Missnöje med kroppen ett problem redan vid 4 års ålder

I Australien har ny forskning visat att barn har problem med sin kroppsuppfattning ända från 4 års ålder.

Barn i Australien visar alltså från 4 års ålder tecken på att vara missnöjda med sina kroppar och ha en önskan om att vara smalare. De fann också att det jämnat ut sig bland tjejer och killar. Det går nämligen nedåt i åldrarna även för killar. I tonåren är kroppsuppfattningen det största problemet för Australiens unga.

Vid 8-9 års ålder hade ”en stor siffra” av de 4000 barn som deltog i studien upplevt missnöje med kroppen, och vid 10-11 års ålder hade majoriteten av barnen försökt att kontrollera sin vikt.

Psykologerna Louise George och Ariana Elias, som gjort studien, har utvecklat workshops för att lära föräldrar hjälpa sina barn undvika problem med kroppsuppfattningen. Den ska fokusera på barnens attityder, och hur föräldrar kan hjälpa till att förespråka hälsosamt leverne och att vara nöjd med sin kropp.

Louise George säger:

”Jag tror inte föräldrar är medvetna om vilket stort problem det är eller hur tidigt det kan börja. Det finns många studier som visar att missnöje med kroppen börjar tidigare och tidigare, vilket är ett stort bekymmer. Tidigare var det föräldrar till tonåringar som kontaktade mig för hjälp, men nu är det föräldrar till mellanstadiebarn som kommer till mig och frågar.”

Källa

ritar

3 Comments

  1. Pingback: Kommentera inte barnets vikt! Så hjälper vi barnen att vara hälsosamma – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *