Prata med unga om hälsosamt ätande, inte viktnedgång

När föräldrar och andra vuxna pratar med sina tonåringar om att gå ner i vikt eller att vara smal, är det mer troligt att tonåringarna använder sig av ohälsosamma metoder för att kontrollera vikten. Det säger amerikansk forskning som publicerades i augusti 2013.

Man fann också att samtal inom familjen om hälsosam ätande som inte handlade om viktnedgång associerades med färre ohälsosamma viktminskningsmetoder, så som att hoppa över måltider och använda laxermedel.

Jerica M. Berge, huvudförfattare i studien, säger:

”För att tonåren är en tid då fler unga börjar med ett stört ätbeteende, är det viktigt för föräldrar att förstå vilka typer av konversationer som kan vara till hjälp och vilka som kan vara skadliga när det handlar om ätstörningar, och hur man kan ha dessa samtal med sina tonåringar.”

Studien bestod av data från två andra studier som inkluderade 2 348 tonåringar med en medelålder på 14,4 år, samt 3 528 föräldrar. Bland överviktiga tonåringar vars mammor deltog i konversationer om hälsosamt ätande fanns lägre förekomst av bantning och ohälsosam viktkontroll, jämfört med mammor som inte deltog i sådana konversationer.

2015-10-03 16.20.09Bantning och ohälsosam viktkontroll var mer vanligt bland normalviktiga och överviktiga barn där samtalen med föräldrarna fokuserade på vikten. Till exempel hade 64% av överviktiga och 39% av normalviktiga unga, vars mammor pratade om vikt och viktnedgång, använt farliga viktnedgångsmetoder. Detta jämfört med bara 41% av de överviktiga som pratade bara om hälsosamt ätande, samt 30% av de normalviktiga. Om mammorna inte pratade om vikt och mat alls var det 53% av de unga som använt farliga metoder.

Tonåringar vars pappor diskuterade vikt var mer troliga att banta och använda ohälsosamma metoder, jämfört med dem som inte pratade om sådant med sina pappor. Studien sammanfattade:

”Föräldrar ska fokusera på att prata om hälsosamt ätande istället för att diskutera storlek och vikt, oavsett om tonåringen är överviktig eller inte.”

Studien: Parent Conversations About Healthful Eating and Weight Associations With Adolescent Disordered Eating Behaviors” Jerica M. Berge, PhD, MPH, LMFT; Rich MacLehose, PhD; Katie A. Loth, MPH, RD; Marla Eisenberg, ScD, MPH; Michaela M. Bucchianeri, PhD; Dianne Neumark-Sztainer, PhD, RD, MPH. JAMA Pediatr 2013;():1-7. doi:10.1001/jamapediatrics.2013.78.

4 Comments

  1. Pingback: Veckans Bluum | Johanna Arogén

  2. Pingback: Vad ligger egentligen bakom fettsnacket? | Johanna Arogén

  3. Pingback: Att bemöta någon som känner sig tjock | Johanna Arogén

  4. Pingback: Kommentera inte barnets vikt! Så hjälper vi barnen att vara hälsosamma – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *