Vikt, hälsa och utseende – en enda röra

Läste just det här inlägget och fick typ tusen tankar som jag behöver få ur mig.

Inlägget handlar om en tjej som heter Molly, som sökte till FOX Sports North Girl (hon skulle vara någon slags representant). Hon blev inte utvald trots att hon hade rätt antal röster, enligt Tony som skrivit inlägget för att hon var ”stor”. Och jag kan tänka mig att det återigen handlar om att FOX inte tycker att Molly, eller stora tjejer i allmänhet, är bra hälsoförebilder. De tjejer som vanligtvis har det jobbet är väldigt smala och ser ungefär likadana ut allihop. Precis som för alla liknande jobb. Visar man upp sig på något sätt så måste man se ut på ett visst sätt. 

Men om vi nu fokuserar på hälsobiten. Just den här tjejen, Molly, var inte speciellt stor. Hon var bara inte smal som de andra. Budskapet vi får i vanlig ordning är ju att man inte är hälsosam om man inte är supersmal. Och vi är olika, en del är supersmala helt enkelt. Men de flesta är inte det. Så för att komma dit måste man då alltså mer eller mindre svälta sig. Men det vet ni, det har vi pratat om många gånger.

Hur det än är, så är det fel – det är inkorrekt – att säga att man är en bra hälsoförebild för att man är smal. Man kan vara det, men man kan också vara lite större och vara hälsosam. För vi är olika. Och att vara en hälsoförebild handlar inte bara om vikten, det handlar även om att inte ta droger, dricka alkohol eller röka. Att röra på sig. Att äta balanserat och näringsrikt. Syns det på utsidan? Ja, ibland. Men inte alltid. Och det finns många smala som inte alls lever hälsosamt. Speciellt bland kändisar, som så många ser upp till.

Och om vi vänder på det, så kan jag, som jag sagt förut, inte tycka att vi generellt för den sakens skull ska släppa loss och samla på oss fetma. Trots fitnesshysterin så ökar svenskarnas midjeomfång, och många skyller på rörelser som förespråkar att man ska älska sig själv. Och ja, i en del fall är det där vi hamnar. En del sådana här kampanjer förespråkar ett liv med fetma. Vilket blir lika knasigt som att förespråka ett liv med anorexia. Och även om de inte direkt förespråkar fetma så kanske det har den effekten på människor, att släppa lös och strunta i att ta hand om sig. Bara för att man inte vill banta. Det är nog precis som med all annan media – vi är mottagliga för olika saker och reagerar olika på samma budskap.

Men att älska sin kropp innebär inte att man ska bli fet. Det innebär att börja med att acceptera och ta hand om sin kropp, oavsett hur man ser ut. Det finns en gyllene medelväg här – man behöver inte hamna i ena eller andra diket! Det är inte supersmal eller jättefet. Det finns en balans att sikta in sig mot, och den hittar man genom att inte börja med förakt, utan med omsorg. Att ta hand om kroppen innebär även (men inte bara) att hålla en normal vikt. Sen behöver man inte stirra sig blind på varken vikt eller BMI, eller ens kolla upp det. Men vi ska inte gå ner i vikt till varje pris. Utan göra det med omsorg om oss själva. Så kallade ”viktresor” som egentligen handlar om de sista ynka fettreserverna på kroppen handlar om utseende, och det är väl upp till var och en. Men det får inte blandas ihop med hälsa!

Var vill jag komma? Ja, det vet jag knappt själv. Men jag önskar:

 • Att vi kunde sluta trycka ner varandra, vare sig det gäller plus eller minus på vågen
 • Att stämpeln ”hälsosam” försvinner från den smala kroppen
 • Att begreppen BMI, undervikt, normalvikt, övervikt och fetma bara skulle användas inom sjukvården, som det var tänkt
 • Att vi förstår att man inte är automatiskt ohälsosam för att BMI visar ”övervikt”
 • Att vi förstår att utseende och hälsa är två olika saker
 • Att vi inte lägger värderingar i utseende (dvs, det måste få vara okej att vilja se bra ut, så länge det är vad det är och inte förtäcks under begreppet hälsa)
 • Att vi kan hjälpa varandra hitta hälsa istället för att kasta skuld och skam
 • Att var och en själv kan ta ansvar för sin egen hälsa

lookedat

7 Comments

 1. Pingback: Fettfobi i Hollywood (ett Youtube-kalas) | Johanna Arogén

 2. Pingback: Tyra Banks om dagens omöjliga krav på modeller | Johanna Arogén

 3. Pingback: Mammakroppens hysteri: stop bouncing back and start living – Johanna Arogén

 4. Pingback: Rensa bort detta ur ditt liv och börja leva istället – Johanna Arogén

 5. Pingback: Kvinnor räknar kalorier istället för att förändra världen – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *