”Är jag ful?”

Jag stötte på en video på youtube där en tjej ställer frågan in i kameran. ”Är jag ful? Snälla säg sanningen.” Just det här klippet hade över 50 000 kommentarer och över 1,3 miljoner klick.

Sedan upptäckte jag att det finns massvis med sådana här videos. Småtjejer som sitter där med tårar i ögonen och greppar efter något att hålla tag i. Och jag vill bara krama om dem och berätta för dem hur underbara de är utan allt det där.

”Är jag söt eller ful?”

”Folk på min skola säger att jag är ful.. och tjock… Är det sant?”

”De har sagt att inte ens en våldtäktsman vill ligga med mig…”

”Säg sanningen, jag bryr mig inte.”

Vilket de såklart gör. Vi bryr oss om vad andra tycker, det är så vi skapar vår självbild. Tyvärr är inte det offentliga rummet det bästa att göra det i. Att få anonyma kommentarer gör mer skada än nytta, speciellt eftersom det, i min värld, ofta är fega dåligt mående personer som ägnar sig åt att skriva fula saker till andra. Kan en 12-åring verkligen hantera alla förolämpningar som kommer till svar? Det här är ju inte unikt för youtube – det finns sajter där man laddar upp sin bild och får betyg av andra. Det finns på helt vanliga forum och andra sociala nätverk. Det finns skönhetstävlingar på Instagram.

Det här fokuset på utseende är osunt. Att utseendet ska definiera oss som människor är vansinnigt. Barnen ska väl för allt i världen kunna göra annat än spendera tid med att bekymra sig för sitt utseende. Trenden är genomgående i vuxenvärlden, och den som tror att barnen inte drabbas av det har fruktansvärt fel.

am i ugly

Google bildsökning på ”am I ugly”…

4 Comments

  1. Pingback: Män behöver kläder – kvinnor behöver se sexiga ut | Johanna Arogén

  2. Pingback: Är livet en skönhetstävling på Instagram? | Johanna Arogén

  3. Pingback: Skadliga effekter av bilder i sociala medier – detta kan vi göra | Johanna Arogén

  4. Pingback: Därför är det skadligt att tro att du är ful | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *