Före och efter – fast helt tvärtom!

Här är en ”före-och-efter”-historia som är helt tvärtom – och såååå befriande! Och den påminner lite om min egen. Jag har översatt stora delar av hennes text, men hela artikeln kan läsas på engelska här.

Rosalyn Fung lade upp de här bilderna för att inspirera dem som kämpar med kroppsuppfattning och/eller vikt – så att de kan slappna av i den vackra kropp de har nu, oavsett form eller storlek på kroppen.

2013-10-28-ChangingBodyTimeline222

”Jag ska inte ljuga… att ha en otroligt vältränad bikini-fitness-kropp är rätt häftigt – du får komplimanger, beundran, du passar i vilka kläder som helst, det är ett bra sätt att utveckla/förstärka egenskaper som hängivelse, och du får se hur mat kan förändra din fysiska form, du inspirerar andra på vägen, och du lär dig mycket om dig själv när du pushar dina gränser fysiskt och psykiskt.”

Men hon säger att även om det finns många positiva aspekter med att ha en sådan kropp, så kan det likväl komma med stora kostnader: ovälkomna tankar, känslor och beteenden. Det här är hur Rosalyns kropp såg ut under en period av drygt fyra år.

2013-10-28-figure1

Efter konstant bantande under åren, tog hon det till nästa nivå genom att delta i en fitnesstävling 2008.

Även om hon kunde ha sin ”drömkropp” så fick hon betala ett högt pris – en underliggande ångest gentemot mat. Hon var konstant fokuserad på det. Vad hon kunde och inte kunde äta, hur maten hon åt påverkade kroppen, att vara hungrig men vara tvungen att vänta tills nästa måltid enligt planeringen, känna ångest över att ha ätit choklad och ta igen det genom att träna hårdare. Hon var även konstant fokuserad på hur hon såg ut.

”Att vara med på fester var en utmaning, men jag hittade ett sätt att dämpa ångesten genom att alltid ta med egen mat, eller genom att bara äta tråkiga grönsaker.”

År 2010 kunde hon ha en mer balanserad livsstil, med mindre ångest runt maten, hon var snällare mot sig själv. Men tankar om att hon måste ”kontrollera sig själv” kom fortfarande ibland. När hon sedan blev gravid 2011 förändrades allt och ångesten kring mat försvann, för att fokuset blev snarare att barnets hälsa blev viktigare.

”Jag åt vad jag kände för, även om det mesta av min mat var så kallad ”hälsosam”, och tränade. Jag gick upp 20 kg i vikt och det var helt okej.”

Efter graviditeten ville Rosalyn gå ner i vikt, så hon gick med i en viktminskningsgrupp och kunde nå målvikten. Men det var inte det som var livsavgörande.

”Jag inser att känslomässigt så har jag skiftat väldigt mycket i hur jag ser på min kropp. Jag har fortfarande tillfällen då jag känner mig osäker, men jag älskar min nya kropp och uppskattar hur underbar den är. Jag gjorde ett barn med den, min kropp livnär min friska och lyckliga son, och den är lika vältränad som alltid – även om den inte ser ut som en fitnesskropp. Jag är inte längre kontrollerad av min rädsla för mat, och jag är inte längre rädd för att gå upp i vikt. Jag lägger inte längre mina tankar, känslor och min energi på en stressande relation till mat, och jag kan inte uttrycka i ord hur befriande det är! Idag äter jag det som ger min kropp, mitt hjärta och min själ näring – och det inkluderar dagliga doser av jordnötssmör och choklad.”

2013-10-28-Changingbody123

One Comment

  1. Pingback: Hon hatade sin kropp trots att den var ”perfekt” | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *