Nördcafé – om kroppsideal i Sverige vs Sydafrika

Förra veckan fick jag ett roligt samtal, från Nils Olander på Tekniska museet i Stockholm. De har något som de kallar för Nördcafé på onsdagkvällar, där någon passionerad människa får tala om sitt ämne – i direktsänd webb-TV. Detta koncept har kopierats av Sydafrika och igår skulle en samsändning göras där båda nördcaféerna skulle diskutera skönhet i Europa vs beauty in Africa. Så frågan jag fick var ifall jag kunde vara den europeiska motsvarigheten till deras talare Cynthia Ayeza. Självklart var det ett JA från min sida! Så jag skulle alltså tala om europeisk skönhet. Ämnet vinklades mot kroppsideal efter att alla parter läst min blogg så jag körde på och berättade hur jag ser på det, vilka problem vi möter i Sverige.

Det var väldigt intressant att höra hur de såg på kroppen i Sydafrika. Cynthia är från Uganda och där finns två kroppstyper (generellt sett) – en del av befolkningen är sådär fyllig som man tänker en afrikansk kvinna (inga fördomar här inte), stora höfter, stor rumpa och stora bröst (Cynthias egna ord). Medan en annan del av befolkningen är rätt spinkiga. Det jag reflekterade över var att det känns mer okej att vara den man är – att de som är ”större” inte anses vara feta och ohälsosamma, utan får vara den kroppsform de har. För det har ingenting med ohälsa att göra i det här fallet, det är bara så de ser ut och är skapta.

En annan sak som Cynthia pratade om var skönhetstävlingar. Africa’s Next Top Model är en variant av det amerikanska programmet, och Cynthia sa att det bara är tjejer med de västerländska idealen som vinner. Hon måste vara svart, men vara väldigt smal. Hon berättade även att en av vinnarna något år inte hade fått jobb (eller gick vidare) i USA, för att hon var några centimeter för bred. Så idealen når även Afrika, i alla fall i de stora städerna, trots att många folkslag där inte ens är i närheten av just den kroppsformen. Och det tycker jag illustrerar just att det är ett ideal som inte är realistiskt.

kroppsideal, kroppspanik, afrika, europa, skönhet, beauty, cynthia ayeza, sydafrika, tekniska museet, nördcafe, nerd, cafe, south africa, nils olander,

Jag fick mängder med frågor från publiken i Sydafrika och det var kul att få reaktioner på det jag sa. Emilia (skribent på Livskick) var med och stöttade mig, och hon frågade Cynthia och publiken om de kände igen det här med kroppspanik som vi har i Sverige, men jag tror inte att de kände igen fenomenet alls. En deltagare i Sydafrika berättade om att hennes mamma som jobbade på en klinik, där många har diabetes på grund av dålig kost, och där man försöker åtgärda problemet genom viktminskningsprogram. Men patienterna vill inte veta av det, för att de förstår inte varför de ska gå ner i vikt. Så det är också intressant – att man inte ser kopplingen mellan sjukdomar och övervikt. I dessa fall handlar det om ett verkligt problem där viktminskning är en lösning på ett problem. Men som Emilia påpekade så är det lite tvärtom i Sverige många gånger – här hetsas vi till att gå ner i vikt trots att det inte alls finns ett sjukdomshot.

Det allra roligaste var att få besöka Nördcafét, vars syfte är just att få tjejer att fokusera på annat än sina kroppar. Nils berättade att de vill engagera tjejer att bli duktiga på något, som inte har med utseende att göra. Det är beundransvärt och det gör mig så glad att det finns eldsjälar som han.

kroppsideal, kroppspanik, afrika, europa, skönhet, beauty, cynthia ayeza, sydafrika, tekniska museet, nördcafe, nerd, cafe, south africa, nils olander,

Den här korridoren fylls med bilder på alla ”nördar” som pratat på cafét, så här ska min bild också hängas. Och så den vanliga finbilden jag och Emilia brukar ta när vi ses! 🙂

Har jag missat något Emilia? Du får gärna fylla på om du vill.

One Comment

  1. Helt riktigt det du skriver. Det är intressant att bredda sitt synfält. Man är i ett kollektivt medvetande ang vad som är ideal och vad som är rätt eller fel. Genom att zooma in på ett annat land kan man få ett vidare perspektiv. Det kan vara ett sätt att inte fastna i det som enligt vissa utsagor är det ”rätta”.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *