Jag är stolt över mig själv!

För snart tre år sedan föreläste jag för första gången i mitt liv. Jag stod inför nästan 130 personer i en hörsal på Umeå universitet och berättade om hur mitt eget självförakt lett till en förvriden självbild, och hur jag kom ut ur det. Innan hade jag gjort en intervju med TV4 Västerbotten och var så sjukt nervös att jag ville spy. Men när jag stod där, framför alla de människorna, föll allt på plats – det var det här jag var född till att göra. Jag var inte direkt bra på det, och jag var fortfarande nervös, men det kändes liksom som att det var där jag hörde hemma. Sedan gjorde jag ett par föreläsningar till i Norrland i början av 2011. Men efter det tog det 1,5 år innan jag kom igång igen, en flytt och andra omständigheter satte allt på paus. För nästan precis ett år sen började jag på allvar.

Under det här året har det hänt, det som jag har längtat efter och undrat om det verkligen kommer hända. Att föreläsa är mitt jobb nu. Att hjälpa andra människor förstå sitt eget värde är mitt jobb! Mitt första mål förra hösten var att inte bara få höra efteråt av deltagarna att jag gjort en bra föreläsning, utan att jag själv skulle känna att jag var grym. När det målet uppnåddes satte jag nya mål. Jag vill göra föreläsningar som är underhållande men som ändå väcker tanke och förändrar liv. (Lite halvsmå mål sådär…)

Jag har haft möjligheten att låta det ta tid, inte stressa, inte hetsas av företagsrådgivare som säger att man måste sälja, sälja, sälja. Nästan sälja sin själ för att få in pengar. Jag har bara låtit mitt varumärke växa. Jag förstår att det är en lyx få företagare har, så därför är jag tacksam. Jag behöver inte jaga uppdrag, de kommer in på löpande band. Och jag vet att man inte får skryta i Sverige så jag gör det lite försiktigt, ödmjukt men i ren antijante-anda. Jag är stolt över mig själv.

Om någon för tre år sedan sagt till mig att mitt liv skulle se ut så här år 2013, hade jag helt ärligt inte trott på det. Då fanns ingen tanke på att jag skulle se på mig själv på ett helt annat sätt, och allra minst stå inför folk och prata om det. (Utan att kissa på mig)… Min självkänsla och mitt självförtroende var i botten. Jag kunde knappt redovisa om vitaminer framför kostklassen på universitetet utan att må dåligt! Om någon skulle säga att jag år 2013 skulle längta ihjäl mig till nästa gång jag fick föreläsa… Otänkbart!

Jag var på ett ”må bra” event i Stockholm för ett par veckor sedan där vi fick ta del av några ”framgångshistorier”. Tyvärr var eventet minst sagt en besvikelse då allt, i vanlig ordning, handlade om VIKT. Men det jag tog med mig var främst att det inte finns några riktiga framgångshistorier. Det kanske låter så för att man väljer att berätta sin historia vid ett tillfälle i livet då det går som på räls. Och så kanske det är för mig nu, på ett sätt. Men det ingen ser är ju att jag, och alla andra som har en framgångshistoria, också har en daglig kamp på ett eller annat sätt. Precis som för alla människor. Det är liksom inte över eller färdigt för att man nått sina mål i vissa aspekter. Målgången är bara en ny startpunkt för något annat. Det finns saker man inte berättar öppet, för de är privata. Och så är det ju så att det kommer tillbakagångar och nederlag – trots att det varit framgång tidigare. Men man behöver inte vara rädd för att misslyckas, för det är en del av processen. Livet pågår!

johanna arogen, föreläsa, föreläsare, nyköping, oxelösund, självkänsla, självförtroende, personligt, framgång, framgångshistoria, företag, företagare

16 Comments

 1. Att vara stolt över sig själv är viktigt och svårt. Men när man kommer dit, då vet man att man är på rätt stig i livet. Härligt att läsa Johanna! Vore kul att ses, kanske i nov? Ska du till Sthlm någon gång snart? Jag kan tänka mig att komma till dig också! Kram! Emilia

 2. Angelica Fjellman

  Herregud, vad underbart! Och, jo, man får skryta, ganska mycket ibland också! 😉 Min dröm är att också stå på egna ben nån gång i framtiden, men det är svårt när man inte ens vet vad man vill o inte har utbildning till något…Jag vill bli min egen chef! Kram

 3. Natalie S

  Åh, vad glad jag blir för din skull, Johanna! Stort grattis till dina fantastiska utveckling! Måste få se någon av dina föreläsningar någon gång. 🙂

 4. Åh Johanna, stort grattis till dig och som många andra också sagt; man får skryta och man får vara stolt! Det du har gjort och presterat betyder så mycket för så många, antagligen fler än du tror.

  Jag går själv i föreläsningstankar, inte nu, när jag är frisk. Att informera och berätta om hetsätningsstörning och få upp folks ögon för att det är en sjukdom som existerar vid sidan av anorexi och bulimi. Men för att kunna göra det behöver jag bli frisk, för att orka. Därför tycker jag det är så härligt och inspirerande att få följa dig och det du faktiskt gör.

  Kom ihåg, du betyder mycket för många!
  All kärlek till dig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *