Mer om Blurred Lines – hej Pharrell Williams

Jag har skrivit om Blurred Lines här och använder både låten och videon ibland som exempel när jag föreläser. Jessica Puente har skrivit ett öppet brev till Pharrell Williams, som är den andra personen jämte Robin Thicke. Anledningen till att jag tar upp det här är att det illustrerar hur långt det har gått med attityderna kring kvinnans kropp i populärkulturen (porrkulturen som jag kallar den). Att man som artist inte själv ser vad det är man gör, trots att man kanske egentligen ville göra något bättre.

Det är jättelångt och jag orkar inte översätta allt, men jag kan vill visa detta:

Det här är vad Pharrell Williams säger i en intervju:

”I think most of the time we hear songs that are written at women versus for. My thing is let’s start doing things with them truly in mind — truly in mind. That is not writing something at her. That is writing something intended for her. I just want to make music that ladies, the girls, listen to and they feel an escapism. That is my intention.”

Och det här är en av texterna på hans nya skiva:

Make the p*ssy just gush
Make it, make it, just gush
Make it, just gush
I make the p*ssy just gush
I make it, just gush
I could be the guy to treat you
To a nice movie, feed you
But I don’t wanna mislead you
Tonight I think I wanna be dirty, girl
Do you wanna get dirty, girl?
Come on, light that ass on fire
Do you wanna get dirty, girl? Let’s go

Jessicas fråga till Pharrell Williams är:

”Så kan du berätta för mig vad den här sången betyder? Kan du berätta för mig hur du tänkt att jag som kvinna ska njuta av den?”

Hon fortsätter:

”Min huvudpoäng är att du är i en kontrollposition i popkulturen. Du blev just omnämnd av TIME magazine som en av de 100 mest inflytelserika personerna i år. Du har makten att forma vår kutlur, att förändra den, att göra vad du vill med den. Det finns många artister där ute som inte bryr sig ett skit och kommer sjunga om ”bitches” och pengar och droger, och jag säger inte att de är bättre eller sämre. Vad som bekymrar mig är att du pratar om hur du inte är den killen. Hur du vill göra saker annorlunda. Hur du vill göra musik för kvinnor och musik som skapar känslor hos människor.”

Kunde inte sagt det bättre själv!

Bild: Wikipedia
Bild: Wikipedia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *