Nyttig mat – ingen har tolkningsföreträde

Jag, Liselotte och Annica har tillsammans bemött en viss krönika i Expressen, som jag sett att många tagit som en skamkastande text. Läs vår text här.

I samband med Expressens krönika kom även en artikel ut på samma tidning som gav tips om hur man ”slutar sockerchocka barnen”. Om jag försöker bortse från att jag nästan får en panikattack av att bara gå in på ”hälso”-sidorna på Expressen, så kan jag absolut tycka att de har rätt i sak – socker är helt onödigt och inget barnen behöver, och enligt nyare forskning tar de dessutom skada.

Men det finns en sak som jag hakar upp mig på, och det är:

Skärmavbild 2014-10-09 kl. 13.38.36

Att kalla smör och grädde för ”nyttig mat” är rätt fult. Det är ett retoriskt knep man använder sig av för att hjärntvätta läsaren i en viss riktning. När det gäller ”nyttig mat” har faktiskt ingen tolkningsföreträde. Anki Sundin har skrivit så här:

Då kan vi fråga oss vad ”nyttig mat” egentligen är. Ur ett näringsfysiologiskt perspektiv är det inte helt enkelt att svara på. Det finns ingen definition på ”nyttig” i det här sammanhanget. Ingen äger heller tolkningsföreträde här, vare sig man tillhör professionen, är idealist eller hobbytyckare.

Några minsta gemensamma nämnare kan vi dock identifiera utan att ta i från tårna; att minska på intaget av socker och andra snabba kolhydrater i stora mängder vågar jag påstå att vi är överens om över gränserna.

Ska man uttala sig om vad nyttig mat är, då behöver man hålla sig till just de minsta gemensamma nämnarna. Inte yva ut sig i en riktning och därmed kapa allt annat utanför det. Smör och grädde kan vara nyttigt, ja. Men även där gäller allt med måtta. Det finns dessutom massvis med bra fettkällor: vegetabilisk olja, avokado, sojabönor, nötter, frön, osv. Nyttig mat är väl mat som kroppen behöver?

Ja – vi kan nog dra enormt mycket nytta av att minska, eller ta bort, sockret. Det råder det ingen tvekan om. Men precis som vi ville framföra med vår text så behövs en annan retorik för att delge detta till befolkningen. Bort med skam, skuld och avsiktliga svartmålningar. In med riktiga verktyg, välgrundad fakta och en agenda som sätter folkhälsan först.

5 Comments

  1. sparris

    Jag tolkade nog smörcitatet som att ”lägg gärna till smör eller grädde till den mat du lagat”, inte att det var själva fettet som var den nyttiga maten? 🙂

    Tack för bra och tänkvärd blogg!

  2. Pingback: "För dig som tränar" - om att exkludera mat & människor | Liselotte Howard

  3. Pingback: Jag pratar om hälsohets i Karlavagnen (P4) – Johanna Arogén

  4. Pingback: Det problematiska med Clean Eating och Wellness – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *