”Idag är verkliga, nakna kvinnor bara dålig porr”

DN har gjort en artikelserie de kallade för ”Porrimpotens”, som fick kritik i andra medier. Och ämnet diskuteras i olika forum. Men oavsett vad man tycker om porr, och oavsett om det verkligen gör oss impotenta, så påverkar denna industri oss mer än vi tror. Vanliga kvinnor duger inte. Vanligt sex duger inte. Nu är det våld och övergrepp som gäller – eller åtminstone så är kärlek och intimitet helt ute ur bilden. Och vi kvinnor ska se ut som oskyldiga småtjejer för att duga som sexobjekt.

Precis som Naomi Wolf skriver: ”Idag är verkliga, nakna kvinnor bara dålig porr”.

”På 70-talet var det fortfarande ganska coolt att som en villig ung kvinna kunna erbjuda en ung man en äkta naken kropp. Din pojkvän kanske hade sett Playboy, men du kunde ju faktiskt röra på dig, du var varm, och verklig. Vanligt älskande ansågs erotiskt även i den pornografi som fanns. På 80- och 90-talen fick man tävla med videoporr, och vanligt samlag var inte hett nog. Idag måste du som tjej erbjuda en lesbiskt sex, eller så ska killen ejakulera i ditt ansikte. Att vara naken är inte tillräckligt; du ska vara vältränad, vara solbränd utan linjer, ha bröst som sitter högt upp, och vara helt rakad – precis som porrstjärnor. Dagens 20-åringar har inte hår.”

porrVuxna får göra vad de vill, såklart. I Don’t Care. Det som dock behöver diskuteras är att ungdomar växer upp och inte vet något annat. Oavsett om de själva har sett porr eller inte.

I vår föreläsning, Det digitala Nöjesfältet, visar vi hur porrindustrin påverkar hur vi tänker om våra kroppar. Utan att vi ens behöver titta på porr alltså. Vi visar hur porrindustrins ideal går igen i mode, musik och tv/filmer. Att allt hör ihop. Att killar ska vara stora och muskulösa med stora snoppar, medan tjejerna ska vara så små som möjligt och gärna minderåriga. Ideal som inte är vettiga för varken män eller kvinnor. Detta märks sedan bland annat i TV, där högstadietjejer klär sig sexigt och utmanande, i musiken där tjejerna antingen behandlas som trasor eller själva beter sig som porrstjärnor – och i mode, där kvinnors kroppar ska se ut som om de är 11 år.

Normer sätts utifrån en industri som tjänar miljarder kronor dagligen på det. Och eftersom normerna ”går igen” i övriga industrier så kan jag tryggt säga att det måste börja diskuteras. Killar behöver få veta att de inte måste vara kalla och hårda. Tjejer behöver veta att de får säga nej – och killar behöver förstå vad ett nej betyder. Jag säger inte att det löser alla problem, men vi måste i alla fall börja prata om det.

 

4 Comments

  1. Jag är absolut med på problembeskrivningen och slutsatsen om vad som behöver göras, men jag är inte säker på att det är så enkelt som att ”det är porrens fel”. Jag gjorde en liten dykning i ämnet för ett tag sen och vill nog påstå att porr är betydligt mindre stereotypt än vad som ofta framhålls i debatten. http://scriptorium.se/josh/2013/07/27/nikki-lee-ar-inte-riktigt-den-ni-tror/

    Men givetvis är det ett problem att ungdomar växer upp med porr som nåt slags norm, och det måste tas på allvar. Dock tänker jag lite att problemet snarare är bristen på alternativ. När alla vuxna skyler sig och när snart all naken hud blurras i tv (visserligen bara amerikansk tv än så länge) och så vidare, då uppstår liksom ett vacuum i världsbilden.

    1. Tack för dina reflektioner! Ska kolla in ditt inlägg. Och du har verkligen helt rätt i att det saknas något i andra vågskålen! Det är också det jag menar med att vi behöver börja prata om det.

  2. Pingback: Måndagstips: Styling på TV4, porr som missbruk, dieter är stress, och video om skönhetsideal | Johanna Arogén

  3. Pingback: Om porr i tidningen SOLO | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *