Killar och kroppsuppfattning, media & ätstörningar

Problem med kroppsuppfattning och ätstörningar är inte bara en tjejigt problem. Man brukar säga att ungefär 1 av 10 som drabbas av en ätstörning är av manligt kön, men nyare forskning antyder att det förmodligen ligger närmare 1 av 4.

Ätstörningar och drabbade ser olika ut

Ätstörningar tenderar att visa sig på olika sätt hos killar och tjejer, även om bägge könen strävar efter att vara vältränad då det ses som idealet i samhället. Men istället för att sträva efter en smal vältränad kropp, som tjejer ofta gör, strävar killarna efter att bli väldigt muskulösa, och ”stora”.

Det är vanligt att tjejer uppfattar sig själva som tjocka, trots att de är normalviktiga och i vissa fall underviktiga. Studier har också visat att killar uppfattar sig som underviktiga, även när de är överviktiga. Skev kroppsuppfattning leder ofta till extrema beteenden, vilket gäller både tjejer och killar. Det finns såklart också killar som strävar efter att bli smala.

Det är ett problem att det finns stereotypa uppfattningar om ätstörningar, även bland yrkesmänniskor som till exempel vårdcentralsläkare. Om läkaren inte remitterar vidare kanske den drabbade aldrig får hjälp.

Problem med kroppsuppfattningen blir ofta oupptäckta hos killar. En studie som publicerades i år fann att nästan 18 % av tonårskillar oroar sig för sina kroppar och sin vikt (skrev om den tidigare). Bland dessa killar ville hälften få mer muskelmassa, och en tredjedel ville både få mer muskler och bli smalare. Man fann att önskan att bli större var kopplat till framtida missbruk av droger, alkohol och muskelbyggande medel. De som strävade efter att bli smalare utvecklade oftare depression.

Så även om vi inte hör så mycket om det här problemet verkar det som att konsekvenserna blir precis lika allvarliga.

Vad media har med saken att göra

Precis som tjejer så internaliserar (tar till sig och gör till sitt eget) killar felaktiga budskap om deras kroppar. Varje dag möter de dessa budskap från vad som verkar vara helt harmlösa källor.

Strävan om att gå upp i vikt och bygga muskler kan ses hos killar ända från 60-talet då G.I. Joe-dockan togs fram som en pojkig motsvarighet till Barbie. Alla dessa bulkiga actionhjältar, tillsammans med karaktärerna i många TV-spel, presenterar ett anatomiskt omöjligt ideal för killar, precis som Barbie gör för tjejer.

Och sen finns det ”verkliga” kroppar, modeller och kändisar, som grädden på moset. Verkliga, men inte verkliga. Först och främst väljs de absolut mest attraktiva människorna ut, vilket motsvarar typ 0,1 % av befolkningen, och sen blir ju bilder på män i tex tidningar och annonser lika retuscherade som i de kvinnliga motsvarigheterna. Hälsotidningar med rippade magrutor och snygga armmuskler. Som en modell för hur en hälsosam manlig kropp ska se ut.

Action hero

I USA spenderar barn ca 7 timmar med media varje dag, och i Sverige ligger vi nog inte långt efter. Studier har visat att även killar tar in budskapen därifrån och applicerar det på sitt eget utseende. Under loppet av en dag möter du även som barn budskap via sociala medier om att du inte duger förrän du ser ut på ett visst sätt, via reklam om att din hud måste se fläckfri ut, och via TV, film och tidningar om att det bara är en kroppstyp som accepteras. Om vuxna i media kan kalla Leonardo DiCaprio för ”The Great Fatsby”, hur kan vi då säga till barn att de inte får mobba varandra på skolgården?

Sanningar som fastnar och får konsekvenser

Det kollektiva sociala beteendet är att kalla kroppar som inte är perfekta för ”dåliga” eller ”ohälsosamma”, och det är vad våra barn, killar och tjejer, växer upp med. Och budskapet kommer överallt ifrån – media, kompisar, föräldrar och andra vuxna. De möts till och med av ”välvilligakampanjer som talar om för dem att de kommer dö om de inte blir smala. Eller att det är dåligt att äta något annat än grönsaker. Hur kan barnen då växa upp med annat än dessa förväntningar på sig själva och andra? De växer upp och tar för givet att man varken är hälsosam, snygg eller manlig/kvinnlig om man inte har ett sexpack.

Vi vuxna möts också av det här dagligen, och tar till oss det (även om vi inte tror det), men barnen är mycket mer känsliga. En människa föds inte med all kunskap, utan måste försöka lära sig på vägen. De sanningar man växer upp med fastnar, och får konsekvenser.

Vad du som vuxen kan göra

Det många verkar vara överens om är att det finns svårigheter för killar att få hjälp med problem som kroppsuppfattning och ätstörningar. Dels handlar det om stereotypiska uppfattningar om ätstörningar, och dels handlar det om att killar ofta har svårt att uttrycka sina problem. Det finns en viss stigma kring att prata om psykiska problem för killar, speciellt om det handlar om ett så uppfattat ”tjejigt” problem.  Och sen handlar det om, precis som för tjejer, att den drabbade upplever att problemet inte sitter i huvudet, utan i kroppen – ”jag måste bara bli smal/muskulös, så försvinner mina problem”.

Här är några tecken att hålla utkik efter:

 • Kraftig viktuppgång eller en viktminskning
 • Förändrat ätbeteende
 • Undvikande av en viss sorts mat eller livsmedel
 • Ökning av träning

Dessa är såklart bara symtom, och självklart kan även en ungdom ägna sig åt ovan nämnda saker utan att det blir ohälsosamt. Men det kan också vara tecken på att det finns djupare problem – speciellt om det handlar om tvångsmässigt beteende.

Var inte rädd för att prata om det, ta reda på vad orsaken till förändringen är. Och var försiktig med att tänka att det är bra att han eller hon går ner i vikt, att som vuxen inte hamna i att det är det viktigaste. Inte om det ligger andra saker bakom, t ex skev kroppsuppfattning, låg självkänsla, depression eller mobbning. Och i så fall kan en livsstilsförändring lätt leda till något mycket mer allvarligt. Finns det behov av en viktnedgång, hjälp till att hitta ett hälsosamt sätt att göra det på.

Misstänker du att det finns ett problem med ätstörning, kontakta gärna Frisk & Fri så får du hjälp med vart du kan vända dig. De (vi) kan även hjälpa till med stöd till anhöriga och mentorer för drabbade. Det finns också en utbildning via nätet du kan ta, som är helt gratis.

Viktigast av allt: Kom ihåg att det finns hopp!

Källa

11 Comments

 1. Klokt att uppmärksamma att även killar har problem. Det är ju lätt att ätstörningar ”missas” i vården överhuvudtaget, men säkert extra lätt att killarna med dessa problem inte blir tagna på allvar för att de inte passar in i den mycket stereotypa bilden av ätstörningar som just finns i vanlig vård (typ när en går till husläkaren…)

  1. Ja tyvärr är det ju så 🙁 På samma sätt som att många kvinnor inte blir tagna på allvar när de går till läkaren för fysiska besvär. Vad är det med vården och stereotypiska förväntningar?

 2. Pingback: Lästips: tema ätstörningar | Johanna Arogén

 3. Pingback: Kroppsideal påverkar killar också (video) | Johanna Arogén

 4. Pingback: Även män påverkas negativt av sexuell objektifiering av kvinnor | Johanna Arogén

 5. Pingback: Om smalhets och barn – en länksamling – Johanna Arogén

 6. Pingback: Kommentera inte barnets vikt! Så hjälper vi barnen att vara hälsosamma – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *