Måndagstips: Ätstörningar, kroppsrecensioner, H&M, barn & dieter + inspirerande video

Fler vuxna drabbas av ätstörningar

”Det finns en ungdomsidealisering där alla ska se ungdomliga, smala och vältränade ut, som gör att även vuxna kvinnor som tidigare inte tänkt kring kropp och vikt blir mer upptagna av det här och kanske tar till störda ätbeteenden.” (SVT)

FOWOT! Can You Guess What It Means?

En tänkvärd krönika om rädslan över vad andra ska tycka, och hur man kan tänka om.

”Fear of What Others Think! It stops us being our true selves; it closes down our hearts; it kills spontaneity and creativity — and it’s a waste of time!” (Huffington Post)

Sluta recensera andras kroppar

”Dieter är inte längre en hobby som människor utför i ensamhet och tystnad – eller tillsammans med andra som bryr sig – utan ett minimikrav som man kan avkräva sina medmänniskor.” (Sydsvenskan)

H&M: Våra modeller är för smala

”Vi håller med om att vissa av modellerna är för smala och det är något vi kommer att se över. Den här frågan är mycket viktig för oss och något vi arbetar med att förbättra. Sunt ideal är något vi värdesätter högt och denna fråga är ständigt i fokus.” (SVT)

Bredda ansvaret för ätstörningar

”Uppskattningsvis 100000 svenskar lider av någon form av ätstörning. En tidig insats vid insjuknandet är viktig. Trots detta är det långa väntetider till behandling, skriver representanter för forskningsinstitutioner och ätstörningskliniker.” (SvD)

Håll barnen borta från dieterna

BANTA. Vuxnas hunger efter nya dieter tycks omättlig och i höst sätter många tänderna i 5:2. Det är olämpligt om man har barn, det sänder fel signaler. Den förälder som ändå går på diet bör göra det utan att blanda in barnen.” (VK)

”Jag gillar min kropp, men andra verkar ha problem med den”

Brittany Gibbons tar av sig i baddräkt på scenen och uppmanar oss till att trivas i våra kroppar, oavsett hur vi ser ut.

6 Comments

 1. Uff, jag kan bli lite irriterad på H&M om jag ska vara ärlig, dem säger att frågan gällande för smala modeller är viktig för dem och ändå anlitar de smala modeller, ändå är det sådana modeller vi hela tiden blir matade med från H&M. Uppenbarligen är frågan inte tillräckligt viktig då det trots allt fortsätter…

  Jag önskar att fler länder kunde följa Israels exempel med en minimivikt på modeller för att i.a.f inte premiera ätstörningar och ett beteende där man svälter sig själv.

 2. Angelica Fjellman

  En väldigt söt kvinna, med stor charm. Är hon nöjd med sin kropp är ju det underbart. Hoppas hon kan smitta av sig till många fler. Ok, hon är överviktig, det sa hon själv, men mår hon bra o orkar med livet, så fine. Men jag menar ändå inte att övervikt är något man ska välja bara för att man tycker om mat. eller har andra problem. Man måste se till sin kropp o se att den mår bra o inte för med sig framtida sjukdomar. Det hela låter som om jag är ”emot” henne, absolut inte, en kvinna med denna styrka ska höjas, men övervikt är inte bra o det vet vi. Problemet är att det inte finns något LAGOM i denna värld länge! Vad ÄR lagom, nuförtiden?

  1. anna karlsson

   Bara för att man har övervikt har man inte automatisk dålig hälsa. Det är vanorna vi måste fokusera på inte antal kilo på vågen. Om man har övervikt, men balanserade mat- och motionsvanor och inte använder tobak eller andra skadliga substanser har man i regel en helt okej hälsa. Vi måste också komma ifrån kopplingen mellan utseende och hälsa för de två har rätt lite med varandra att göra. Jag kan hålla med om att det skulle vara bra att hitta ett lagom, men det där lagom har ett brett spann. Det som är lagom för en individ är inte detsamma som är lagom för någon annan.
   Hälsningar dietist Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *