Viktdiskriminering är inte motiverande

Om man är överviktig, och ständigt får höra hur man inte duger (på ett eller annat ”diskret” sätt) för att man är överviktig – ökar lusten då till att träna och äta hälsosamt?

Det verkar inte så. Jag läste just om en studie som visar att vikt-diskriminering kan öka risken för fetma istället för att motivera människor att gå ner i vikt. I studien jämförde man längd och vikt hos över 6000 deltagare mellan 2006 och 2010. De som upplevde att de tidigare blivit diskriminerade för sin vikt var 2,5 gånger mer troliga att ha blivit överviktiga/feta vid uppföljningen 2010. Av de som redan var feta vid starten 2006 var det fler som fortfarande var feta 2010, som hade upplevt diskriminering, än de som inte upplevt det. Andra sorters diskriminering, såsom kön och hudfärg, hade inte samma korrelation till vikten.

överviktig, övervikt, fetma, fet, hälsosam, träna, motiverande, vikt, viktdiskriminering, diskriminering, hälsohets

Slutsatsen är alltså att viktdiskriminering har fler negativa konsekvenser än ”bara” för den mentala hälsan – det ökar även risken och förekomsten av fetma. Det blir en ond cirkel där människor som är överviktiga eller feta är mer känsliga för viktdiskriminering, vilket leder till fortsatta svårigheter att hålla en normal vikt.

Allt det här går hand i hand med debatten om hälsohets. Å ena sidan är det ju en självklarhet att man ska leva hälsosamt, för mitt eget bästa. Men å andra sidan så finns det en del av mig som vill slå bakut och göra revolt mot all hets. Så jag går emot bättre vetande och mitt eget välbefinnande. Det gäller att hitta medelvägen här! Jag tror verkligen att lösningen är att sluta jämföra sig med andra. Att göra det JAG vill, på MITT sätt. Vad tror du?

Läs gärna även:

Det går att leva hälsosamt utan att vara störd

Övervikt och viktnedgång – sluta häckla!

16 Comments

 1. Hets, jämförande och annan mobbing är aldrig tillåtet för att klara av något.

  Däremot, att ta för sig och skämma bort sin kropp med hälsofördelar är en självklarhet! Livsstil med fokus dig.

  Kran

  1. Älskar det du brukar säga, att hat mot sig själv leder ingen vart! Ja, det borde ju vara en självklarhet för ALLA att välja hälsa. Fast sen är det ju det där, vad är definitionen av hälsa? Man måste följa SIN väg till sin personliga hälsa!

 2. Angelica Fjellman

  Jag tror att det är en väldigt bra tanke du har! Eller…jag VET! Jag håller på att intala mig att mina älskade PW:s varvat med jogging alldeles utmärkt räcker för att hålla en sund o någorlunda vältränad kropp. Min 3 kvartar i veckan med styrkeövningar hemma, räcker fin fint för att bygga lite muskler!
  Försöker intala mig att man inte behöver springa gatlopp på stigen eller besöka gymmet 7 dagar i veckan för att få platt mage!
  Jag intalar mig att min träning räcker bra för mig och jag TYCKER vekligen OM DEN och den blir gjord, varje vecka!

 3. T’änkvärt inlägg och jag tycker hälsohetsen spårar ur även om många påstår att de får inspiration. Men den så kallade”inspiration” som Fitinspo och liknande är inte sund för fem öre. Det du skriver är otroligt viktigt och jag hoppas folk inser att ju mer vi jämför oss desto mindre lyckliga blir vi. Alla är vi fina på vårt eget vis!

 4. Pingback: Hälsa = viktminskning | Licette Arogén

 5. Pingback: Maria Kang vs Curvy Girl | Johanna Arogén

 6. Pingback: Problemet med att bekämpa fetma är att göra det till varje pris | Johanna Arogén

 7. Pingback: Skulle du vilja bli mobbad av din mobiltelefon? | Johanna Arogén

 8. Pingback: Detta händer när ett barn blir kallad ”för tjock” | Johanna Arogén

 9. Pingback: Hets mot tjocka leder bara till mer viktuppgång | Johanna Arogén

 10. Pingback: Nej, överviktiga barn beror inte uteslutande på lata föräldrar – Johanna Arogén

 11. Pingback: Nej, jag ”borde” inte bli smal! – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *