Carré Otis: Sanningen bakom modellyrket – det jag önskar jag vågade berätta för mina fans

Det här fick mig faktiskt att börja gråta. Det är så fint skrivet och om du kan får du gärna läsa hela texten på engelska, men jag gör ett litet utdrag på svenska nedan.

Carré Otis är en amerikansk supermodell och skådespelerska som varit i branschen sen 80-talet. I en text som publicerades i Vogue Australia berättar hon om hur det verkligen var, hennes livsstil som supermodell.

Carré fick brev från fans.

”Det var en viss typ av brev som ständigt fick mig att känna mig illa till mods: och 80 % av breven bestod av dessa. Breven var från unga tjejer mellan 10 och 15, som ville ha råd om hur de kunde bli det jag bara låtsades vara. De ville ha mina skönhets”knep”. Men jag var inte villig att avslöja den sanna hemligheten: vilket var mitt destruktiva beteende och den inre tortyren. De hemligheterna höll jag inte bara undan från mina fans, utan från mig själv.”

Carré skriver att hon är ledsen för att hon inte kan gå tillbaka i tiden och svara dem med sanningen – men i den här texten gör hon verkligen det. ”Jag hoppas kunna ge lite insikt genom att svara på frågorna nu. Här är svaren jag inte hade modet att ge dem då.”

carre otis, supermodell, intervju, vogue australia, sanningen, modellyrket, sanning, verklighet, verkligheten, svält, hemligheten,

Kära Carré. Jag är 10. Hur tränar du och vad äter du? Jag önskar jag hade din kropp. Hur känns det att se ut så? Jag skulle dö för att få se ut som dig.

”När någon frågade mig om min diet eller hur jag tränade (för att hålla mig i form), så upprepade jag bara det som stod i kvinnomagasinen att man skulle göra. Jag sa ‘Jazzercise tre gånger i veckan och lätta vikter’. Den riktiga sanningen var att jag tränade minst två timmar om dagen, sju dagar i veckan. Dagar då jag inte jobbade fördubblade jag träningen och gick till gymmet två gånger varje dag. Jag sa att jag åt gröt till frukost, kyckling och grönsaker till lunch, och fisk och sallad till middag – och hälsosamma mellanmål som yoghurt. I verkligheten var det bara 4-6 koppar svar kaffe per dag, och jag undvek till och med minimjölk eftersom jag var livrädd för extra kalorier. Och för att få bort hungern rökte jag några paket cigaretter per dag. Cigaretter med kaffe gav mig en energikick. Och alla energikickar välkomnades eftersom min kropp var utmattad. Inte så konstigt – jag sov väldigt lite, tränade alldeles för mycket, svalt mig själv och hade en konstant ström av kritik inuti mitt huvud. […] När jag blev extra smal fick jag massor av positiv feedback: fler komplimanger och mer uppdrag. […] En morgon blev jag skickad till akuten med hjärtklappning och oregelbunden hjärtrytm – höjdpunkten efter 20 års svält. Det visade sig att jag hade fått tre hål i hjärtat och behövde akut operation. I ditt brev skriver du att du skulle dö för att se ut som mig. Ja, det var nästan vad jag gjorde. Hur känns det att se ut som mig, frågor du? Det känns, rätt bokstavligt, som att mitt hjärta går sönder.”

Bakom hennes sexiga, flirtiga lycka fanns ingenting annat än ett skådespel som ämnade dölja trauman från sexövergrepp.

Hur ser hon på sig själv idag?

”Tack och lov så har min lycka ingenting att göra med min vikt eller vad andra säger om mig. Mitt mål har ingenting med perfektion att göra. Det här med att perfektion ens kan bli uppnått är en lögn vi får höra, och en lögn vi intalar oss själva. Det är den fula sanningen. Jag önskar att jag kunde ha berättat detta för mina unga fans på den tiden, vad jag till slut har lärt mig: verkligheten – våra brister – är äkta skönhet.”

6 Comments

  1. Pingback: Adriana Lima kan i alla fall inte äta vad hon vill | Johanna Arogén

  2. Pingback: ”Går låren ihop är man tjock” | Johanna Arogén

  3. Pingback: Måndagstipset: bra mat, Carré Otis, Plus Size & Photoshop-lögner (video) | Johanna Arogén

  4. Pingback: Missuppfattningar om hälsa och ”plus size” – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *