Jag kan VISST ha roligt även om jag är tjock!

Jill och hennes pappa Kirk var med på Oprahs talkshow 2005 för att prata om att pappan inte accepterade sin dotter för att hon var tjock. Han skämdes för henne när han var ute tillsammans med henne, och erkände att han inte tyckte att hon dög om hon inte gick ner i vikt.

video, klipp, jill strasburg, oprah, pappa, tjock, roligt, övervikt, gastric bypass, operation, smal, kroppsideal, ideal, hälsa

Ett år senare kom de tillbaka till Oprah och då hade Jill gått ner 77 kg med hjälp av en gastric bypass. Hon säger:

”Jag gjorde det för att jag ville tycka om mig själv. Jag vill gå ner vikten och ha en relation med min pappa.”

video, klipp, jill strasburg, oprah, pappa, tjock, roligt, övervikt, gastric bypass, operation, smal, kroppsideal, ideal, hälsa

Fokuset i det här klippet (länk kommer nedan) är att Jills pappa inte accepterade henne förrän hon blev smal, att han skämdes för henne för att hon var tjock, osv. Och visst, det kan vi prata om hur länge som helst. Men det som verkligen är ledsamt är det hon säger i slutet av klippet.

”Varje dag är en kamp. Jag har konstant värk i magen och jag är extremt svag. Jag måste göra endoskopiundersökningar regelbundet, jag blir blir väldigt trött och jag har ont. Jag mår illa dygnet om – det är något jag måste leva med tills jag dör. Jag fick veta att jag inte kan få barn och det var väldigt, väldigt jobbigt… Jag kommer ihåg att jag sa till min man att ‘Jag har gjort det här mot mig själv, för att jag gjorde operationen och gick igenom allt det här, så tog jag bort möjligheten att bli mamma’.”

Trots detta, ångrar hon inte sina val, och säger att hon skulle ha gjort det igen imorgon.

”Innan operationen gick jag aldrig ut, jag hade inga vänner, för… jag var så obekväm i min kropp. Och när jag accepterade det liv jag gett mig själv (efter operationen) så började jag bli mer utåtriktad, jag började få erfarenheter, jag fick ett självförtroende som jag aldrig trodde var möjligt.”

video, klipp, jill strasburg, oprah, pappa, tjock, roligt, övervikt, gastric bypass, operation, smal, kroppsideal, ideal, hälsa

Nu menar jag inte att vi inte ska göra vårt yttersta att vara hälsosamma, och om det innebär en viktminskning är det en självklarhet att det är något att eftersträva! På ett hälsosamt sätt. Men i Jills fall handlade det inte om hälsa. Läs igen vad hon får leva med!

 • Konstant ont
 • Extremt svag
 • Regelbundna endoskopiundersökningar
 • Väldigt trött
 • Mår illa dygnet runt
 • Kan inte få barn

Hon bytte ut sin hälsa mot att vara smal, och skulle göra om det igen. Det var inte förrän hon var smal som hon kunde bli utåtriktad, skaffa vänner och hitta på roliga saker. Kontentan? Det är viktigare att vara smal än hälsosam, och man kan inte ha roligt om man inte är smal. Och återigen – detta är inte fokuset i klippet! Detta glider bara förbi som ingenting. Som om det är självklart att det viktigaste är att vara smal! Vilket är det vi ser om och om igen överallt.

Jag förstår Jill, absolut. Vet precis hur det känns. Men så länge sådana här budskap finns, så kommer det alltid att fortsätta finnas människor som mår dåligt över sina kroppar. Varför inte ta tag i sin egen attityd till att börja med? Jag kan visst ha roligt, träffa vänner, göra precis vad som helst, trots att jag är tjock. Det är bättre att BÖRJA med att acceptera sig själv och sin kropp, SEN kommer allt det andra. Hälsa, viktnedgång, självförtroende, vänner… Vad det nu är man vill ha.

Se klippet från Oprah här. Kunde inte bädda in det. Tankar?

12 Comments

 1. Tankar-ja en massa och en massa känslor likaså! Jag blir så ledsen över att hennes pappa tänkte, kände och uttryckte det som han gjorde. Och över att hon har sådana komplikationer idag och att det här att vara smal gick före allt annat.

 2. Fy vad jobbigt det måste vara att känna att man inte duger i sin egen förälders ögon. Att det måste gå så lång att man gör stora operationer som för ändrar livet för all framtid bara för att känna att man duger. Jag tror att mycket av att hon mår så mycket bättre som smal är för att hon äntligen känner att hon accepteras och duger som hon är. Så tråkigt att man inte kan få känna så bara för att man är tjock.

 3. Pingback: Att VARA eller KÄNNA SIG tjock – vad är folkhälsoproblemet EGENTLIGEN? | Johanna Arogén

 4. Pingback: 6 anledningar att inte fokusera på vikten det här året | Johanna Arogén

 5. Pingback: Oprah och Viktväktarna (och om att faktiskt vilja gå ner i vikt) | Johanna Arogén

 6. Pingback: Var smal, inte hälsosam! – Johanna Arogén

 7. Pingback: 7 anledningar att skippa Khloé Kardashians ”Revenge Body” – Johanna Arogén

 8. Pingback: Nej, jag ”borde” inte bli smal! – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *