Problemet med att bekämpa fetma är att göra det till varje pris

Att ”fetmaepidemin” är ett folkhälsoproblem vet vi alla. Fetma är sammankopplat med många kroniska och hemska sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdom och cancer. Ingen vill ha det. Såklart vi vill vara friska. Jag pratar ofta om acceptans för större storlekar, om att vi behöver förstå att alla inte kan vara pinnsmala. Att vi inte ska gå på hälsohetsen. Men som jag också nämnt är det heller inte bra att ha en sådan fetma som påverkar hälsan.

Det här ämnet är så svårt, precis som en läsare kommenterade i ett tidigare inlägg. Det är ett minfält. Jag vill inte att någon ska känna sig utpekad, och jag vill inte att en sådan här diskussion återigen ska landa i att det är dåligt att vara tjock. Det vi behöver se och förstå är att det inte går att motivera människor till ett hälsosammare liv genom hets och mobbning. Det blir snarare en motsatt effekt. Många slår bakut och vill inte alls hoppa på något hälsotåg, medan andra förvandlar sina liv, går ner massor i vikt men kanske byter ut fettet mot ångest och tvångstankar om kost och träning.

Det stora problemet med att ”bekämpa fetma” är att vi tror att vi måste göra det till varje pris. Vilket gör att vi till slut skadar hälsan istället för att främja den. Att likställa fet = ohälsosam är fel. Precis som det är fel att anta att en person är hälsosam enbart baserat på en smal kropp. Viktnedgång är inte automatiskt likställt med hälsa. Men det är ju det vi matats med hela livet, och mer än någonsin idag. Vilket gör att vi är beredda att göra vad som helst (utom att slappna av) för att uppnå det.

Viktnedgång i sig själv är inte ett hälsomål. När vi pratar hälsomål är det detta som borde gälla:

  • Att lära dig hur du känner igen och svarar på hunger- och mättnadssignaler
  • Att lära dig hur du njuter av mat istället för att vara rädd för den
  • Att lära dig att se på ALL mat som moraliskt neutral, istället för bra eller dålig
  • Att lära dig att se på dig själv utan skam eller missnöjsamhet

Jag har inte alla svar, men jag är övertygad om att vi behöver släppa taget lite, och börja om med nya perspektiv. För en del kanske det handlar om att börja promenera eller lägga till lite grönt till måltiderna. För andra kanske det handlar om att kunna äta en bit tårta utan att känna skam och ångest efteråt. Hälsa handlar nämligen om mer än vad vågen visar.

Bild: www.freedigitalphotos.net

6 Comments

  1. Pingback: Fitspo & fitspiration – när det blir skadligt istället för inspirerande | Johanna Arogén

  2. Pingback: ”Viktdiskriminering är den sista accepterade formen av särbehandling” | Johanna Arogén

  3. Pingback: Fitspo – vad säger forskarna? | Johanna Arogén

  4. Pingback: Missuppfattningar om hälsa och ”plus size” | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *