Skoljobb och tankar om att orka

Jag är galet trött idag. Som tur är har jag lärt mig av mina misstag så numera bokar jag alltid in en ledig dag efter en fullbokad dag av föreläsningar. Föreläser jag på kvällen är jag också ledig dagen efter. För mig är det jätteviktigt att vila och återhämta mig regelbundet.

Igår var jag i alla fall på en skola och pratade med hela mellanstadiet (i omgångar) om kropp och självkänsla. Kloka, kloka barn! Och det är så häftigt att få visa dem andra sidan av myntet. Att bilder är fejkade – vilket de såklart vet, men precis som för vuxna kan det vara svårt att föreställa sig vilken omfattning det handlar om. Att få berätta om personer som inte har samma förutsättningar som andra, men som ändå bara utstrålar självkänsla och kärlek. Att få berätta för dem att de duger. Här är några av de lappar jag fick:

”Man är perfekt på sitt egna sätt”
”Jag önskade att alla i hela världen skulle höra på det som du säger”
”Tack Johanna! Du har gjort mig väldigt glad och lättad över mig själv. Nu behöver jag inte oroa mig över mig själv.”
”Det var häftigt att se vilken skillnad det blev när bilderna blev photoshoppade.”
”Tack så jättemycket, det fick mig att tänka på att vara tacksam även om dåliga saker händer.”
”Jag är glad att jag fick vara med och höra om det här.”
”Jag tror alla mår bättre nu efter att du visa detta.”

Ja, vad ska man säga?! Fick också en teckning av en tjej i en av klasserna 🙂 Och en trevlig lunch med några av barnen.

2014-04-24 21.40.52

Jag föreläste på kvällen sen för skolpersonal och föräldrar på samma skola, om kroppsideal, hälsobudskap, ätstörningar, sexuell objektifiering och hur vi kan vara förebilder. Och ja… För att sammanfatta det så är jag överväldigad av de reaktioner jag fick. Det är alltid lika overkligt. Jag vet inte om det är mänskligt eller om det är mig det beror på, men jag får ofta tvivel om att det jag gör behövs, eller ens är bra. Kalla det dåligt självförtroende eller kanske en hälsosam självrannsakan. Men så känner jag ibland, och när jag då genomfört något sånt här och får den här typen av respons… det kan jag fortsätta länge på!

One Comment

  1. Pingback: Finns du? En kontaktannons. | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *