Fettsnack – normaliserat missnöje

Hittade en artikel om ”fat talk”, eller fettsnack. När man pratar om sitt kroppsfett, eller om kalorier eller om att man borde träna. Mycket av det är harmlöst, men det har smygit sig in i våra konversationer och även i film och TV. Och det påverkar oss mer än vi tror.

Termen ”fat talk” myntades av forskare 1994 som observerade hur tjejer i yngre tonåren pratade om sina kroppar. Tjejerna förödmjukade sig själva och bad om ursäkt för hur de såg ut. Sedan dess har det kommit många studier som visar hur närvarande denna typen av negativt kroppssnack och rädsla för fett är för kvinnor i alla åldrar. Alexandra F. Corning, som forskar inom psykologi, säger:

”Det handlar om kroppen, men det verkar också handla om disciplin och återhållsamhet. I grund och botten är det självförnedring om kropp, mat och ätande.”

Och artikeln påpekar noga att det finns ett problem med fetma – MEN att ”fat talk” är något som kvinnor i alla storlekar och alla kroppsformer håller på med. Det har väldigt lite att göra med den verkliga vikten, och allt att göra med hur vi ser på oss själva.

Man vet att ”fat talk” leder till större missnöje med kroppen – och högre nivåer av skam och skuld. Dessutom blir det en ond cirkel eftersom de som är missnöjda med kroppen kommer mer troligt att snacka nedsättande om den.

Fett = dåligt

Ordet ”fat” – fet eller fett, har blivit ett laddad, negativt, ord. Att kalla någon fet är nedsättande, och fett är något dåligt. Ta bara film och TV som exempel. En karaktär som är tjock i en barnfilm är antingen av komisk eller ond karaktär. Färdigskrattade komedier som The Big Bang Theory och How I Met Your Mother är fulla av skämt om tjocka människor. Vilket har blivit normalt beteende – det är okej att mobba någon som är tjock.

93 procent av kvinnor är upptagna med att underhålla en smal, socialt accepterad, figur. Vi är så rädda för att uppfattas som tjocka. Det är det värsta man kan vara i vår kultur.

Normaliserat missnöje

En annan aspekt är att kvinnors beteende handlar om ett normaliserat missnöje. Att ständigt fokusera på ”skönhetsfel” (tänker på reklamen med Jessica Andersson för något sminkmärke och blir arg varenda gång). Hur det än är, hur smala vi än är, så duger vi inte. Kanske beror det på alla budskap vi ser hela, hela tiden om att vi borde köpa produkter som förbättrar utseendet, eller på att vi möts av bilder på människor som inte längre ser ut som riktiga människor. Kanske beror det på annat.

Ta en titt på tidningarna vid kassan på ICA. Säkert 80 % av innehållet på framsidorna beskriver viktnegång på ett eller annat sätt. Eller skamkastning på någon stackare som är för smal eller för tjock. Allt sammantaget leder ju till att det enda budskap vi möts av är att vi bara är värdefulla om vi är snygga och smala (men inte för smala).

Varför gör vi det?

En stor anledning till att vi snackar på det här sättet om våra kroppar och om hur vi ser ut är för att alla andra gör det. Om någon klagar över att ha ätit för mycket tårta på en fest så verkar man oförstående eller arrogant om man inte hakar på och klagar över sitt eget ätande. Det är ett sätt att jämna ut vårt värde, så att ingen är över den andra, utan att vi är lika dåliga.  Studier visar att lyssna på ”fat talk” gör att det är mer troligt att du själv börjar klaga på din kropp eller hur du ätit.

En annan anledning till fettsnacket är tillförsikt. En studie fann att det vanligaste gensvaret om någon klagade på sin kropp var en kommentar som förnekade det negativa påståendet. Det vill säga, att om din kompis klagar på att hon är tjock, så blir ditt troliga svar att hon inte alls är tjock, utan att det faktiskt är du själv som är den tjocka. Känner ni igen den konversationen? Det gör jag. Inte bara från filmen Mean Girls (ovan), utan från verkliga livet. Det är hur vi kvinnor socialiserar med varann. Vi talar om för varann att det är okej att hata sin kropp, och det finns en outtalad regel att du är en dålig kvinna om du går ifrån det och istället äter vad du vill.

Bestäm dig!

Precis som med allt annat, går det att kontrollera, att bestämma sig för att inte hålla på med den här typen av beteende. Det kanske känns oöverkomligt att förändra hela världen, men vi kan ju faktiskt genomföra förändring i oss själva.

1. Attackera problemet direkt.

Om någon pratar nedstättande om sig själv – bemöt det (med kärlek och respekt!).

”Hör du hur nedlåtande du är mot dig själv?”
”Du är mer värdefull än du tror”
”Vi ska inte prata på det här sättet – vi är bättre än så”

2. Tänk på vad du ser

Att förändra sitt synsätt på fett är viktigt och en studie från 2012 visade att det kan hjälpa med en visuell fasta – att undvika bilder på orealistiska kroppar helt enkelt.

3. Njut av mat och träning

Alexandra F. Corning har ett bra tips:

”Om du vill träna, gör det. Du behöver inte berätta för alla hur dålig du är. Om du inte vill äta pizza, ät den inte. Eller om du vill äta den, gör det bara. Njut.”

fat talk, fettsnack, fet, fett, negativt, missnöje, normaliserat, film, TV, media, tidningar, budskap, kropp, mat, träning, skam, skuld, mean girl, how i met your mother, the big bang theory, skämt,

16 Comments

 1. Tove

  Jag tycker verkligen att denna text är så otroligt bra skriven! Vet många i min omgivning(och extremt många fler) som jag tror inte alls är medvetna. Som inte har någon annan tro än att detta är det enda sättet. Det gör så ont i mig att se. Ska dela denna text! Stor kram

 2. J

  Det är något av det absolut värsta jag vet, när någon smal person kommer och gnäller över sitt fett med den uppenbara iden att jag ska säga ”men NEEEEEEEEJ , du är ju så himla SMAAAAL!! Men titta på mig, jag är såååååå tjock!! O herregud så mycket tjockare än diiiiiig!!!!”.

  Jag skulle ALDRIG svara så och slutade med det för kanske 20 år sedan. Vill någon höra hur smal den är i förhållande till mig så är jag fel person att gå på. Jag är uppenbart en tacksam person att försöka med eftersom jag har några kilon som sticker ut, men glöm att jag ger förväntad respons. Jag nedvärderar inte mig själv för att någon annan ska få må bättre.

  En annan grej som stör mig är att jag förväntas vilja gå ner i vikt. ALLTID. Oavsett vad jag gör så förväntas det vara att gå ner i vikt. Om jag bara vill stå stilla i vikt, det finns liksom inte.

 3. SÅ bra genomgång! Jag har tidigare alltid tagit illa åt mig när andra snackar så (och direkt kopplat det till min egen vikt/vad jag borde tycka/vilja/göra), men numera blir jag bara så trött på folk.

  Sambons mer nyktra (och friska) syn på saken har hjälpt mig mycket – när han berättat hur sur han blir på kvinnliga kollegor som sitter vid lunchbordet och pratar fett och förbud har jag insett hur otrevligt och onödigt alla de här kommentarerna är.

  Tycker den sociala aspekten är viktig också; hur kul är det att lyssna på/känna sig tvungen att bemöta? Borde finnas bättre saker att prata om med sina medmänniskor…
  Och som jag själv skrivit mycket om: jag vill INTE att mina barn hör sånt här! (Att jag numera kan hantera det och se på det på ett helt annat sätt beror ju på att jag fått lära mig det den hårda vägen – en väg jag inte vill att de ska behöva gå!)

  1. Ja precis – det är säkerligen fler runtomkring som ”lider” av detta prat på ett eller annat sätt, men som kanske inte säger något. Just det här, i alla fall som kvinna, att behöva bemöta skiten. Och jag håller verkligen med om att barn måste få vara befriade från detta… Det börjar ALLTID hos oss vuxna!

 4. Pingback: Övning ger färdighet (En liten tröja för mamman, en stor cykel för barnet) | Liselotte Melander

 5. Pingback: 10 steg till positiv kroppsuppfattning | Livskick

 6. Pingback: Om varför jag (just nu) mår dåligt på gymmet | Johanna Arogén

 7. Pingback: Vad ligger egentligen bakom fettsnacket? | Johanna Arogén

 8. Pingback: Att bemöta någon som känner sig tjock | Johanna Arogén

 9. Pingback: 6 saker du kan göra för hälsan (om du vill slippa viktminskningshysterin) | Livskick

 10. Pingback: Snart börjar julhysterin – ta tillbaka julefriden! – Johanna Arogén

 11. Pingback: Att stötta den som mår dåligt över sin kropp – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *