”Viktdiskriminering är den sista accepterade formen av särbehandling”

Det här handlar om en trailer för en kanadensisk film, A Perfect 14, som diskuterar termen plus-size, och visar en annan sida av modellbranschen. Kan inte bädda in den men länken finns här ovan.

a perfect 14

Lite av innehållet, som jag tycker är väsentligt och viktigt att ta upp:

”Termen plus-size gör egentligen inget annat än får folk att bli självmedvetna om sin storlek.” Enligt en person i filmen räknas man som plus-size från storlek 34! Och vanliga modeller är 30-32. Att man då mellan storlek 34 och 54 dras över en kant är rätt konstigt. Det säger ju inget annat än att man inte duger om man inte har storlek 30-32. ”Det är en exkluderande term, inte en inkluderande term.”

”Viktdiskriminering är egentligen den sista accepterade versionen av särbehandling. Vi delas upp i fack beroende på storleken, när vi går och handlar tex.”

”Det finns inget problem med att ha en mager modell på omslaget, men när det är 99 % magra modeller – då är det något fel.”

”Det handlar grundläggande om affärer. Och gissa vad det är vi köper? Vi köper den vita, magra tjejen.”

Jag tycker inte egentligen att man automatiskt kan tänka att alla storlekar är hälsosamma. Många ”plus-size” kampanjer och sidor som förespråkar stora kroppar missar poängen i att en hälsosam vikt är något att sträva efter. Dock tycker jag att vad den här videon säger är balanserat.

Det jag jobbar för handlar om att acceptera att alla inte ser likadana ut, och inte har samma förutsättningar. Och att en hälsosam vikt ser olika ut för olika individer. Inom rimliga gränser. Det finns många som skulle må bättre av en viktnedgång, och problemen med fetma är verkliga. Men man är inte automatiskt ohälsosam för att man har lite hull.

Det som blir så snett är att vi tar fetmaproblemet och projicerar det på alla som inte ser ut som fitnessmodeller.  Och att man ska behöva bli behandlad som skit för att man inte gör det. DET är min poäng.

För att en hälsosam viktnedgång ska kunna ske måste man först acceptera sin kropp och behandla den med respekt och kärlek, sedan kommer man med kunskap och inspiration kunna åstadkomma en viktnedgång. Vi ska inte få bort fetman till vilket pris som helst, vilket vi blir lurade att tro varje dag.

4 Comments

  1. Pingback: Skälla ut reklam – en storm i ett vattenglas? | Johanna Arogén

  2. Pingback: Detta händer när ett barn blir kallad ”för tjock” | Johanna Arogén

  3. Pingback: Lilly Pulitzer, fetmobbning och rätt attityd mot fetma | Johanna Arogén

  4. Pingback: Bli (mer) fördomsfri: en checklista | Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *