Du är snyggare än du tror

Eftersom vi gärna jämför oss med varandra (trots att vi inte borde), även med kändisar, modeller, apsnygga människor, och på så sätt sätter en hög förväntan på hur vi ska se ut – är det kanske så då att vi egentligen är snyggare än vi själva tror?

Enligt Psychology Today kan det vara så. Om du tillhör någon av dessa kategorier är du definitivt snyggare än du tror:

  • Du ger mycket uppmärksamhet till din egen kropp
  • Du känner dig obekväm bland folk

Känner du igen dig?

Hur vi ser på oss själva kan förändras på en minut. För mig kan något litet trigga igång gamla, negativa tankar som jag trodde var begravda för länge sen. Och även om svängningarna inte är så stora som de var förut, så finns de kvar till en viss del, det är naturligt. Man måste underhålla en positiv självbild om man vill ha kvar den. Enligt Psychology Today har våra hjärnor inbyggda mätare som bedömmer hur snygga vi är, och som aldrig slutar samla data. Man har sett i studier att vi känner oss snyggare när vi är med ”fula” människor, och tvärtom. Psykologer kallar detta för ”kontrasteffekten”.

Men det här med jämförandet då?

”När kvinnor bedömer hur fysiskt attraktiva de är jämför de sig med en idealisk standard för skönhet, t ex en supermodell. När män och kvinnor bedömer sin egen intelligens, jämför de sig inte med Einstein, utan med någon lite mer vanlig standard.” (Richard Robins, University of California)

Visst är det talande! Inte förväntar vi oss att vara lika smarta om världens ledande vetenskapsmän? Så varför tror vi att vi måste se ut som världens ledande supermodeller?

Sen måste man komma ihåg att ingen av oss är objektiv när det kommer till oss själva. Andra människor ser hela paketet. Men när du ser dig själv i spegeln så ser du bara bristerna. Och återigen – även om du känner dig snygg så krävs det bara något litet som gör att du trillar tillbaka i tankar om att inte duga. Så vad gör vi? Ett sätt att få bekräftelse är sociala medier. Vi lägger ut bilder på vår finaste ankmun på Instagram, eller en ”efter-träning-bild” med spänniga muskler på Facebook. Och hoppas på att någon gillar. Eller så kan man ladda upp sin bild på webbsidor som går ut på att bedöma folk. Tänker inte länka men de finns – en sida har 2 miljoner besökare om dagen. Ladda upp bilden och få betyg på hur snygg du är. Men det kanske inte är det bästa sättet att förbättra självbilden…

Var och en av oss har förmågan att förändra hur andra människor uppfattar oss, utan att vi behöver göra någon fysisk förändring. När du själv är övertygad om att du ser bra ut, för att du tycker om dig själv, så ser andra människor på dig på ett annat sätt. Förstår du hur betydelsefull din egen självuppfattning är blir det lättare att sluta fixera dig vid ditt utseende. Oavsett vad vi är födda med, vilka gener vi har, och hur vi blivit formade från barnsben så bedöms vårt utseende också utifrån kroppsspråk och beteende. Charm kan slå skönhet. Och förresten så ÄR charm skönhet. Skönhet är också varmt beteende, omtänksamhet, vänlighet och medmänsklighet.

snygg, utseende, självbild, modell, supermodell, jämföra, jämförelse, kontrasteffekt, ful, kvinnor, skönhet, ideal, förändra,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *