Oansvarig #fitspo — vad de tror de säger och varför det är skitsnack (av Kevin Moore)

Den här artikeln förklarar verkligen på ett jättebra sätt varför man ska vara försiktig med att sprida (och titta på) Fitspo – alltså bilder som sprids i sociala medier i syfte att ”motivera” till en vältränad kropp. Den är skriven av en kille som heter Kevin Moore

Jag kan inte låta bli att översätta den och lägga upp den här, för den är bara SÅ viktig. (Kortade ner en del och tog bort lite svordomar…) Läs originalet på engelska här. Så allt nedanför här är skrivet av Kevin.

1. Din kropp är fienden

fitspo din kropp är fienden

Vad de tror att de säger

”Ge inte upp! Du kanske tror att du har gett allt, men du har så mycket mer! Du kan klara det om du bara kniper ihop käken och pressar!”

Varför det är skitsnack

Det är helt sant, att om dina muskler till slut når punkten då de inte orkar mer, kan en känslomässig reaktion som ilska eller rädsla trigga att adrenalin frigörs, vilket kan göra att du orkar lite mer. Det är en överlevnadsrespons som kroppen använder sig av för att undvika farliga situationer. Det är inget man leker med. Att pusha din kropps gränser bara för att du vill ha större biceps är som att sätta eld på ditt hus för att du fryser.

Att rutinmässigt stressa din kropps fysiska kapacitet kallas överträning, och det är ett massivt problem inom fitnessvärlden. Det kan leda till överbelastning av leder och ligament, depression och posttraumatiskt stressyndrom. [Författaren anger ingen källa på detta tyvärr].

2. Du borde skämmas

fitspo dont stop

Vad de tror att de säger

”Är du inte less på att inte vara så snygg som du förtjänar? Allt som krävs är uthållighet att vara allt du någonsin velat vara!”

Varför det är skitsnack

Den här bilden är ljussatt av en expert, och utan tvekan photoshoppad. En bild av en tjej i 20-årsåldern presenteras här som definitionen av vad en kvinna tillåts vara stolt över: ”tills du är stolt” verkar betyda ”till du har magrutor, pigga, klämbara bröst och den omöjliga uppgiften att försöka hitta ett par jeans i storlek 32 med ett beninnermått på 34 tum.” Om det fanns en manlig motsvarighet till den här bilden skulle det ha varit Iron Man, för att verkligen förklara hur verklighetsfientlig den här bilden är.

Det är dock ”don’t stop” som får mig att bli arg. Budskapet här är att den kvinnliga mottagaren av bilden ska strunta i allt annat de gör, du vet, som att ha självkänsla, och göra vad som än krävs för att duga att ligga med. Om ”don’t stop” betydde att man skulle skaffa sig en professionellt team av människor som fick bilderna på dig att se ut så här, så kanske… Men nej, ”don’t stop” betyder bara att ”nej, du möter inte dessa vidrigt orealistiska krav än – fortsätt springa, fetto!”

3. Fitness är en socialt accepterad neuros

fitspo lazy

Vad de tror att de säger

”Det är viktigt att engagera sig! Människor som saknar förmågan att engagera sig kommer alltid att dra ner dig.”

Varför det är skitsnack

Det finns något som heter anorexia nervosa. Det är en rätt stor grej. Faktiskt så är det så att denna, tillsammans med andra ätstörningar, har de högsta dödstalen av alla psykiska sjukdomar och dödar 5-10% av drabbade inom 10 år, och 18-20% inom 20 år. Det drabbar mellan 1 och 5 % av amerikanska kvinnor.

Men eftersom medvetenheten ökar i samhället, så blir det svårare och svårare att svältas till döds utan att någon märker det. Vilket har lett till att ”exercise anorexia”, eller tvångsmässig träning, har ökat. Så istället för att svälta sig kan man gå till gymmet och bränna kalorier. Och människor älskar ju träning! Vänner och familj kommer tro att man bara kommer i form, tar hand om sig själv – självförbättring. Det kulturellt accepterade snacket runt träning är ändå lätt självdestruktivt, så om man är lite besatt av att träna märker ingen.

Och om någon börjar ifrågasätta att man springer en mil efter CrossFit och två yogapass – då kan man bara göra en high-five och säga ”Jag är inte besatt – det är du som är lat!”. Och med hejarop i bakgrunden kan man i lugn och ro ta livet av sig.

Så nej, besatthet är inte samma sak som hängivelse, och att skapa ett ordförråd som gör det lättare för den psykiskt sjuke att maskera sin sjukdom mitt i det ”normala” gör ingen något gott.

4. Att ignorera sina gränser

fitspo limits

Vad de tror att de säger

”Gör vad du behöver göra för att få jobbet gjort. Var inte rädd för att visa din kamp, var bara rädd för att misslyckas.”

Varför det är skitsnack

Jag kan inte fatta att jag måste skriva den här meningen, men här kommer den: Att kräla omkring på golvet, gråtandes, medan du spyr över dig själv är inte hälsosamt.

Din kropp har gränser, och de gränserna finns där för att din kropp ska fungera – inklusive klara av tungt fysiskt arbete, och för det krävs en viss mängd fysisk stress och uppoffring. Hamnar du i en fysiskt jobbig situation kommer du kanske ha ont efteråt. Men tricket är att känna till sina gränser. Smärta är hjälpsamt här. Visst, det finns olika typer av smärta, men en del av hälsa är att känna igen skillnaden. Att träna så hårt att du framkallar kräkningar och okontrollerat gråtande, kommer sakta med säkert utplåna din mänskliga förmåga att skilja på vad som är en ”utmaning” och vad som bara orsakar skada – vilket är en grundläggande del i självbehärskning. Små barn lär sig detta när de förstår att de inte behöver gråta när de slagit i tån, men en bruten arm är en stor grej.

Låt inte din träningsrutin minska din nivå av självkännedom, så att den hamnar där den var när du fortfarande sprang omkring i sparkdräkt.

5. Strong is the New… trendiga namnet för att manipulera kvinnors kroppsuppfattning

fitspo strong

Vad de tror att de säger

”Skönhet brukade handla om att bli smal – men inte nu längre, tjejer! Vi är inte ute efter en bräckligt smal midja, vi är ute efter styrka!”

Varför det är skitsnack

Snabbt – Vad har de tre tjejerna på bilden ovan gemensamt? Om du sa att alla är magra så har du helt rätt.

Fitnessindustrin – allt från gym till klädtillverkare – producerar tillsammans mer propaganda än Nordkorea, och mycket av det är minst lika galet. Den här typen av annonser är nästan komiskt absurda eftersom det som är skrivet på bilden är en direkt motsägelse till bilden. Det är som om man skulle göra en reklambild som säger ”grönsaker är toppen, ät det istället för korv!” tryckt på en bild med barn som glada stoppar munnarna fulla med korv. Det visar hur lite reklamskaparna tror att folk fattar: de antar att om de berättar för dig vad du tittar på, så kommer du inte se vad det egentligen är du ser.

Nu kanske du tänker: ”Men de där tjejerna har definierade muskler! De är ju jättestarka!”. Ja, det är de säkert. Men det här den här tjejen också:

Kristin Rhodes

Men henne kommer du aldrig se i en annons för Nike, trots att hon är en riktig badass.

Innan jag bli bombarderad med arga kommentarer, så säger jag inte att det är någonting fel med att vara smal. Jag säger inte heller att man inte kan vara smal och stark samtidigt. Jag visar bara att styrka säljer bara när det är sexigt – och det finns inget tvivel att reklamskapare är ute efter att få dig att känna dig som att du misslyckas med båda delar.

Stark ersätter egentligen inte smal – utan det är bara inte längre tillräckligt att vara smal. Nu behöver du vara smal och rippad. Det är ytterligare ett lager av självförakt.

Och varför poserar de som om de är med i Playboy? Enligt alla de här bilderna så är den enda nämnvärda styrkan – som är det nya idealet för skönhet – bara användbar för en enda sak: att vara sexig. Precis som det var med idealet att vara smal. Det handlar inte om äventyr eller att leva ett långt liv – inte ens om förmåga. Bara sexighet.

Så visst, ”Strong is the new skinny” kanske är ett helt korrekt uttalande – men bara utifrån att krossa unga kvinnors drömmar.

6. Fitnessövergrepp!

fitspo assault

Vad de tror att de säger

”Den del av dig som vill ge upp är den svaga, lata delen; dominera den med den starka, engagerade delen och kämpa för att lyckas!”

Varför det är skitsnack

Snälla, säg att det inte bara är jag som tycker detta känns obekvämt. Verkar det inte lite som… våldtäkt? Om din inre monolog låter så här under träning tror jag inte att du har förstått vad träning innebär.

Om din kropp eller ditt sinne säger ”det gör ont” eller ”jag behöver sluta” behöver du SLUTA!

Jag fattar att massvis med människor går in på gymmet för att de vill ha en förändring, och förändring är jättebra, det är hälsosamt. Viljan att förändras kommer från en beundransvärd förmåga att se på sig själv och inse att man inte är vad man vill vara. Men om den önskan att förändras blir en önskan att förändras till varje pris, då kommer du dock att bli smärtsamt besviken på det priset det kostar. Träna, ha roligt, bli trött, misslyckas ibland, vakna upp med träningsvärk och sätt ditt nästa mål. Men vad du än gör – gör det inte som de här stackars människorna.

Läs också!

Samma ämne på sajten Remodel Fitness

9 Comments

  1. Tove

    Tack för detta inlägg!!! Bästa jag läst på länge! För varje dag som går så märker jag mer och mer hur sjukt en stor del av samhället blivit och i vilken riktning som det dras mot. Det eskalerar och jag hoppas verkligen att fler vaknar upp snart!

  2. Pingback: Hjälp mig förändra #fitspo i sociala medier! | Johanna Arogén

  3. Pingback: Skadliga effekter av bilder i sociala medier – detta kan vi göra | Johanna Arogén

  4. Pingback: ”Don’t Stop When it Hurts…” | Johanna Arogén

  5. Pingback: Härligt ärligt - om uppriktiga uttalanden i media | Liselotte Melander

  6. Pingback: Fitspo – vad säger forskarna? | Johanna Arogén

  7. Pingback: Vanor för ett balanserat träningsbeteende | Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *