”No Excuse Mom” inspirerar INTE till sunda vanor

Alltså, egentligen vill jag inte dela det här vidare men bilden triggade igång mig. Minns ni Maria Kang? Hon har dragit igång något som hon kallar ”No Excuse Mom Movement”. Grundtanken är ju helt suverän, att få igång oss, att få oss gamla slitna överviktiga mammor att bli hälsosamma. Men där slutar det braiga. För det här är förnedring. Och fejk.

maria kang

Det luriga är att det blandas in bra saker med riktigt sketna saker som bara sätter press på andra kvinnor. Exempelvis, att visa att hon har ”stretchmarks” (även om de är lika photoshoppade som allt annat). Men sen, attt berätta att hon är stark, inte smal (nähä, vad är smal då?), att säga att hon inte får så mycket sömn, att hon varken har kock eller nanny och jobbar heltid samt tar hand om tre små barn. OCH tar sig tid att träna så pass mycket att hon ser ut som en fitnessmodell (fast hon minsann inte är det).

Är det här ett vettigt budskap? Att vi ska vara superkvinnor? Det här kan omöjligtvis inspirera till sunda vanor. Snarare gör det bara att fler kvinnor känner att de behöver prestera ännu mer, och när de inte klarar det så går självförtroendet i botten. För Maria Kang fixar ju biffen, varför kan inte jag? 

Nej, kvinnor, mammor. Det är dags att ignorera sådana här budskap och se till vad JAG kan göra i MITT liv. Det här gör jag för MIN hälsa:

 • Tar promenad varje dag för att öka flåset och få solljus och frisk luft
 • Ryggrehab två gånger i veckan för att bli bra i ryggen
 • Vilar när min kropp sätter stopp
 • Väljer så ren och näringsrik mat jag kan
 • Väljer själsmat när jag vill ha det
 • Utövar mindfulness så mycket jag kan för att minska stress
 • Lyssnar på vad min kropp behöver för varje dag
 • Ser mig själv i spegeln och älskar det jag ser, med valkar, stretchmarks (riktiga sådana), gäddhäng och torr hud.

Vad gör du för DIN hälsa?

5 Comments

 1. Pingback: Mia Skäringer, dieter, bloggtips och Miss Skinny! | Jenny Larsson

 2. Pingback: … och så ett inlägg om Jante | Johanna Arogén

 3. Pingback: Skadliga effekter av bilder i sociala medier – detta kan vi göra | Johanna Arogén

 4. Pingback: Att mobba tjocka människor för att ”motivera” till hälsa fungerar inte | Livskick

 5. Pingback: Maria Kang upptäckte till slut att det finns ursäkter (men låtsas som att hon visste det hela tiden) – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *