Måndagstips: Behandling av ätstörningar, förbjuden fetma, mm

Ätstörningar ska behandlas snarast möjligt

Tidig upptäckt och snabba åtgärder är av största vikt för att förhindra att barn och unga med ätstörning och viktnedgång utvecklar kroniska ätstörningar med de ökade risker som följer med dessa. (Forskning.se)

Hur blev fetman det mest förbjudna?

Radiodebatt: Böcker om 5:2 bantning toppar just nu försäljningslistorna, igår var det LCHF och GI-litteraturen. Vad innebär det att vara tjock i en tid då fetma ses som en dödssynd och avsaknaden av överviktiga på kulturens scener är i det närmaste total. Hur blev fetman så tabu i kulturen- och vad representerar den? (Sveriges Radio)

Bara för att säga som det är

Låt mig bara säga att bara för att du äter sunt och tränar betyder det inte nödvändigtvis att du är frisk och hälsosam… (Upp & hoppa)

 

7 Comments

 1. Angelica Fjellman

  Själv börjar jag tro att jag aldrig kommer att bli hundra frisk. Tänk att man kan äta allt o ändå må så dåligt , aldrig bli ok. Jag har ju ingen förbjuden mat o tränar inte frenetiskt, ändå mår jag inte riktigt bra…Egentligen är jag kanske inte ätstörd, kanske är jag helt normal??? Men så länge min mage inte samarbetar med mig, inser jag att något inte är bra…

   1. sara

    hej.. finnns de någon mottagning eller klinik som är spec på ortorexi? hittat Ylab
    känner du till dem och tror du de är bra?
    haft problematik mat och träning sedan jag var 13 är 30 nu..
    pendlat upp ner i vikt mycket +20 kg för två år sedan men såg vältränad ut bara, nu normalviktig enligt vågen 65kg till 169cm
    men super tunn överkropp ser undernärd ut ändå 🙁

    orkar inte längre men tror inte att ätstörningsklinik där all fysisk aktivitet är förbjuden är bra.
    just nu tar jag bara en promenad eller två per dag och vilar samt diska osv. är sjukskriven pga deprission.
    Tacksam för svar är så ensam bara min lilla son.

    /ensam mamma <3

    1. Hej Sara! Jag blir så ledsen, önskar att jag fick krama om dig. Du är inte ensam! Jag har hört talas om Ylab och en del har skrivit till mig och rekommenderat dem. Så jag tror att de är värda en chans! Du får jättegärna hålla kontakten med mig, maila! johanna@livskick.nu. Hoppas att det löser sig för dig! Kram

     1. Sara

      Tack snälla snälla du =)
      känns som jag är ensammast i hela världen.
      kontaktat Ylab hoppas på få en remiss av antingen min kurator eller psykolog dit, vet ju inte hur de går till eller så, men hoppas få hjälp.

      du gör ett guld jobb med din blogg och upplysningar <3
      kram

     2. Jag tror att det är vanligt för oss som lidit/lider av sådana här problem, att vi tror att vi är ensamma om det, men så är det ju verkligen inte. Det förstärks av att närstående inte helt förstår, hur gärna de än vill. Jag håller tummarna att du får den hjälp du behöver!! Ge inte upp!!! KRAM!

 2. Pingback: Vi behöver öka kunskapen om ätstörningar | Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *