4-åriga dottern skulle banta

Jag fick den här texten som en kommentar till det här inlägget, och tycker att det visar hur långt det går. Det är nämligen inte en enstaka berättelse, det är flera som hört av sig till mig och berättat om liknande händelser. Läs gärna även Jennys text om att banta barn och om vikthets på BVC.

Min 4-åriga dotter var på koll på bvc. Hon är så smal att man kan räkna hennes revben. Sköterskan väger henne och – surprise – hennes bmi är aaaalldeles för högt. Precis som mitt var när jag var liten; vi har massiva skelett och mycket muskler.

Utan att använda ögonen drar hon fram ett papper och börjar visa min man och dotter vad hon bör och inte bör äta, och att vi bör välja nyckelhålsmärkt mat åt henne. Plus se till att hon rör på sig. Hon som inte kan sitta stilla… Min man återger detta till mig och jag ser rött.

Ringer upp galningarna på vårdcentralen och pratar med chefen först och sedan sköterskan. De hävdar att de blivit åtsagda att de måste ta upp detta om övervikt tidigt för att man inte vet vem som har anlag att bli överviktig. Skönt att veta att de lämnar hjärna och hjärta hemma när de går till jobbet. Konstigt att ungar har ätstörningar nuförtiden. Sjuka dårar till fackmänniskor.

Bmi borde skrotas, nyckelhålet är patetiskt och vi måste börja röra om och protestera. Jag sade åt dem att de kommer få ångra sig om de vågar nämna detta inför min dotter igen. Sketna puckon.

Själv är jag gravid och har fått be min barnmorska hålla truten om vikt, etc. Har nämnt att jag har en ätstörning jag tampas med och hon har ändå envisats med att tjata på mig. Helt sjukt. Fastän jag gått upp knappt 4 kg i vecka 26.

Tack för en blogg som är så viktig!

barn, banta, vikt, vikthets, BVC, BMI,

7 Comments

 1. Hanna

  Liknande hände oss när vår tjej började skolan och skulle vägas och mätas i skolhälsovården. Det var första gången de räknade BMI på våra barn, och sista! Eftersom våra barn är väldigt långa för sin ålder hamnar de automatiskt fel i kurvan när de ska göra sin prick. Cicilingenjörer som vi är förstår det absurda i att dels använda BMI som mått, dels att pricka in det i en BMI mot ålder-kurva. Detta har skolhälsovården ingen förståelse för från det tillfället får varken BVC (för vår yngre dotter) eller skolhälsovården notera någon vikt för våra barn. Jag hoppas detta tvingar dem att använda ögonen och sunt förnuft för att konstatera att våra barn är normalviktiga för sin längd.

  PS. Jag upplevde inte att det var några sånna problem innan på BVC när de hade en kurva för vikten och en för längden. DS.

 2. Christine

  Alltså, det här är galet. Varför ska man jämföras med andra hela tiden, bara för att det är ”vetenskapligt”? Fick själv veta när jag var liten att min viktkurva låg över ”den normala” för min längd. Då får man en bekräftelse på hur tjock man själv tror att man är (fast jag överhuvudtaget inte var tjock). Jag låg ju faktiskt ÖVER vad de FLESTA är, alltså är jag inte i närheten av att vara smal, som alla andra! Tänker man ju.

 3. Monika

  Det bästa var iaf när sköterskan tyckte att det vore bra om min dotter växte på längden. Hon är lika lång som 5-åringarna på dagis. Min kompis fick sig en funderare när hennes dotters sköterska undrade om de som föräldrar kunde göra något för att få sin dotter att växa, då hon inte följde deras eminenta kurva. Hon går på samma bvc som vi. Ska man skratta eller gråta?
  Jag kommer ta mig ett snack med skolsköterskan också när det väl blir dags… 😉

 4. Pingback: Flickan vägde ett halvt kilo för mycket – fick hem brev om att hon var överviktig | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *