”What’s your excuse?” – att jämföra äpplen med päron

Att träna och äta bra, för att kroppen behöver det, för att vi ska leva länge, för att vara starka i både kropp och själ – det är en självklarhet. Men bilden nedan får mig att koka. Den visar exakt vad jag anser vara problemet.

träna, träning, excuse, ursäkt, what's your excuse, vad är din ursäkt, maria kang, snedvriden, bild, hälsa, kropp, välträna, fitness, stereotyp, ätstörningar, självbild

Maria Kang har fött barn och har ”kommit i form”, och vill berätta för alla som inte är det att det går. Genom att få oss att skämmas. ”Vad är din ursäkt?”

Så här skriver hon på sin facebooksida:

Den [här] bilden är tagen när jag var 10 kg tyngre, 2007 innan jag fick barn. Jag var verkligen inte tjock, men jag tyckte inte om min kropp. Jag kämpade med ätstörningar, åt av känslomässiga skäl och skyllde ofta på mitt förflutna för de ursäkter jag gjorde i nuet. Jag kunde inte gå framåt förrän jag förstod min personliga styrkan – den fria viljan – att välja mina tankar och därför mina handlingar. Det var inte lätt, men det ÄR möjligt genom reflektion, disciplin, beslutsamhet och tro.

Det låter ju fint. Och återigen, det ÄR inte något som helst fel på att själv vilja komma i form, gå ner i vikt, bygga muskler, öka prestationen. Vill hon ”förbättra” sitt utseende är det upp till henne. Det är inte det som är problemet. Problemet är att man ska beskylla de som inte har en sådan kropp för att vara lata och hitta på ursäkter för att slippa forma kroppen. ”Reflektion, disciplin, beslutsamhet… Vad är din ursäkt?” FÅR vi inte tycka att vanliga kroppar är fina då alltså? Och är den som tränar flera gånger i veckan, äter sunt men INTE har magrutor misslyckad då?

Jag ska tala om en sak för dig. Hur din kropp ser ut har INGENTING med varken ditt värde som människa eller din hälsa att göra. Ja, det är helt rätt att ta kontroll över tankar, att ta kontroll över beteenden som är skadliga för hälsan. Men kvittot på det är inte nödvändigtvis en fitnesskropp. 

Fitnessmänniskor spenderar många, många timmar på gymmet varje vecka – eller till och med varje dag i många fall. De lägger ner enormt mycket tid på att planera kost och träning. Varje liten grej är uträknad. De gör det för att de ska visa upp kroppen i en tävling eller i andra sammanhang. En del gör det för att det är ett intresse, andra för att det är ett yrke. Bortsett från faktumet att denna livsstil många gånger är förknippad med ätstörningar av olika slag – så måste vi förstå att det inte är för alla. Vi kan inte jämföra oss med fitnessmodeller när vi tränar! En del har magrutor, andra inte. Vi har olika förutsättningar, och det ena är inte mer hälsosamt eller rätt än det andra.

Maria Kang har fått en hel del uppmärksamhet genom sin bild och sitt uttalande, varav mycket negativt. Därför bemötte hon det även på sin facebooksida. Läs hela här. Sista stycket visar att synen på hälsa är så sjukt snedvriden.

”Fetma, och andra hälsorelaterade sjukdomar, är ett större problem än den här bilden. Kanske är det dags att vi slutar gå på tå runt människors känslor och kommer till poängen. Så, vad är din ursäkt?”

Hon, bland så många andra, blandar ihop fitnesskroppen med en hälsosam kropp. DET ÄR INTE SAMMA SAK. MAN ÄR INTE AUTOMATISKT OHÄLSOSAM FÖR ATT MAN INTE HAR MAGRUTOR. Man jämför ju äpplen och päron här!

Så länge dessa begrepp blandas ihop kommer det finnas problem med ätstörningar och skev självbild. Den stereotypiska bilden av hur en hälsosam kropp ser ut måste bort!

Jag kan köpa att vi skulle kunna bemöta ett ohälsosamt leverne med en dänga som ”Vad är din ursäkt?”. Som att välja motion framför TV-soffan, eller trapporna framför hissen. Det är ju trots allt så att världen kämpar med övervikt och dess relaterade sjukdomar. Men det får aldrig någonsin handla om magrutor.

18 Comments

 1. E

  Vad hjälper det att ha en snygg kropp om man är en arrogant, empatilös människa utan ödmjukhet…
  För det är nämligen det hon verkar vara, i alla fall om man ska döma efter hennes beteende.
  Jag skulle blir mycket förvånad om hennes bild och budskap motiverade en annan människa till ett sunt liv. Snarare hjälper det hennes ego och bidrar till att blåsa upp fördommar om människor med viktproblem.
  Ibland skäms jag faktiskt att leva i en tid där det enda som verkar vara viktiga är att vara snygg (enligt samhällets orimliga normer) förmögen och lyckad (vad det nu betyder). Jag skäms för alla unga som föds nu och måste växa upp i den skiten medan många vuxna är upptagna med att försöka leva upp till bilden och kritisera varandra istället för att säga ifrån dessa orimliga krav!
  Som tur är så är inte alla så, som denna blog visar…
  Så tack för att du är logikens röst i all galenskap man omges av numera…
  Jag vet, jag låter lite ”cheesy” men jag är verkligen så uppriktigt trött på all arrogans och ytlighet…

 2. Pingback: Maria Kang vs Curvy Girl | Johanna Arogén

 3. Underbart inlägg! Håller verkligen med. Det finns så många som försöker hjärntvätta en att man måste träna hela tiden för att vara hälsosam. Jag har själv gått på det i många år och det är jättesvårt att ändra mina tankar, även om jag nu börjat ändra min sanning. Egentligen är det ju inte alls hälsan dessa personer tränar för, det är ett visst utseende de vill uppnå. Och som du skriver, vad har de för rätt att bestämma vilket utseende en annan person ska tycka är vackert!?

 4. Pingback: Fitspo & fitspiration – när det blir skadligt istället för inspirerande | Johanna Arogén

 5. Pingback: ”No Excuse Mom” inspirerar INTE till sunda vanor | Johanna Arogén

 6. Alina

  Det ät helt fel att blanda magrutor och hälsa, självklart är det. Men varför skall man inte sträva efter att ha ett liv, en kropp man känner sig nöjd med? Och varför inte skall man göra komplimanger, beundra, säga hur duktiga är alla de som gör förändringar i sina liv? Förändringar som kräver arbete, beslutsamhet, som stärker karaktärer , som gör att man är nöjd med sig själv. Det upplever jag många ungdomar och vuxna har stora problem med. Att de inte känner för, inte vill, inte orkar, inte vågar, att ingen har visat dem hur… Det tar 6-8 veckor att etablera en vana, och hur många som ge sig på ordentligt och kommer ut som vinnare? Och till och med fortsätter? – Väldigt väldigt få. Och Gud, så nöjda de blir. De blir starkare som personer, de vaknar med leende på läppar, deras liv blir så mycket härligare.
  Jag tror på allt skall börja med en bra inställning, att man är in te en offer, att man kan och om man behöver hjälp på vägen så finns det hjälp att få
  och att man inte tar det som man ser på TV eller i tidningar för givet. Och det förstår många ungdomar. De kanske behöver en bättre vägledning – och där kommer deras föräldrar in i bilden, och du, Johanna.

 7. Pingback: … och så ett inlägg om Jante | Johanna Arogén

 8. Pingback: Mindy Kaling i en crop top är tydligen sensation | Johanna Arogén

 9. Pingback: Nej, överviktiga barn beror inte uteslutande på lata föräldrar | Johanna Arogén

 10. Pingback: Maria Kang upptäckte till slut att det finns ursäkter (men låtsas som att hon visste det hela tiden) – Johanna Arogén

 11. Pingback: Tyra Banks om dagens omöjliga krav på modeller – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *