När slutade vi lyssna på våra egna kroppar?

Jag pratade för ett tag sen med Lotta om det här med kroppens signaler. Hon har en förmåga att verkligen känna sin kropp – inte bara känna den utan läsa av signalerna. ”Vad då, är inte det normalt?” undrade hon.

Nej, inte för mig i alla fall. Det borde väl vara normalt för människor i allmänhet, men jag undrar om det verkligen är det?

Jag, som levt hela mitt liv med ett förakt mot min kropp och alltid, alltid ignorerat min kropps signaler, har aldrig förstått det här med att lyssna på kroppen. Förrän nu då. Nu vet jag hur jag ska äta för att inte ha ont i magen. Jag vet hur jag ska äta för att inte bli orkeslös. Förut hade jag stora problem med smärtor och andra svårigheter med kroppen som jag inte visste varför de var där. Jag var så van att förtränga känslor av hunger, mättnad, utmattning… Nu när jag faktiskt tillåter mig själv att känna så har jag lärt mig hur kroppen fungerar och mår såklart bättre också. Och jag kan inte låta bli att förundras och tycka att det är nästan det mest störda i hela situationen – att inte känna kroppens signaler. De är ju där för att hjälpa mig.

Känner du din kropp? Vet du vad signalerna betyder?

Jag tror även att många tränar på som tokar utan att ha en susning om vad deras kroppar behöver. Tänk om en person som är där jag var för några år sedan skulle ge sig på ett löppass på fyra (eller ens två) mil. Någon som undermedvetet föraktar sin kropp och inte lyssnar på signalerna. Det tror jag är rätt vanligt faktiskt. Att man tränar på. Man bara fortsätter och tränar hårt ”för att man ska det”. Vi är olika, och våra kroppar klarar olika mycket. Dels beroende på genetik, men också beroende på hur vi tränat den och vilken relation vi har till våra kroppar. Vi kan absolut öka prestationen, men bara utifrån det vi har. Inte utifrån det andra har sagt att vi har.

Idag är det nästan så att vi generellt bortser från kroppens signaler. Vi är så vana vid att andra talar om för oss hur vi ska äta, träna, leva. Vi följer dieter som någon annan hittat på och säger är bra.

När slutade vi lyssna på våra egna kroppar?

”Men vaddå, då skulle min kropp alltid säga att den vill ha choklad”. Ja, du har en poäng där. Men så här ser jag det: Min kropp vet när den behöver mat. Den vet hur mycket den behöver. Och med kunskap om vilka livsmedel jag helst ska välja så är det en enkel sak att ge kroppen det den behöver. Nu när jag vet att jag ska lyssna på dess signaler. Men så är det inte för alla. Istället underkastar man sig en metod, som säger att man ska låta bli att äta under vissa timmar, eller dagar. Eller som säger att man ska utesluta livsmedelsgrupper ur kosten och istället leva på överlevnadsläge för resten av livet (en tid kan jag köpa – i viktnedgångssyfte – men en hel livstid?). Det kan funka för en del, men en metod funkar inte för alla. Och snackar vi livet ut är frågan om det är en metod du behöver. Jag tror du behöver lyssna på kroppen istället.

kropp, kroppens, signaler, lotta mårtensson, lyssna, behov, diet, metod, dieter, träning, träna, prestera, prestation, metoder, viktnedgång,

Jag och Lotta på Umeå universitet för några år sen : )

8 Comments

 1. Superbra inlägg! För mig krävdes det en rejäl ”krasch” för att jag skulle börja lyssna på min kropp. Idag är jag glad över att det blev så då jag lärt mig så otroligt mycket. Känner min kropp jättebra idag och vet vad den behöver för att må bra.

 2. Angelica Fjellman

  Egentligen känner jag inte min kropp alls! 🙁
  Jag äter med ögonen, ta samma mängd mat när man äter tacos, frukost o middag. ”Såhär åt jag ju förra gången!” Spelar ingen roll om jag blev hemskt mätt o uppkörd eller inte alls sådär mätt (tyvärr händer det oftast att jag överäter…), man äter på rutin. Och för mig är ingen måltid slut förrän jag är jättemätt…Dags att lära känna sin kropp? Ja, tack. Men hur gör man??? Tips?

   1. Angelica Fjellman

    🙂 ja o kanske lita på sina signaler? Om de dyker upp! Ofta kan jag liksom vara ledsen över att maten tar slut o hinner fylla på innan den ens är slut på tallriken. Vill liksom äta mycket hela tiden…hm…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *