Om media behandlade män som de behandlar kvinnor…

Här visas tidningsomslag, med fokus på kvinnor och män i samma anda. Det är såklart både skrämmande och underhållande på samma gång.

USMAGPSDfinal

Men det jag ser, är att även om media spelar sin roll i det hela, så skulle de (det är ju människor som arbetar på dessa tidningar, inte über-evil monsters) inte göra så här om det inte vore för att vi kvinnor, av någon outgrundlig anledning, är intresserade. Och köper. Och även om jag ofta hackar på ”media”, så är det ju vi konsumenter som måste tänka om. Vi är samhället.

Så varför vill vi läsa om hur Kim Kardashian får tillbaka sin kropp efter graviditeten, eller om de bråk hon har med sina systrar om vem som har snyggast kropp (det mesta, om inte allt, är ju rent påhitt ändå)? Varför vill vi se bilder på ”fula” bikinikroppar och stjärnornas celluliter? Eller vi kanske borde ställa frågan: Varför vill män inte läsa om hur Jason Segel kom i form eller se bilder på andra mäns ölmagar och dåliga solbrännor?

Jag generaliserar och absolut finns det fixering och ätstörningar, och det är ofta just män som skapar denna hets, som synes tex här (eller här för den delen). Men det ligger något i att ”vanliga män” inte är intresserade på samma sätt, att läsa om andras liv, eller rättare sagt andras misslyckade liv. För det är ju det denna typen av tidningar handlar om, att lyfta fram kändisarnas misslyckande på ett eller annat sätt.

Jag tror att männen fattat något om livet, och vi kvinnor behöver ta lärdom.

6 Comments

 1. Den förenklade versionen: Vi kvinnor är generellt mer tävlingsinriktade och tänker att hela vårt människovärde ligger i vårt yttre i större utsträckning än män? ( som kanske är uppväxta med att prioritera andra saker, som makt, social status och pengar)

  Tack för en alldeles underbar och viktig blogg!

 2. Ja du – det är intressanta frågor du ställer.
  Jag har ingen aning eftersom jag själv inte alls dras till denna sortens media.
  Har haft diskussioner med en av mina vänner som älskar att läsa dessa tidningar även om hon vet att det mesta hon läser om är lögn.
  Skulle vara intressant att höra från någon som gillar att läsa dessa tidningar, och varför de tror att de dras till dem och det som skrivs. För att jag också ska förstå. Jag är genuint intresserad på ett icke dömande sätt.
  Tack för en bra artikel Johanna!

 3. Pingback: Om media fokuserade på fattighet istället för på kändisar | Johanna Arogén

 4. Pingback: Skenheliga kändisar och deras (obefintliga?) mat | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *