Transformers: age of… really bad movies

Regissören Michael Bay har kallats sexist fler än en gång, och författaren till den här artikeln (Ravishly.com) uttrycker sin frustration över den senaste Transformers-filmen. Kortfattat handlar det om att den 17-åriga tjejen som spelar Tessa Yeager, dotter/flickvän till huvudrollsinnehavarna exploateras sexuellt och framställs som att hon inte klarar något själv.

It’s one thing for a movie to be bad—and good lord, is Transformers: Age of Extinction bad. It’s another for a movie to sanction 1) the sexual objectification of underage girls, 2) statutory rape, and 3) idiotic women who need strong men to save them.

transformers_age_of_extinction_nicola_peltz_poster1

Först måste jag säga att även om jag ibland vill ha en hjärnlös film så klarade jag knappt av att se första filmen (biljakter, stora maskiner och sexiga kvinnor är väl inte riktigt min grej). Men jag vet många som älskar konceptet och njuter av filmerna. Är man vuxen så får man göra vad man vill.

Men låt oss tänka efter lite. Vem är det som gillar filmerna (om jag nu generaliserar)? Jo, unga, eller relativt unga, män som förmodligen lekte med Transformers när de var små killar. Eller som fortfarande är små killar. Filmen är från 11 år, men är man 7 år får man se filmen i vuxet sällskap. Så… Om vi nu räknar bort vuxna eller nästan vuxna killar, så har vi en stor bunt småkillar som får detta budskap i knät. Att tjejer är objekt, ska se ut som Tessa Yeager, gilla sex (eller bete sig som en strippa) och bete sig som våp. Och dessutom att killar (män) ska vara hjältar och se ut som Hulkens lillebror.

Ja, det är en film vi pratar om här. Men faktum är att detta budskap syns precis överallt. Och den här typen av filmer är omåttligt framgångsrika (när artikeln ovan nämnd skrevs hade denna film tjänat över 100 miljoner dollar på en helg).

Det här är ett klipp som visar hur Megan Fox fick rollen i första filmen. Det enda som var viktigt för Michael Bay var om hon kunde springa, och om hon hade en fin mage. Nog sagt.

10 Comments

 1. Jennie

  Transformers har varit min absoluta favorit sååå länge! Mest för musiken och ögongodiset Shia Labeouf (min stora celebrity crush!) och såklart transfomersarna. MEN jag har, lite undermedvetet, tyckt att tjejerna i filmerna verkar lite (mycket) tafatt, hjälplösa och ska mest vara där för att se söta ut. Och seriöst, hur mycket kan en kvinna skrika i en film egentligen? Jag har varit riktigt irriterad över det rent ut sagt i alla filmer (speciellt andra filmen).

  Jag får erkänna att jag inte reflekterat nästan något över kvinnorna i transformersfilmerna sexualiseras, men när jag läste det här så är det så himla sant. Mest kanske för att jag har lagt fokus på annat innehåll i filmen. Skit tråkigt tycker jag då jag annars tycker det är en jäkligt bra film/filmer. Och om jag ska vara ärlig så har Mikael Bay sjunkit i mina ögon efter jag läst din text. Men filmerna kommer fortfarande vara en av mina absoluta favoriter

  1. Jag kan verkligen förstå att man gillar filmerna om man har den smaken, de är säkert välgjorda med bra effekter och så! Ibland kanske man inte behöver tänka så djupt hela tiden utan bara njuta.

   1. Jennie

    Jag menade inte att det skulle låta som jag på nått sätt blev påhoppad för min smak av filmgenre. Ville bara säga att man inte alltid tänker så lågt (som du skrev) Men att det är jätte bra att vi blir påminda om att det faktiskt finns precis överallt! Vi har väl blivit så översvämmade av sexualisering och exploatering av kvinnor i filmbranschen att vi helt enkelt inte reagerar längre. Vilket är helt jävla sjukt rent ut sagt!

 2. siri

  Min bror såg på paradise hotel idag så jag satte mig ned en stund och hann se presentationerna och reagerade på hur deltagarana presenterades och ffa tjejerna då objektifieringen var så äckligt tydlig. Något att lyfta här i bloggen kanske om du vill spinna vidare på ämnet, programmet finns nog att hitta på play.

  1. Åh, jag har låtit bli att sätta mig in i det av en anledning… Men jag förstår att många unga ser på det och det är faktiskt, med risk att låta som en bitter tant, förskräckligt vilka budskap som sänds.. Tack för din kommentar!

 3. Det är ju det som är så himla bra med dessa bloggar Johanna – att du hjälper oss att se en annan vinkel på saker och ting. Sen kan vi hålla med om den vinkeln eller inte – en dörr har i alla fall öppnats.
  Och det är dessa öppna dörrar som behövs.
  Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *