… och så ett inlägg om Jante

Jante. Det fulaste ordet i det svenska ordförrådet. Dess innebörd delar upp det svenska folket på besynnerliga sätt. En del människor är fullkomligt slavar under denna lag, andra försöker febrilt att vara anti-jante i allt de gör. Vissa människor skyller allt på Jante.

Jag skrev ett inlägg härom dagen om Maria Kang (igen). Samma dag skrev jag en artikel för Livskick om att vi kvinnor ska hylla varandra istället för att klanka ner på varandra (vilket i förlängningen handlar om att strunta i Jante). Min första text skapade en ordentlig storm.

Om man hade läst både inlägget och artikeln hade man förstått min poäng tror jag. Och läser man min blogg regelbundet vet man att jag inte alls är ”typisk svensk” som applicerar Jante-lagen så fort jag har möjlighet. Inte alls faktiskt. Jag upprepar gånggång att det inte är fel att träna mycket och äta nyttigt, för att ta hand om sin kropp – inte ens för att se snygg ut. Om någon tränat, eller till och med bantat, för att få en snygg kropp så är jag den första som kan glädjas med personen i fråga. Självklart! Men jag har lärt mig att inte berömma, säga grattis eller prata viktnedgång med människor – för jag har varit sjuk själv i en ätstörning utan att förstå det, och med åren har jag lärt mig att det kan vara rent skadligt för någon med en ätstörning att få höra att man är ”fin” eller ”duktig” för att man gått ner i vikt.

Att kalla det Jante är rätt elakt.

Jag upprepar:

Att jag ifrågasätter idealen innebär inte att jag är emot hälsa, bra kost och träning. Att träna och äta bra, för att kroppen behöver det, för att vi ska leva länge, för att vara starka i både kropp och själ – det är en självklarhet. Det ÄR inte något som helst fel på att själv vilja komma i form, gå ner i vikt, bygga muskler, öka prestationen. Problemet är att man ska beskylla de som inte har en sådan kropp för att vara lata och hitta på ursäkter för att slippa forma kroppen. Hur din kropp ser ut har INGENTING med varken ditt värde som människa eller din hälsa att göra. Ja, det är helt rätt att ta kontroll över tankar, att ta kontroll över beteenden som är skadliga för hälsan. Men kvittot på det är inte nödvändigtvis en fitnesskropp. Man får inte blanda ihop fitnesskroppen med en hälsosam kropp. Det är inte samma sak. Man är inte automatiskt ohälsosam för att man inte har magrutor!

Jag har inget emot att Maria Kang är snygg. Hon och andra får vara hur snygga de vill. Det är inte det som är grejen. Hon lade ut en photoshoppad bild på sig själv och stod där och försökte få oss kvinnor att ”ta itu med våra liv och bli ‘hälsosamma’, som hon”. Är det inte rätt tydligt vad jag vill åt här?

Att jag får ha en ständig kamp mot stora industrier som är ute efter att tjäna pengar, det kan jag acceptera. Men att jag ständigt måste försvara mig mot människor som inte kan eller vill se hela sammanhanget, det orkar jag bara inte. För det här är inte en isolerad händelse, utan en bland många. Jag får kommentarer och mail från människor som läst en halv mening jag skrivit och är upprörda över att jag minsann bara är avundsjuk. Nja, fina du, jag är inte avundsjuk. Jag ser bara hela bilden. Och det skulle du också kunna om du bara fortsatte läsa, och informera dig lite.

Det jag skriver handlar aldrig om mig själv. Gör det det så står det tydligt. Jag är inte avundsjuk och jag tar inte åt mig personligen av något andra skriver, eller av de ideal som finns. Jag kämpar för andras skull. Läs min blogg så förstår du. Det finns enormt mycket forskning som tydligt visar vilket lidande det handlar om.

Och jag vill tillägga – upprepar mig eftersom det inte alltid går in – att det alltså inte är något fel på att vilja vara i form, inte ens om syftet är att vara snygg (så länge du inte har en ätstörning). Men jag ifrågasätter en norm som skapar oerhört mycket lidande, och det tänker jag inte be om ursäkt för, och det här är sista gången jag bemöter detta.

Läs gärna Jennys inlägg på samma tema!

jante, jantelagen, snygg, ideal, norm, banta, träna, lidande, maria kang

2009. Smal, men inte frisk och inte fri.

5 Comments

  1. Pingback: Om #dagensmage på Instagram | Johanna Arogén

  2. Pingback: Maria Kang upptäckte till slut att det finns ursäkter (men låtsas som att hon visste det hela tiden) – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *