3 saker att tänka på om du är tjej och använder sociala medier

Tonårstjejer och vuxna kvinnor blir mer känslomässigt påverkade om de använder sociala medier som inspiration till att hitta mening med livet. Det finns gränser för hur mycket positivt sociala medier kan medföra, och kvinnliga användare som inte förstår detta kan möta svårigheter i jakten på lycka. Här är tre saker att ha i åtanke.

1. Sociala medier hindrar verklighetsgrundad identitetsutveckling

Unga tjejer vill bli bekräftade, och de växer upp med att tro att om de inte är helt till lags för andra människor, duger de inte alls. Behovet att behaga andra gör att de ständigt måste förbättra sig själva. Sociala medier har en förmåga att förstora detta till en ohälsosam nivå, med hjälp av den enorma tillgång på möjigheter att interagera via sociala medier.

Forskning visar att unga som har en otydlig identitet riskerar att använda internet på ett ohälsosamt sätt. En ung tjej kan använda dessa medier för att ”ta reda på” vem hon är eller borde försöka vara, vad hon borde tycka om, och hur hon kan förändra sig själv, istället för att skapa en verklig identitet utifrån sin egen person.

2. Uppmärksamhet via sociala medier ersätter inte mänsklig kontakt

Anledningen till att The Ice Bucket Challenge har fått så stor framgång handlar inte bara om att det är en för en god sak, och att människor bryr sig om att hjälpa andra människor. Människor söker efter offentligt erkännande, speciellt om det handlar om en osjälvisk handling som vi kan få uppmärksamhet för. Unga tjejer växer upp i ett samhälle där vi är medvetna om hur andra uppfattar oss, och därför vill vi bli gillade av alla.

Att få uppmärksamet via ”likes” och kommentarer i sociala medier kan ge en hormonell respons i hjärnan, vilket känns euforiskt och är beroendeframkallande. Dessutom är uppmärksamhet som fås via sociala medier kortvarigt och flyktigt. Vad händer när ingen gillar, eller om det kommer negativa kommentarer (vilket händer ofta för tjejer som lägger upp bilder på sig själva)? För tjejer som inte har en säker identitet sjunker självförtroendet (och kanske självkänslan).

3. Det är inte mitt verkliga jag som syns på nätet

Om vi ska jämföra oss med andra på nätet kommer vi alltid att förlora, för det finns alltid någon som har det ”bättre” eller är duktigare, smartare eller snyggare än oss själva. Forskning visar ett samband mellan socialt jämförande, depression och användande av Facebook.

Tjejer och kvinnor som använder sociala medier mycket och jämför sig på ett negativt sätt med andra har oftare negativa tankar om sig själva, vilket ökar risken för depression. Att ständigt jämföra sig själv med andra via sociala medier ökar bara känslan av att aldrig duga i verkliga livet. Att det dessutom aldrig är hela sanningen vi ser av andras liv på nätet är också något att tänka på – det är ungefär som att jämföra mitt verkliga familjeliv med The Flintstones.

Källa

boobs

5 Comments

  1. Det här har vi hållit på med i evigheter – bekräftelse och jämförande men det är just denna hypernivå det ligger på nu som är skrämmande.
    Jag vet att jag blir påverkad och ändå jag har jobbat mycket med min självkänsla och jag är vuxen och har upplevt mycket i livet och kan ha ett annat perspektiv på saker och ting.
    Om jag vore den tonåring jag var en gång i tiden och använde internet och sociala medier såsom jag gör idag…ja jag vet inte hur jag skulle hanskas med det…

  2. Pingback: Media skyller på sociala medier: ovetenskapligt om kvinnors missnöje med sina kroppar – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *