”Går låren ihop är man tjock”

”Går låren ihop är man tjock” – ett uttalande som finns överallt på nätet. Man kan läsa blogg efter blogg av tjejer som är oroliga för att de inte har smala lår. Jag har skrivit om detta tidigare. Idealet att man ska ha så smala ben att låren inte går ihop (= thigh gap) är uttalat – och vansinnigt! Har man det inte naturligt så måste man ta till ohälsosamma metoder för att få det.

Ändock flödar informationen över om hur man ska göra det. Allt ifrån hela webbsidor, bloggar och twitterkonton, till pinterest boards… med instruktioner och ”pepp”. Här handlar det inte ens om hälsa, det handlar bara om ett utseende. Och återigen, det är tjejer som sätter ideal för tjejer. Killar har nog inte en susning om vad ett ”thigh gap” är – ännu mindre bryr de sig om ifall tjejen har det eller inte!

Även om de flesta unga tjejer känner till det här idealet så tror jag ändå att majoriteten inte lever efter det. Om jag får gissa så tror jag inte att det är så många som faktiskt svälter sig för att få smala lår. Däremot tror jag att det är vanligt att man känner sig mindervärdig eller ”tjock” om man inte har det.

Uppenbarligen har detta ideal sin grund i de supermodeller vi ser halvnakna på bild överallt. Men vi behöver inte leta särskilt länge för att förstå att de flesta av dessa modeller inte har en hållbar livsstil.

thigh gap, ideal, kroppsideal, robyn lawley, mellanrum, lår, låren, gå ihop, tjock, supermodell, plus size, plus-size, svält, metod, instruktion, information, pepp,

En sk ”plus-size” modell, Robyn Lawley, har skrivit en text om det här, angående bilden ovan. Läs hela här.

”För ett år sedan lades en bild på mig upp på en Facebooksida som promotade ”thigh gap”. Det var en oretuscherad bild på mig i underkläder. Det såg ut som att jag hade ett mellanrum mellan mina lår. Nedvärderande och förnedrande kommentarer kom. Jag kallades för ”kraftig” för att få visas där. Ordet ”GRIS” användes ofta för att beskriva mitt utseende, och mitt mellanrum sades inte vara stort nog.

Sanningen är att jag kunde inte bry mig mindre om ett ”thigh gap”. Det är bara ytterligare ett sätt för andra att manipulera mig till att inte älska min kropp. Varför skulle jag vilja svälta mig och förminska min naturliga kroppsstorlek? Jag säger inte att kvinnor som har det naturligt är oattraktiva. Men jag skulle behöva förändra hela min form bara för att uppnå något som verkar så obetydligt.

Jag har försökt göra det motsatta: Jag vill att mina lår ska bli större och starkare. Jag vill springa snabbare och simma längre. Jag antar att vi alla vill olika saker, men kvinnor har tillräckligt med krav som det är utan att lägga till ett ”thigh gap”. Det sista jag vill för min framtida dotter är att hon ska svälta sig själv bara för att hon tror att ett ”thigh gap” är nödvändigt för att uppfattas som attraktiv.”

Jag älskar det hon säger om sina lår, att de SKA vara stora och starka. Ju mer man tränar, är aktiv, äter rätt, desto starkare blir ju låren! Och med starkhet kommer muskler. Precis som det ska vara!

Se även intervjun med Robyn Lawley här nedan.

6 Comments

  1. Tack underbara du för att du skriver om det här och för att du delade den videon med henne! Jag är glad att det finns de som du och hon som verkligen vill nyansera det här skeva skönhetsidealet som sprids i vårt samhälle inte bara i vårt land! Kram till dig!

  2. Pingback: Thigh-gap DON’T i Glamour Magazine! | Johanna Arogén

  3. Pingback: Lululemons yogabyxor – bara om du har ett ”thigh gap” | Johanna Arogén

  4. Pingback: Girlpower ”på riktigt” | Kampen mot monstret

  5. Pingback: Ideal över 3000 år – och var vi är idag – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *