuxna för den delen, får konstiga ideal i huvudet. ”Om Jessica Alba har en muffin top, vad har då jag?”

Supermodellen Christie Brinkley säger i en intervju:

”I came across an older picture of me that someone had posted on Facebook and I totally remember squirming and feeling very fat while I was shooting it. And I look at it now and think, I was actually really thin! How is it possible that I felt so uncomfortable in that body?”

Jag sa något liknande om mig själv – att nu när jag ser tillbaka så förstår jag inte hur jag kunde känna mig så tjock som jag gjorde (inte för att jag jämför mig med en fotomodell). Och som jag ofta säger så tror jag inte att varken jag eller Christie Brinkley är unika i det här. Säkerligen är det vanligt förekommande att ha en skev bild av hur man verkligen ser ut och uppfattas av andra. Och det gör ju att man känner sig obekväm i sin egen kropp. Helt i onödan!

Känner du igen de här tankarna?

jessica alba, muffin top, kärlekshantag, självbild, kändis, kändisar, christie brinkley, fotomodell, supermodell, johanna arogen,

4 Comments

 1. Angelica Fjellman

  Jag tror som sagt att alla håller med, att man ibland känner sig stor och ful och inte alls är nöjd med sin kropp. Likväl finns det människor där ute som också känner sig alldeles för smala och otränade.
  Mitt knep ibland kan vara att byta spegel! Titta på dig själv i andra speglar än de du brukar se dig i! Bakifrån, framifrån och från sidan! Det kan ge dig en helt annan upplevelse (lovar dock inte att du plötsligt tycker att du är en supermodell), och du ser dig då som du faktiskt ser ut! Som alla andra ser dig! Man blir ju på något sett ”hemmablind” i de speglar man oftast speglar sig i.
  Ett tips bara! 😉

 2. Oja.. Jag känner igen mig så otroligt mycket. När jag gick i högstadiet tyckte jag att jag var den tjockaste tjejen i klassen. Jag mådde så dåligt och hatade mig själv på grund av min vikt. Det var inte förrän jag faktiskt blev överviktig på riktigt som jag kunde se hur smal jag var i högstadiet. Tyvärr känner jag att min självbild än idag är helt snedvriden och kass. Jag har gått ner 40 kilo och ligger snart på ”normalvikt” enligt bmi. Men jag kan inte se skillnad. Jag känner mig konstigt nog bara tjockare och tjockare.
  Egentligen varför skulle det vara så hemskt att vara tjock? Varför kan jag inte bara släppa alla ideal och trivas som jag är?
  Aja, nu har jag i alla fall insikten att det är min självbild det är fel på och det är väl ett steg på vägen.

 3. Pingback: Att VARA eller KÄNNA SIG tjock – vad är folkhälsoproblemet EGENTLIGEN? | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *